Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/1657
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorШевченко, Михайло Семенович-
dc.contributor.authorShevchenko, Mikhail-
dc.contributor.authorШвець, Наталя Володимирівна-
dc.contributor.authorShvets, Natalia-
dc.contributor.authorШевченко, Сергій Михайлович-
dc.contributor.authorShevchenko, Sergiy-
dc.date.accessioned2019-10-03T07:17:52Z-
dc.date.available2019-10-03T07:17:52Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.citationShevchenko М. S. Agrophysical and factors of regulation of biological activity of soil crop rotation / М. S. Shevchenko., N.V. Shvets, S. M. Shevchenko // Зернові культури. – 2018. – Т. 2. – № 1. – С. 109-115.uk
dc.identifier.issn2311-6609-
dc.identifier.urihttp://www.institutzerna.com/library/magazine2/28.pdf-
dc.identifier.urihttp://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/1657-
dc.description.abstractВивчено динаміку загальної біологічної активності ґрунту залежно від кількості рослинних решток культур сівозміни, способів основного обробітку та гідротермічних факторів. Встановлено, що більш інтенсивне виділення вуглекислого газу з ґрунту було на фоні глибокої оранки, де умови аерації кращі, а розподіл пожнивних решток по профілю орного шару більш якісний. Мінімальні спо-соби обробітку, через ущільнення ґрунту, призводили до зменшення параметрів зони активної біо-тичної діяльності і послаблення ростових процесів у культур сівозміни. При цьому також гальму-валась загальна біологічна активність грунту і зменшувалась кількість виділеного вуглекислого газу. Серед культур сівозміни найбільшу кількість органічної речовини залишила після себе куку-рудза (4,34 т/га), а мінімальну – соняшник (2,24 т/га), що і визначало потенціал біологічної актив-ності. Зменшення глибини основного обробітку грунту супроводжується збільшенням його твер-дості і погіршенням водовбирної здатності, в зв'язку з цим посилюються консервативні процеси і гальмується розкладання органічної речовини. Інтенсивність біологічної активності грунту на фоні оранки більш висока, ніж на ділянках з прямою сівбою – на 15–20 %.On the basis of field stationary experiments the dynamics of the total biological activity of the soil, depending on the biomass of plant residues of crop rotation crops, methods of basic soil cultivation and hydrothermal factors, was studied. It has been established that the release of carbon dioxide from the soil with greater intensity was observed on the background of deep plowing, where better conditions for aeration were and the distribution of plant residues in the profile of the arable layer was more quantitative. Minimal methods of soil cultivation, through consolidation of the soil, led to a decrease in the parameters of the zone of biotic activity and growth processes of crop rotation crops. It also inhibited total biological soil activity and reduced the amount of carbon dioxide released. Among the crops of crop rotation, the largest mass of organic matter left behind corn (4,34 tons/ha), and the minimum sunflower (2,24 tons/ha), which determined the potential of biological soil activity. Reducing the depth of the basic soil cultivation is accompanied by an increase of soil hardness and deterioration of its water absorption, which enhances conservative processes and inhibits the decomposition of organic matter. Biological activity of the soil on the background of plowing exceeds the direct sowing by 15–20 %.uk
dc.language.isoenuk
dc.publisherІнститут зернових культур НААН, Українаuk
dc.subjectсівозмінuk
dc.subjectcrop rotationuk
dc.subjectобробіток грунтуuk
dc.subjectsoil cultivationuk
dc.subjectбіологічна активністьuk
dc.subjectbiological activityuk
dc.subjectорганічна масаuk
dc.subjectorganic massuk
dc.subjectтвердістьuk
dc.subjecthardness of soiluk
dc.subjectкультуриuk
dc.subjectcropsuk
dc.titleАгрофізичні і біотичні фактори регулювання біологічної активності ґрунту в сівозмініuk
dc.title.alternativeAgrophysical and factors of regulation of biological activity of soil crop rotationuk
dc.typeArticleuk
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.31867/2523-4544/0015-
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Зернові культури, Том 2, № 1, 2018.pdf385,69 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.