Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/1658
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorШевченко, Михайло Семенович-
dc.contributor.authorShevchenko, Mikhail-
dc.contributor.authorШвець, Наталя Володимирівна-
dc.contributor.authorShvets, Natalya-
dc.contributor.authorШевченко, Сергій Михайлович-
dc.contributor.authorShevchenko, Sergey-
dc.contributor.authorДесятник, Лідія Модестовна-
dc.contributor.authorDesyatnyk, Lidiya-
dc.date.accessioned2019-10-03T07:47:10Z-
dc.date.available2019-10-03T07:47:10Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.citationШевченко М. С. Методика визначення вологості ґрунту: класичні помилки і об’єктивні фізичні параметри. / М. С. Шевченко, Л. М. Десятник, Н. В. Швець, С. М. Шевченко // Зернові культури.- Том 2.- № 2. - 2018. - С. 309–313.- Режим доступу: http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/1658uk
dc.identifier.issn2311-6609-
dc.identifier.urihttp://journal-grain-crops.com/arhiv/view/5cdd49cc53d94.pdf-
dc.identifier.urihttp://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/1658-
dc.description.abstractНа підставі багаторічного вивчення водного режиму і вологозабезпеченості основних сільськогосподарських культур в сівозмінах та агробіоценозах визначено факторіальну динаміку вологи в них і внесено корективи до методики визначення запасів вологи в грунті. Встановлено, що найбільш впливовими факторами регулювання продуктивного використання вологи в агроценозах є сівозміни, бур’яни, шкідники, хвороби, обробіток ґрунту та ін. При цьому додаткове використання вологи культурними рослинами може досягати 20–120 мм. Доведено, що існуюча методика визначення вологості ґрунту і запасів вологи в ньому знижує об’єктивність цих показників і не відповідає сучасним уявленням про процентний (%) вміст складової частини в об’єкті у цілому. Зміна механізму розрахунків полягає в тому, що вміст вологи визначається у вологому зразку ґрунту, а не в сухому, як це робили до цього часу. При цьому до формули визначення вологості грунту вводиться коефіцієнт водно-фізичної пропорції. On the basis of field stationary experiments the dynamics of the total biological activity of the soil, depending on the biomass of plant residues of crop rotation crops, methods of basic soil cultivation and hydrothermal factors, was studied. It has been established that the release of carbon dioxide from the soil with greater intensity was observed on the background of deep plowing, where better conditions for aeration were and the distribution of plant residues in the profile of the arable layer was more quantitative. Minimal methods of soil cultivation, through consolidation of the soil, led to a decrease in the parameters of the zone of biotic activity and growth processes of crop rotation crops. It also inhibited total biological soil activity and reduced the amount of carbon dioxide released. Among the crops of crop rotation, the largest mass of organic matter left behind corn (4,34 tons/ha), and the minimum sunflower (2,24 tons/ha), which determined the potential of biological soil activity. Reducing the depth of the basic soil cultivation is accompanied by an increase of soil hardness and deterioration of its water absorption, which enhances conservative processes and inhibits the decomposition of organic matter. Biological activity of the soil on the background of plowing exceeds the direct sowing by 15–20 %.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherІнститут зернових культур НААН, Українаuk
dc.subjectгрунтuk
dc.subjectsoiluk
dc.subjectвологістьuk
dc.subjecthumidityuk
dc.subjectформулаuk
dc.subjectformulauk
dc.subjectметодикаuk
dc.subjectmethodologyuk
dc.subjectфакториuk
dc.subjectfactorsuk
dc.subjectвологоспоживанняuk
dc.subjectmoisture contentuk
dc.subjectзапаси вологиuk
dc.subjectmoisture reservesuk
dc.subjectкоефіцієнтиuk
dc.subjectcoefficientsuk
dc.subjectкультуриuk
dc.subjectcultureuk
dc.titleМетодика визначення вологості грунту: класичні помилки і об’єктивні фізичні параметриuk
dc.title.alternativeMethodology for determination of soil moisture: classical errors and objective physical parametersuk
dc.typeArticleuk
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.31867/2523-4544/0041-
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Зернові культури, Том 2, № 2, 2018.pdf332,47 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.