Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/1893
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorКозак, Наталія Ігорівна-
dc.contributor.authorKozak, N.-
dc.date.accessioned2020-02-14T14:18:33Z-
dc.date.available2020-02-14T14:18:33Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.citationКозак Н. І. Культуральні, тинкторіальні властивості та морфологія M. bovis різних морфологічних форм за тривалого зберігання та низьких плюсових температур / Н. І. Козак // Вісник Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету / Дніпровський ДАЕУ. – 2018. – № 1-2(47). – С. 36-41. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/1893.uk
dc.identifier.issn2411-7285(Print)-
dc.identifier.issn2413-4899 (Online)-
dc.identifier.urihttp://www.irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?I21DBN=LINK&P21DBN=UJRN&Z21ID=&S21REF=10&S21CNR=20&S21STN=1&S21FMT=ASP_meta&C21COM=S&2_S21P03=FILA=&2_S21STR=vddau_2018_1-2_8-
dc.identifier.urihttp://ojs.dsau.dp.ua/index.php/vestnik/article/view/1401-
dc.identifier.urihttp://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/1893-
dc.description.abstractУстановлено, що мікобактерії, які зберігали на живильному середовищі протягом 9–12 років, проявляють свою життєздатність і за пересіву на свіже живильне середовище здатні утворювати субкультури. З’ясовано, що така здатність на 28 % вища в культур, які зберігалися на середовищі з рН 6,5. Виявлено також здатність мікобактерій субкультур швидкорослого штаму M. bovis зростати за температури 3 °С, чого раніше не спостерігали. За цього в однієї субкультури спостерігався ріст тільки за 37 °С, у трьох – за 3 °С, шість субкультур виросли за обох температур культивування, а п’ять – росту не виявили за жодного температурного режиму, що може свідчити про втрату здібності розмножуватися після тривалого зберігання за 3 °С. Зафіксовано суттєві відмінності морфологічних форм мікобактерій вихідних культур та їх субкультур. Перші формувалися різноманітними морфологічними варіантами, як правило, некислотостійкими паличками, зернами, ниткоподібними та L-формами, другі – великою кількістю некислотостійких варіантів, ниткоподібних та L-форм. Деякі субкультури виявилися пігментоутворювальними та здатними змінювати характер поверхні переважно на гладку (S-форма). Присутня значна варіація в отриманих результатах, вірогідно, може бути обумовлена тим, що мікобактерії досліджуваних культур зберігали на середовищі з відмінним значенням рН, що й визначало різний метаболізм та біологічну активність. The research was conducted with 15 cultures of fast-growing strain M. bovis which were passaged through an egg nutrient medium with different pH of 37 °С. The study found that mycobacteria, which were stored on the nutrient medium for 9-12 years, showed their vitality, and also being transplanted to a fresh medium can form subcultures. It was found that this ability is higher in cultures that were stored in a medium with a pH of 6.5 by 28%. Established mycobacteria subcultures of this strain has an ability to grow at the temperature of 3 °С, which was not noticed before. Herewith the growth in one subculture was observed only at 37°C, and in three subcultures - only at 3°C, six subcultures grew at both temperatures of cultivation, and five did not grew in any temperature regime, which may indicate that they are losing ability to multiply after prolonged keeping at 3 °С. Significant differences between the morphological forms of mycobacteria of initial cultures and their subcultures are established. The first were formed by a variety of morphological variants, usually non-acid-resistant sticks, grains, filiform and L-forms, and another were more non-acid-resistant variants, filiform and L-shapes. Separate subcultures could form a pigment and were capable to change their surface mainly to the smooth (S-shape). The present significant variation in the results may be due to the fact that mycobacteria of the researched cultures were kept in a nutrient medium with excellent pH values, which probably determined different metabolism and biological activity.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherДніпровський ДАЕУuk
dc.subjectпігментuk
dc.subjectpigmentuk
dc.subjectмікобактеріїuk
dc.subjectmycobacteriumuk
dc.subjectморфологіяuk
dc.subjectmorphologyuk
dc.subjectкислотостійкістьuk
dc.subjectacid resistanceuk
dc.subjectхарактер поверхніuk
dc.subjectsurface characteruk
dc.titleКультуральні, тинкторіальні властивості та морфологія M. bovis різних морфологічних форм за тривалого зберігання та низьких плюсових температурuk
dc.title.alternativeCultural, tinctorial properties and morphology of M. bovis of different morphological forms for long-term storage under low plus temperaturesuk
dc.typeArticleuk
Розташовується у зібраннях:Вісник Дніпровського державного аграрно–економічного університету - до липня 2018 р.

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
1.pdf667,17 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.