Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/2162
Назва: Вплив плазмохімічно активованої води на фізіологічну повноцінність зерна пшениці для виробництва цільнозернових продуктів
Інші назви: Study of changes physiological parameters wheat grains with the use water during this action of contact nonequilibrium plasma
Автори: Миколенко, Світлана Юріївна
Mykolenko, Svitlana
Півоваров, О. А.
Pivovarov, O.
Чурсінов, Юрій Олексійович
Chursinov, Yuriy
Соколов, В. Ю.
Sokolov, V.
Ключові слова: зерно
grain
гідротермічна обробка зерна
hydrothermal treatment of grain
фізіологічні показники
physiological parameters
плазмохімічно активована вода
plasma-chemical activated water
Дата публікації: 2016
Видавництво: Дніпровський державний аграрно-економічний університет
Бібліографічний опис: Вплив плазмохімічно активованої води на фізіологічну повноцінність зерна пшениці для виробництва цільнозернових продуктів / С. Ю. Миколенко, О. А. Півоваров, Ю. О. Чурсінов, В. Ю. Соколов // Вісник ДДАЕУ. – 2016. – № 1. – С. 57-63. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/2162
Короткий огляд (реферат): Викладено результати дослідження впливу води, обробленої контактною нерівноважною плазмою, на фізіологічні показники зерна пшениці з метою подальшого його використання для виробництва зернових продуктів нового покоління. Встановлено позитивну дію такої води на зернову сировину з низькою енергією і здатністю до проростання, на підсилення фізіологічних процесів під час вологотеплової обробки. Описано зміни показників якості зернової сировини залежно від тривалості зберігання і вплив на них плазмохімічно активованої води. Розглянуто проблеми виробництва цільнозернової продукції і запропоновано шляхи їх вирішення. The article describes the current approaches and existing problems of production of whole grain products from raw sprouted dispersed. The problems that arise in the choice of grain raw materials with optimum performance physiological and technological properties. It has been found that to improve the quality of raw materials and finished products using whole grains processing of silver nanoparticles, quantum LED light, electrolysis with nanosecond electromagnetic pulses, acoustic waves. We obtain data on the effect of periods of storage of wheat grain on its physiological usefulness. The changes of process parameters wheat depending on the storage period. It found that by increasing the duration of storage of the raw materials decreases the energy and the ability to germinate as well as water sensitivity. The effects of the backbone of distilled water and exposed to contact the non-equilibrium plasma, energy germination and germination capacity of grain of different wheat storage duration. It is shown that the use of the treated water increases the energy and the ability to germinate on average 30 % compared to the control samples. Described influence of plasma chemical activated water on water sensitivity of wheat. It is found that in test samples with water, the treated contact nonequilibrium plasma water sensitivity increases in half. The features hydrothermal treatment of processing using the treated water changes and moisture absorption processes and shown to increase the amount of absorbed water in the moisture-heat treatment. The optimal parameters of hydrothermal treatment of wheat by using plasma chemical activated water for the production of whole grain products and ways of use of grain raw materials with reduced physiological indicators.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ojs.dsau.dp.ua/index.php/vestnik/article/view/694
http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/2162
Розташовується у зібраннях:Вісник Дніпровського державного аграрно–економічного університету - до липня 2018 р.

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
694-Article Text-1405-1-10-20160606.pdf1,14 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.