Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/2380
Назва: Аналіз сучасного стану виробництва продукції птахівництва України
Інші назви: An analysis of the current state of poultry production in Ukraine
Автори: Полегенька, Марина Анатоліївна
Polehenka, Maryna
Ключові слова: птахівництво
poultry breeding
продукція галузі птахівництва
products of poultry industry
промислове виробництво
industrial production
поголів’я птиці
livestock
м’ясо птиц
poultry
яйця
eggs
економічна ефективність
economic efficiency
Дата публікації: 2019
Бібліографічний опис: Полегенька М. А. Аналіз сучасного стану виробництва продукції птахівництва в Україні / М. А. Полегенька // Економіка та держава. – 2019. – № 3. – С.137 - 143. - Режим доступу: URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/2380
Короткий огляд (реферат): У статті досліджено сучасні тенденції, проблеми та перспективи функціонування розвитку галузі птахівництва в Україні в контексті статистичного аналізу. Галузь являє собою складне агропромислове виробництво з тривалим безперервним циклом, який не можна періодично зупиняти. Продукція птахівництва, маючи швидкі темпи розвитку і відтворення, більшу доступність за ціною, користується підвищеним попитом на свою продукцію у населення. Птахівництво історично широко розвинене на всій території України, виступає традиційною галуззю сільського господарства та переважно сконцентровано навколо великих міських мегаполісів. Виявлено тенденції динаміки поголів'я птиці, виробництва продукції птахівництва – м'яса птиці та яєць за категоріями господарств в Україні. Встановлено, що птахівництво є мобільним для застосування інновацій та залучення інвестицій з різних джерел і відрізняється від інших галузей тваринництва прискореним оборотом вкладеного капіталу. До основних факторів, які забезпечили зростання обсягів виробництва продукції галузі, слід віднести значні інвестиції, технічне переоснащення й розширення виробничих потужностей птахівничих підприємств, якісне поліпшення племінних ресурсів та сучасний менеджмент. Ідентифіковано причини низької ефективності галузі на фоні збільшення обсягів виробництва. Процеси монополізації ринку виробництва м'яса сільськогосподарської птиці, імпорт дешевої продукції з-за кордону, зношеність засобів виробництва призвели до зменшення рентабельності більшості підприємств та їх банкрутства. З’ясовано, що подальше ускладнення економічної ситуації в країні призводить до зниження реальних доходів населення і скорочення фонду споживання яєць, що, в свою чергу, впливає на обсяги виробництва промислових підприємств. Обґрунтовано основні напрями та визначено потенційні можливості й шляхи підвищення ефективності господарської діяльності птахівничих підприємств в Україні, які полягають у впровадженні механізації і автоматизації процесів, оптимізації кормової бази та поліпшенню умов утримання відповідно до ветеринарно-санітарних норм з метою прискореного розвитку і насичення внутрішнього ринку високоякісною вітчизняною продукцією галузі, що в свою чергу гарантуватиме продовольчу безпеку держави, забезпечення переробної промисловості сировиною, населення – м'ясом та яйцями відповідно до норм споживання. Основними виробниками м’яса птиці і яєць повинні стати птахівничі підприємства при значному скороченні питомої ваги особистих селянських господарств, які не здатні забезпечувати розвиток галузі на інноваційній основі. - In the article modern tendencies, problems and prospects of functioning of development of poultry industry in Ukraine in the context of statistical analysis are researched. The sector represents a complex agricultural production with a continuous continuous cycle, which can not be interrupted periodically. Poultry products, with a rapid pace of development and reproduction, greater affordability, are in high demand for their products from the population. Poultry breeding is historically widely developed throughout the territory of Ukraine, serving as the traditional branch of agriculture and is mainly concentrated around large urban megacities. The tendencies of the dynamics of poultry, poultry production and poultry meat and eggs by categories of farms in Ukraine are revealed. It is established that poultry farming is mobile for the application of innovations and attraction of investments from different sources and differs from other branches of livestock farming by accelerated turnover of invested capital. Considerable investments, technical re-equipment and expansion of production facilities of poultry enterprises, qualitative improvement of tribal resources and modern management should be attributed to the main factors which ensured growth of volumes of production of the branch. The reasons for the low efficiency of the industry are identified in the context of increased production volumes. The processes of monopolization of the market for the production of poultry meat, the import of cheap products from abroad, and the deterioration of the means of production led to a decrease in the profitability of most enterprises and their bankruptcy. It was clarified that the further complication of the economic situation in the country leads to a decrease in real incomes and a decrease in the egg consumption fund, which in turn affects the volumes of production of industrial enterprises. The basic directions and the potential possibilities and ways of increase of efficiency of economic activity of poultry enterprises in Ukraine are grounded. They are implementation of mechanization and automation of processes, optimization of forage base and improvement of conditions of keeping in accordance with veterinary and sanitary norms with the purpose of accelerated development and saturation of domestic market with high quality domestic products of the industry, which in turn guarantees the food security of the state, providing the processing industry with raw materials , the population - meat and eggs in accordance with consumption standards. The main producers of poultry meat and eggs should be poultry enterprises, with a significant reduction in the share of private farms that are unable to provide the industry with innovative development.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/2380
ISSN: ISSN 2306-6806
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
1.pdf936,19 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.