Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/2800
Назва: Харчові добавки та їх застосування в харчовій промисловості
Інші назви: Food additives and their application in the food industry
Автори: Пришедько, Володимир Михайлович
Pryshedko, Vladimir M.
Pryshedko, V. M.
Pryshedko, V.
Prishedko, V.
Pryshed’ko, Vladimir
Тущенко, Андрій Олександрович
Tushchenko, Andrij
Ключові слова: управління якістю харчових продуктів
food quality management
харчові добавки
food additives
харчова промисловість
food industry
безпека харчових продуктів
food safety
Дата публікації: чер-2020
Видавництво: Міжнародний центр науки і досліджень
Бібліографічний опис: Пришедько В. М. Харчові добавки та їх застосування в харчовій промисловості / В. М. Пришедько, А. О. Тущенко // Теорія і практика сучасної науки : матеріали V міжнар. наук.-практ. конф. (Київ, 26-27 черв. 2020 р. ) / Міжнародний центр науки і досліджень. – Київ, 2020. – С. 42-44. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/2800.
Короткий огляд (реферат): Наведені результати аналізу проблеми регулювання безпеки харчових продуктів, обґрунтовуються фактори впливу на їх якість. Представлена класифікація та призначення харчових добавок, які використовуються при виробництві харчових продуктів. Визначено, що окремі барвники (Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е153), що входять до складу солодких газованих напоїв, льодяників, кольоровому морозиві, можуть сприяти утворенню злоякісних пухлин, а барвники (Е171-Е173), можуть бути причиною хвороб нирок та печінки. Консерванти (Е210, Е211, Е213-Е217, Е240), що входять до складу різноманітних консервів: гриби та овочі, варення, соки та компоти, можуть сприяти утворенню злоякісних пухлин, консерванти Е221-Е226 — можуть викликати захворювання травного тракту. Вживання продуктів, що містять консерванти Е230-Е232, Е239 може викликати алергічні реакції. Антиоксиданти Е311-Е313, що входять до складу йогуртів, кисломолочних продуктів, ковбасних виробів, вершкового масла, шоколаду, можуть стати причиною захворювань травного тракту. Стабілізатори та загусники Е407, Е447, Е450, які входять до складу варення, джему, згущеного молока, шоколадного сиру, можуть стати причиною захворювань нирок та печінки, а стабілізатори та загусники Е461-Е446 — можуть стати причиною хвороб травного тракту. Піногасники Е924а, Е924b, які входять до складу газованих напоїв, можуть сприяти утворенню злоякісних пухлин. Тому, застосування харчових добавок провинне бути чітко регламентоване і обґрунтоване з огляду на негативний вплив деяких з них на здоров’я людини. The results of the analysis of the problem of food safety regulation are given, the factors influencing their quality are substantiated. The classification and purpose of food additives used in food production are presented. It is determined that certain dyes (E103, E105, E121, E123, E125, E126, E130, E131, E142, E153), which are part of sweet carbonated beverages, lollipops, colored ice cream, can contribute to the formation of malignant tumors, and dyes (E17 -E173), can cause kidney and liver disease. Preservatives (E210, E211, E213-E217, E240), which are part of various canned foods: mushrooms and vegetables, jams, juices and compotes, can promote the formation of malignant tumors, preservatives E221-E226 - can cause diseases of the digestive tract. The use of products containing preservatives E230-E232, E239 can cause allergic reactions. Antioxidants E311-E313, which are part of yogurt, dairy products, sausages, butter, chocolate, can cause diseases of the digestive tract. Stabilizers and thickeners E407, E447, E450, which are part of jam, jam, condensed milk, chocolate cheese, can cause kidney and liver disease, and stabilizers and thickeners E461-E446 - can cause diseases of the digestive tract. Defoamers E924a, E924b, which are part of carbonated beverages, can contribute to the formation of malignant tumors. Therefore, the use of food additives should be clearly regulated and justified in view of the negative impact of some of them on human health.
Опис: Пришедько Володимир Михайлович https://orcid.org/0000-0002-7324-5485
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://www.mcnd.ltd.ua/material/2020/червень%202.pdf
http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/2800
Розташовується у зібраннях:Тези конференцій

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Реeстрацiйна_картка_1.pdf647,01 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.