Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/2838
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Kovaliova, Olena | - |
dc.contributor.author | Ковальова, Олена Сергіївна | - |
dc.contributor.author | Tchoursinov, Yuriy | - |
dc.contributor.author | Чурсінов, Юрій Олексійович | - |
dc.contributor.author | Kalyna, Victoria | - |
dc.contributor.author | Калина, Вікторія Сергіївна | - |
dc.contributor.author | Khromenko, T. I. | - |
dc.contributor.author | Хроменко, Т. І. | - |
dc.contributor.author | Kunitsa, K. V. | - |
dc.contributor.author | Куниця, К. В. | - |
dc.date.accessioned | 2020-07-16T13:44:11Z | - |
dc.date.available | 2020-07-16T13:44:11Z | - |
dc.date.issued | 2020 | - |
dc.identifier.citation | Investigation of the intensive technology of food sprouts using organic acids / O. Kovaliova, Y. Tchursinov, V. Kalyna, T. Khromenko, E. Kunitsia //«EUREKA: Life Sciences». Food Science and Technology. – 2020. – Number 2. – P. 45-53. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/2838 | uk |
dc.identifier.issn | 2504-5695 (Online), ISSN 2504-5687 (Print) | - |
dc.identifier.uri | http://www.eu-jr.eu/life/article/view/1204 | - |
dc.identifier.uri | http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/2838 | - |
dc.description.abstract | The features of the intensive technology of getting food sprouts with organic acids as an intensifier of germination were stud¬ied. The aim was to establish the features of the intensive technology of producing sprouts of different crops with using organic acids at germination (butanedioic, 3-pyridine carbonic, pteroylglutamic). It is important to search new and safe germination stimulators of universal use. Such substances are just the studied organic acids, because positive changes of quality parameters of a ready product are traced at their use in the sprout technology. There was studied the sprout technologies that includes washing, disinfection, step-by-step air-water soaking of grains from different crops and their germination. As a disinfectant and growth stimulator at the stage of grain material soaking, there were used water solutions of the organic acids in the concentration diapason from 0.025 to 2.5 g/l. Due to their use, it became possible to get high-quality healthy food products, namely sprouts of different crops. Organic acid solutions stimulate the germination process and allow to get an essentially higher amount of high-quality sprouts in shorter terms without chemical toxic admixtures. The research results of the influence of the mentioned organic acids on germination indices of different grains materials are presented. Optimal values of concentrations of active substances in solutions have been established. Comparing with the classic technology of using these acids as a growth stimulator for sprouts allows to decrease the total duration of material germination in 1.5–2 times. Due to that it becomes possible to initiate the industrial production of sprouts. The experimental studies proved the effec¬tiveness of using organic acids at getting living sprouts. It is demonstrated, that their use allows not only to intensify grains germination, but also favors more active formation of sprouts. The presented technology of producing sprouts of different crops is innovative. The obtained grain raw materials may be used independently or as an important component of new food products. Вивчені особливості інтенсивної технології отримання харчових паростків з органічними кислотами як інтенсифікатора проростання. Метою було встановити особливості інтенсивної технології отримання паростків різних культур із використанням органічних кислот при проростанні (бутандіозна, 3-піридинова вуглечна, птероілглютамічна). Важливо шукати нові і безпечні стимулятори проростання універсального використання. Такі речовини є лише вивченими органічними кислотами, тому що позитивні зміни параметрів якості готового продукту простежуються при їх використанні в технології проростання. Були вивчені технології пророщування, що включають промивання, дезінфекцію, поетапне замочування повітря-водою зерен різних культур та їх проростання. Як дезінфікуючий засіб та стимулятор росту на стадії замочування зернового матеріалу використовували водні розчини органічних кислот у діапазоні концентрації від 0,025 до 2,5 г / л. Завдяки їх використанню стало можливим отримати якісні здорові харчові продукти, а саме паростки різних культур. Розчини органічної кислоти стимулюють процес проростання та дозволяють отримувати значно більшу кількість високоякісних паростків за коротший термін без хімічних токсичних домішок. Наведено результати досліджень впливу зазначених органічних кислот на показники проростання різних зернових матеріалів. Встановлено оптимальні значення концентрацій діючих речовин у розчинах. Порівняння з класичною технологією використання цих кислот як стимулятора росту паростків дозволяє зменшити загальну тривалість проростання матеріалу в 1,5–2 рази. Завдяки цьому стає можливим розпочати промислове виробництво паростків. Експериментальні дослідження довели ефективність використання органічних кислот для отримання живих паростків. Показано, що їх використання дозволяє не тільки посилити проростання зерен, а й сприяє більш активному формуванню паростків. Представлена технологія отримання паростків різних культур є інноваційною. Отриману зернову сировину можна використовувати самостійно або як важливий компонент нових харчових продуктів. | uk |
dc.language.iso | en | uk |
dc.publisher | Public Knowledge Project under the GNU | uk |
dc.subject | food products | uk |
dc.subject | харчові продукти | uk |
dc.subject | organic acids | uk |
dc.subject | органічні кислоти | uk |
dc.subject | butanedioic acid | uk |
dc.subject | butanedioic acid | uk |
dc.subject | 3-pyridine carbonic acid | uk |
dc.subject | 3-pyridine carbonic acid | uk |
dc.subject | pteroylglutamic acid | uk |
dc.subject | pteroylglutamic acid | uk |
dc.title | Investigation of the intensive technology of food sprouts using organic acids | uk |
dc.title.alternative | Дослідження інтенсивної технології продуктів харчування з використанням органічних кислот | uk |
dc.type | Article | uk |
dc.identifier.doi | DOI: http://dx.doi.org/ 10.21303/2504-5695.2020.001204 | - |
Розташовується у зібраннях: | Наукові статті |
Файли цього матеріалу:
Файл | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|
Investigation .pdf | 921,17 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.