Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/2876
Назва: Особливості формування дефініцій «конкурентоспроможність» та «конкурентоспроможність підприємства»
Інші назви: Forming features definitions of «competitiveness» and «enterprise competitiveness»
Автори: Безугла, Людмила Сергіївна
Bezuhla, Liudmyla
Юрченко, Наталія Іванівна
Yurchenko, Nataliy
Ключові слова: конкурентоспроможність
сompetitiveness
конкурентні переваги
competitive advantages
конкурентоспроможність підприємства
enterprise competitiveness
потенційна конкурентоспроможність підприємства
potential enterprise competitiveness
конкурентні позиції
competitive position
Дата публікації: 2019
Видавництво: Національний університет кораблебудування ім. адмірала Макарова
Бібліографічний опис: Безугла Л. С. Особливості формування дефініцій «конкурентоспроможність» та «конкурентоспроможність підприємства» / Л. С. Безугла, Н. І. Юрченко // Збірник наукових праць Національного університету кораблебудування. – Миколаїв : вид-во НУК, 2019. – № 3(477). – С. 58-62. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/2876
Короткий огляд (реферат): У статті досліджено проблеми конкурентоспроможності українських підприємств щодо ефективного функціонування на галузевому ринку. Маючи достовірну інформацію про власні конкурентні позиції, кожне підприємство отримує можливість визначити слабкі та сильні сторони, завдяки чому можливо визначити вірну тактику та стратегію поведінки, яка є адекватною до сучасних ринкових реалій. У статті згруповано основні твердження дефініцій «конкурентоспроможність» та «конкурентоспроможність підприємства»; виявлено основні відмінні характеристики цих дефініцій; визначено напрями глибини дефініції «конкурентоспроможність підприємства». Запропоновано розглядати дефініцію «конкурентоспроможність підприємства» як здатність підприємства підтримувати конкурентні позиції на ринку, ефективно функціонувати за допомогою використання конкурентних переваг, бути привабливим для інвесторів, мати позитивний імідж серед суб’єктів господарювання. Зазначено, що основою конкурентної переваги є наявність потенційної конкурентоспроможності підприємства, що лежить в основі здійснення ефективної економічної діяльності в конкурентному ринковому середовищі. Обґрунтовано, що під потенційною конкурентоспроможністю підприємств слід розуміти набір корпоративних ресурсів, формування можливостей під впливом конкуренції та визначення наявності фактичних переваг конкуренції, які виправдовують напрями подальшого розвитку підприємства в довгостроковій перспективі в порівнянні з конкурентами на ринку. Встановлено, що дефініції «потенційна конкурентоспроможність підприємства» притаманні такі властивості: адаптованість до змін зовнішнього та внутрішнього ринкового середовища; саморегуляція та саморозвиток внутрішнього середовища підприємства; гнучкість для пристосування до нових конкурентних факторів та існуючих умов підприємства; стабільність, яка зумовлена зростанням ресурсів, що беруть участь в обороті підприємства і забезпечують його ефективність. Визначено, що структура потенційної конкурентоспроможності підприємства включає такі елементи: інноваційний, інформаційний, ресурсний, людський, маркетинговий та фінансовий потенціали. Таким чином, в основі проведеного дослідження зазначено, що конкурентоспроможність підприємств, пов’язана з наявністю певних особливостей та можливостей, забезпечує відповідний рівень конкурентної переваги. The article explores the problems of competitiveness of Ukrainian enterprises in the effective functioning of the industry market. Having reliable information about their competitive positions, each company gets the opportunity to identify strengths and weaknesses, so that you can determine the right tactics and strategy of behavior, which is adequate to modern market realities. The article groups the main statements of the definitions «competitiveness» and «competitiveness of an enterprise»; the main distinguishing characteristics of these definitions are identified; the directions of the depth of the definition «enterprise competitiveness» are determined. It is proposed to consider the definition of «enterprise competitiveness» as the ability of an enterprise to maintain a competitive position in the market, to function effectively through the use of competitive advantages, to be attractive to investors, to have a positive image among business entities. It is noted that the basis of competitive advantage is the presence of potential competitiveness of the enterprise, lies at the heart of the implementation of effective economic activity in a competitive market environment. It is substantiated that the potential competitiveness of enterprises should be understood as a set of corporate resources, the formation of opportunities under the influence of competition and the determination of the presence of actual competitive advantages that justify the direction of further development of the enterprise in the long term compared with competitors in the market. It has been established that the definitions «potential enterprise competitiveness» are inherent in the following properties: adaptation to changes in the external and internal market environment; self-regulation and self-development of the internal environment of the enterprise; flexibility to adapt to new competitive factors and existing conditions of the enterprise; stability, which is due to the growth of resources involved in the turnover of the enterprise and ensure its effectiveness. It is determined that the structure of the enterprise’s potential competitiveness includes the following elements: innovation, information, resource, human, marketing and financial potentials. Thus, the basis of the study noted that the competitiveness of enterprises associated with the presence of certain features and capabilities provides an appropriate level of competitive advantage.
Опис: Liudmyla S. Bezuhla ORCID: 0000-0002-6520-4325 Nataliia I. Yurchenko ORCID: 0000-0002-3156-6790
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://znp.nuos.mk.ua/archives/2019/3/10.pdf
http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/2876
ISSN: 2311-3405 (Print), 2313-0415 (Online)
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл РозмірФормат 
8.pdf275,53 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.