Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/3313
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorBoyko, Olexandra O.-
dc.contributor.authorBoyko, O. O.-
dc.contributor.authorBoyko, A. A.-
dc.contributor.authorBoyko, O.-
dc.contributor.authorBoyko, A.-
dc.contributor.authorБойко, Олександра Олександрівна-
dc.contributor.authorBrygadyrenko, V. V.-
dc.contributor.authorBrygadyrenko, Victor-
dc.contributor.authorBrygadyrenko, Victor V.-
dc.contributor.authorБригадиренко, Віктор Васильович-
dc.date.accessioned2020-11-03T17:42:25Z-
dc.date.available2020-11-03T17:42:25Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationBoyko, O. O., & Brygadyrenko, V. V. (2020). The impact of certain flavourings and preservatives on the survivability of eggs of Ascaris suum and Trichuris suis. Regulatory Mechanisms in Biosystems, 11(2), 344–348. doi:10.15421/022053. URI : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/3313.uk
dc.identifier.issn2519-8521 (Print)-
dc.identifier.issn2520-2588 (Online)-
dc.identifier.urihttps://medicine.dp.ua/index.php/med/article/view/639/654-
dc.identifier.urihttp://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/3313-
dc.descriptionБойко Олександра Олександрівна https://orcid.org/0000-0002-7299-9920uk
dc.description.abstractThe article describes a laboratory study of nematocidal properties of flavourings with antibacterial effect against Ascaris suum (Goeze, 1782) and Trichuris suis Schrank, 1788. In the experiments, eight concentrations of food additives with antibacterial properties were used: cinnamaldehyde, benzoic acid, formic acid, linalool, citral, β-ionone. Minimum LC50 value for eggs of A. suum was observed while using cinnamaldehyde and benzoic acid – 1.62 ± 0.37% and 1.69 ± 0.14%, and for eggs of T. suis – 0.57 ± 0.03% and 1.80 ± 0.11% respectively. The lowest influence on the development of eggs of nematodes of pigs’ A. suum and T. suis was exerted by formic acid, linalool, citral and β-ionone. In eggs of A. suum and T. suis, larvae formed in 21 and 50 days even during exposure to 3% emulsions of these substances. The strongest negative impact on the eggs of parasitic nematodes was displayed by cinnamaldehyde flavouring. Further study on nematocidal properties of flavourings, as well as their mixtures, would contribute to the development of preparations which would have a strong effect on eggs and larvae of nematodes of animals and humans. У статті описано лабораторне дослідження нематоцидних властивостей ароматизаторів з антибактеріальним ефектом проти Ascaris suum (Goeze, 1782) та Trichuris suis Schrank, 1788. В експериментах було використано вісім концентрацій харчових добавок з антибактеріальними властивостями: циннамальдегід, бензойна кислота, мурашина кислота, ліналоол, цитрал, β-іонон. Мінімальне значення LC50 для яєць A. suum спостерігалось під час використання циннамальдегіду та бензойної кислоти - 1,62 ± 0,37% та 1,69 ± 0,14%, а для яєць T. suis - 0,57 ± 0,03% та 1,80 ± 0,11% відповідно. Найменший вплив на розвиток яєць нематод свиней A. suum та T. suis справили мурашина кислота, ліналоол, цитрал та β-іонон. В яйцях A. suum і T. suis личинки утворюються через 21 і 50 днів навіть під час впливу 3% емульсій цих речовин. Найсильніший негативний вплив на яйця паразитичних нематод виявив ароматизатор циннамальдегіду. Подальше вивчення нематоцидних властивостей ароматизаторів, а також їх сумішей сприяло б розробці препаратів, які мали б сильний вплив на яйця та личинки нематод тварин і людини.uk
dc.language.isoenuk
dc.publisherOles Honchar Dnipropetrovsk National Universityuk
dc.subjectsurvivability of eggsuk
dc.subjectживучість яєцьuk
dc.subjectnematodes of pigsuk
dc.subjectнематоди свинейuk
dc.subjectflavouringsuk
dc.subjectароматизаториuk
dc.subjectpreservativesuk
dc.subjectконсервантиuk
dc.titleThe impact of certain flavourings and preservatives on the survivability of eggs of Ascaris suum and Trichuris suisuk
dc.title.alternativeВплив деяких ароматизаторів та консервантів на живучість яєць Ascaris suum та Trichuris suisuk
dc.typeArticleuk
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.15421/022052-
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації в наукометричній базі Web of Science

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
document (13).pdf625,16 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.