Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/3323
Назва: Improving the operation of a drum grain dryer with justification of the low-temperature mode parameters
Інші назви: Вдосконалення роботи барабанної зерносушарки з обгрунтуванням низькотемпературних режимних параметрів
Автори: Пазюк, Вадим
Pazіuk, Vadim
Дуб, Володимир
Dub, Volodymyr
Терешкін, Олег
Tereshkin, Oleg
Загорулько, Андрій
Zahorulko, Andreii
Лебединець, Ігор
Lebedynets, Igor
Панков, Дмитро
Pankov, Dmytro
Готвянська, Анна Сергіївна
Hotvianska, Anna
Ключові слова: злакові культури
cereal crops
зерносушарка
grain dryer
барабанний контейнер
drum container
кінетика
kinetics
комбінований механічний віброзбудник
combined mechanical vibration exciter
віброінтенсівність
vibration intensity
віброшвидкість
vibration speed
Дата публікації: 2020
Видавництво: PC Technology Center
Бібліографічний опис: Anna Hotvianska, Vadim Pazіuk, Volodymyr Dub, Oleg Tereshkin, Andreii Zahorulko, Igor Lebedynets, Dmytro Pankov. (2020). Improving the operation of a drum grain dryer with justification of the low-temperature mode parameters. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2020. Vol 5, № 8 (107). P.24-30.-Режим доступу:http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/3323
Короткий огляд (реферат): Запропоновані інженерно-технологічні рішення спрямовані на удосконалення роботи низькотемпературної барабанної зерносушарки за рахунок використання комбінованого механічного віброзбудника, з подальшим обґрунтуванням низькотемпературних режимних параметрів. Існуючі вібраційні технології спрямовані на високотемпературну сушку продовольчого зерна з подальшим використанням відпрацьованого теплоносія для повторного його нагрівання. При цьому високотемпературна сушка злакових і насіннєвих культур (зерна, ріпчастої цибулі тощо) не дозволяє зберегти високу схожість, акцентуючи на необхідності низькотемпературної обробки, але при цьому знижується ефективність відпрацьованого теплоносія. Для підвищення ефективності процесу сушіння і технології запропоновано використовувати вібраційні низькочастотні технології для забезпечення якості насіннєвого матеріалу. У вдосконаленій вібраційної барабанної зерносушарці проведено розрахунок траєкторії і кінетичної енергії барабанного контейнера з комбінованим механічним віброзбуджувачем. Встановлена раціональна віброінтенсівність для сушіння насіннєвого зерна з наступними кінетичними характеристиками: віброшвидкість до 0,03 м/с, віброприскорення – 30 м/с2, віброінтенсівність – 2,6 м2/с2, при амплітуда вібрації не більше 2 мм. Визначено, що інтенсивне прогрівання шару ячменю відбувається при температурі теплоносія 50 °С, вологості 13,5 % та кінцевій температурі 42,4 °С, а при температурі 40 °С, відповідно – 35,4 °С. Тим самим підтверджуючи, що низькотемпературне сушіння насіння ячменю сорту «Сталкер» (Україна) проходить в періодах постійної і падаючої швидкості сушіння та характеризується високим рівнем схожості (95...93 %) The proposed engineering and technological solutions are aimed at improving the operation of a low-temperature drum grain dryer by using a combined mechanical vibration exciter, with the further justification of low-temperature regime parameters. Existing vibration technologies imply the high-temperature drying of food grains with further utilization of spent heat carrier for reheating it. In this case, the high-temperature drying of cereals and seed crops (grains, onions, etc.) does not make it possible to maintain high germination, emphasizing the need for low-temperature treatment, which, in this case, reduces the efficiency of spent heat carrier. Therefore, to improve the efficiency of the drying process and technology, it has been proposed to employ vibration low-frequency technologies that ensure seed quality. The trajectory and the kinetic energy of the drum container with a combined mechanical vibration exciter have been calculated for the improved vibratory drum grain dryer. The rational vibration intensity for seed drying providing the following kinetic characteristics has been established: vibration speed, to 0.03 m/s; vibration acceleration, 30 m/s2; vibration intensity, 2.6 m2/s2; at amplitude vibration not exceeding 2 mm. It has been also established that the intense warming of a barley layer occurs at a temperature of 50 °C and a humidity of 13.5 %, the final temperature is 42.4 °C, and, at 40 °C, is, accordingly, 35.4 °C. This has confirmed that the low-temperature drying of barley seeds of the variety "Stalker" (Ukraine) takes place during the periods of constant and falling drying speed characterized by a high level of germination (95...93 %)
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://journals.uran.ua/eejet/article/view/213867
http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/3323
ISSN: (печатный) 1729-3774, ISSN (он-лайн) 1729-4061
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації в наукометричній базі Scopus

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
213867-484969-1-PB.pdf951,65 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.