Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/3442
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorKarlova, L. V.-
dc.contributor.authorKarlova, L.-
dc.contributor.authorKarlova, Lina V.-
dc.contributor.authorKarlova, Lina Valentinovna-
dc.contributor.authorKarlova, Lina Valentunivna-
dc.contributor.authorKarlova, Lina-
dc.contributor.authorКарлова, Ліна Валентинівна-
dc.contributor.authorLesnovska, O. V.-
dc.contributor.authorLesnovskay, O. V.-
dc.contributor.authorLesnovska, E. V.-
dc.contributor.authorLesnovskay, E. V.-
dc.contributor.authorLesnovska, O. W.-
dc.contributor.authorLesnovska, E. W.-
dc.contributor.authorLesnovskay, O. W.-
dc.contributor.authorLesnovska, O. W.-
dc.contributor.authorLesnovska, Olena-
dc.contributor.authorЛесновська, Олена Володимирівна-
dc.contributor.authorMylostyvyi, Roman-
dc.contributor.authorMilostiviy, Roman-
dc.contributor.authorMilostivyiy, Roman-
dc.contributor.authorMylostyvyi, R. V.-
dc.contributor.authorMylostyvyi, Roman V.-
dc.contributor.authorMylostyvy, R.-
dc.contributor.authorMylostyvyi, R.-
dc.contributor.authorМилостивий, Роман Васильович-
dc.date.accessioned2021-01-19T17:41:57Z-
dc.date.available2021-01-19T17:41:57Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationKarlova, L., Lesnovska, O., & Mylostyvyi, R. (2020). Influence of the type of nervous activity on the milk production of cows. Integration of Traditional and Innovative Scientific Researches: Global Trends and Regional Aspect. doi:10.30525/978-9934-26-001-8-3-9. – URI : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/3442.uk
dc.identifier.isbn978-9934-26-001-8-
dc.identifier.urihttp://www.baltijapublishing.lv/omp/index.php/bp/catalog/view/74/1949/4246-1-
dc.identifier.urihttp://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/3442-
dc.descriptionКарлова Ліна Валентинівна https://orcid.org/0000-0001-8213-8588 Лесновська Олена Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-9027-6734 Милостивий Роман Васильович https://orcid.org/0000-0002-4450-8813uk
dc.description.abstractThe aim of the research was to evaluate the influence of the type of the nervous system on the productive and reproductive qualities of animals. The type of nervous system (strong, weak) of cows of the Ukrainian red dairy breed was determined by the index of the nervous system, which is based on the variability of the fat content in the morning milk yield after changing the conditions of cows keeping. Under the new conditions of keeping cows with a strong type of nervous activity, the coefficients of variability of the morning milk yield and the fat content in milk practically remained at the same level (their slight increase was noted at the level of 4.5 and 3.1%). In cows of a weak type under similar conditions of keeping, a significant increase in the variability of milk yield (by 53.6%) and fat content in milk (by 266.7%) was found. In animals of both types, in the first days of summer-camp keeping, in comparison with winter-stall keeping, there was an increase in milk yield and a decrease in fat content in milk. In cows of the strong type, the fat content decreased by 0.08% and of the weak type by 0.12%. The average index of the nervous system type in animals of the strong type is 1.18, and in cows of the weak type 2.71 (P > 0.999). Before and during milking, the pulse rate in the cows of weak type was higher by 8.0 and 10.8 beats / min. (P > 0.999), compared with the strong type. The animals of strong type of the nervous system, in comparison with the weak type, had a smaller thickness of the concha and skin, a higher pulse and respiratory rate, and a lower rectal body temperature. In cows of a strong type of the nervous system in postnatal ontogenesis, the formation of productive traits took place more rapidly and they better adapted to the conditions of the external environment. This is evidenced by their high coefficient of relative decline in the growth at the age of one (85.0) than in animals with a weak type of nervous system (78.5). The advantage of cows with a strong type of nervous activity over a weak one in milk yield was 348 kg (P > 0.95) and in milk fat 8.0 kg. The service period in animals with a strong type of nervous activity was 6.3 days shorter. The animals with a strong type of nervous activity during the first lactation had a higher adaptation index compared with animals of a weak type. The difference for this indicator is 0.49 (or 3.7%). They also had a higher productivity index for the first (3.1%) and second (4.0%) lactation. Thus, the typological features of the nervous activity of cows affect the formation of the most important functions of the body, which can be used in breeding work to improve the herd. Метою дослідження було оцінити вплив типу нервової системи на продуктивні та репродуктивні якості тварин. Тип нервової системи (сильної, слабкої) корів української червоної молочної породи визначався індексом нервової системи, який базується на мінливості вмісту жиру в ранковому надої після зміни умов утримання корів . За нових умов утримання корів з сильним типом нервової діяльності коефіцієнти мінливості ранкового надою та вмісту жиру в молоці практично залишились на одному рівні (незначне їх збільшення відзначено на рівні 4,5 та 3,1% ). Таким чином, типологічні особливості нервової діяльності корів впливають на формування найважливіших функцій організму, які можуть бути використані в племінній роботі для вдосконалення стада.uk
dc.language.isoenuk
dc.publisherPublishing House “Baltija Publishing”uk
dc.subjectkeeping cowsuk
dc.subjectутримання корівuk
dc.subjectmilk productionuk
dc.subjectвиробництво молокаuk
dc.subjectcowsuk
dc.subjectкоровиuk
dc.subjecttype of nervous activityuk
dc.subjectтип нервової діяльностіuk
dc.subjectmilkinguk
dc.subjectнадоїuk
dc.titleInfluence of the type of nervous activity on the milk production of cowsuk
dc.title.alternativeВплив типу нервової діяльності на виробництво молока корівuk
dc.typeBook chapteruk
dc.identifier.doihttp://dx.doi.org/10.30525/978-9934-26-001-8-3-9-
Розташовується у зібраннях:Монографії, розділи монографій

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
74-Chapter Manuscript-4246-1-10-20201211.pdf480,97 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.