Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/418
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorКулішенко, Олег Миколайович-
dc.contributor.authorKulishenko, Oleg-
dc.contributor.authorДавиденко, Павло Олександрович-
dc.contributor.authorDavydenko, Pavel-
dc.contributor.authorГлебенюк, Олена Григорівна-
dc.contributor.authorGlebenyk, Olena-
dc.contributor.authorЛисечко, Владислав Григорович-
dc.contributor.authorLisechko, Vladislav-
dc.contributor.authorРостков, Сергій Андрійович-
dc.contributor.authorRostkov, Sergej-
dc.date.accessioned2018-10-18T07:51:06Z-
dc.date.available2018-10-18T07:51:06Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.citationКультуральні властивості та морфологічні і тинкторіальні ознаки дисоціативних форм Mycobacterium bovis культивованих за 3 та 37° C [ О. М. Кулішенко, П. О. Давиденко, О.Г. Глебенюк та ін. ] // Науково-технічний бюлетень НДЦ біобезпеки та екологічного контролю ресурсів АПК / Дніпропетровський ДАЕУ. – 2015. – Т. 3. – № 1. – C. 65-74. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/418.uk
dc.identifier.issn2409-9023-
dc.identifier.urihttp://biosafety-center.com/wp-content/uploads/2015/06/Кулішенко-Давиденко-Глебенюк-Лисечко.pdf-
dc.identifier.urihttp://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/418-
dc.description.abstractУ статті наведені результати досліджень впливу різних температур культивування 3 та 37° С на культуральні властивості, морфологічні та тинкторіальні ознаки M. bovis дисоціативних форм субкультур 117 а, 117 б, 117 в, 118. Встановлено, що за пасажування M. bovis дисоціативних форм субкультур 117 а, 117 б, 117 в, 118, за різних температур 3 та 37° С, вони набули стійкої властивості культивування за низьких плюсових температур (3°С) та втратили здатність розмножуватися за температури термостата (37° С). У процесі культивування, за температури 3° С, M. bovis дисоціативних форм субкультур 117 а, 117 б, 117 в, 118 змінили свою морфологічну будову та набули здатності інколи утворювати помаранчевий пігмент за пасажування, що є притаманним другій групі фотохромогенних атипових мікобактерій, типовими представниками яких є M. scrofulaceum, M. gordonae, M. aquae. Культури з інтенсивно помаранчевим забарвленням вміщують принципово інші морфологічні форми мікобактерій: субкультури з інтенсивно помаранчевим забарвленням вміщують – некислотостійкі палички та коки, дрібні некислотостійкі коки та великі сині овали (L-форми), некислотостійкі палички та кислотостійкі коки, напівпрозорі (L-форми), а культури із незначним пігментоутворенням – некислотостійкі палички та кислотостійкі і елементарні тільця та великі некислотостійкі овали (L-форми). Results of manuscrition of influence of different temperatures (3 and 37° C) on the morphology and tinktorial properties of M. bovis of dissociative forms of 117a,b,c and 118 strains have been summurized in the article. Since years of the investigation by the Department of Infectious Diseases and Epizootology of Dnepropetrovsk State Agrarian Economics University four clones of acid-nonproof dissociative forms of mycobacteria with fundamentally different cultural, sensibilizative and pathogenic properties, morphological and tinktorial signs comparing to the initial epizootic strain of M. bovis have been received. The resulting generation of dissociants acquired ability to cultivate at 3° C, which is described in the literature only by individual authors, and therefore requires further study. The perspective was to determine the properties of dissociants involved for further passages at different temperatures. After passaging of dissociative forms of M. bovis of 117a, 117 b, 117c and 118 subcultures at different temperatures (3 and 37° C), they acquired the ability to cultivate at low positive temperature (3° C) and lost the ability to reproduce at the thermostat temperature (37° C). In the process of cultivation at 3° C dyssociative forms of M. bovis of 117, 117a, 117b, 117c and 118 subcultures changed their morphological structure and acquired the ability to form the orange pigment that is characteristic of the second group of photochromogeneous atypical mycobacteria, the typical representatives of which are M. scrofulaceum, M. gordonae, M. aquae. The culture with intense orange color contains fundamentally different morphological forms of mycobacteria: subculture of intense orange color contains acid-nonproof rods and cocci and large blue ovals (L-forms), acid-proof cocci and rods, translucent L-forms and the culture with weak chromogenesis - both acid-nonproof and acid-proof rods, elementary bodies and large acidnonproof ovals (L-forms).uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherДніпропетровський ДАЕУuk
dc.subjectмікробна дисоціаціяuk
dc.subjectмicrob dissociationuk
dc.subjectкислотостійкістьuk
dc.subjectacid-proof and acid-nonproof formsuk
dc.subjectморфологічні та тинкторіальні ознаки мікобактерійuk
dc.subjectmorphology and tinktorial properties of mycobacteriauk
dc.titleКультуральні властивості та морфологічні і тинкторіальні ознаки дисоціативних форм Mycobacterium bovis культивованих за 3 та 37° Cuk
dc.title.alternativeMorphology, cultural, tinktorial properties of dissociative forms of Mycobacterium bovis cultivated at different temperatures (3 and 37° С)uk
dc.typeArticleuk
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
2.pdf1,45 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.