Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/4337
Назва: The formation of the international imperatives of the national (food) security coefficient in Ukraine under globalization
Інші назви: Формування міжнародних імперативів національного коефіцієнта (продовольчої) безпеки в Україні в умовах глобалізації
Автори: Khalatur, Svitlana
Халатур, Світлана Миколаївна
Zhylenko, Kateryna
Жиленко, Катерина
Vinichenko, Ihor
Вінніченко, Ігор Іванович
Trokhymets, Olena
Трохимець, Олена
Kriuchko, Lesia
Крючко, Леся Станіславівна
Ключові слова: agriculture
сільське господарство
investment
інвестиції
food
продовольство
indicators
показники
national security
національна безпека
imports
імпорт
exports
експорт
Дата публікації: 2020
Бібліографічний опис: Khalatur S., Zhylenko K., Vinichenko I., Trokhymets O., Kriuchko L.. 2020. The formation of the international imperatives of the national (food) security coefficient in Ukraine under globalization. Przeglad Strategiczny. Issues 13: 455-475. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/4337
Короткий огляд (реферат): The purpose of the study is to review the academic literature on food security issues in order to examine the indicators of rational and minimal nutrition, facilitating the analysis of the existing system of indicators by which to assess the state of the food security system in a country. The aim of the article is to investigate and demonstrate the imperatives behind the formation of Ukraine’s national (food) security in the context of globalization. National food security in the broad sense should be considered as the state of the economy, and more narrowly – as the guaranteed ability of a state to meet the needs of the population by providing each citizen with the required volume, range and quality of food at a level that ensures the health and intellectual development of the individual, based on the principles of self-sufficiency of basic products and their economic and physical accessibility, regardless of the influence of external and internal factors. The Global Food Security Index Ranks of the European Union and Ukraine are analyzed. Consumer expenditure on food consumed at home in Ukraine is analyzed in the article. Average food security indicators of the EU and Ukraine are analyzed for 2001–2018, in particular for food exports, food imports, food production index, food, beverages and tobacco. The dynamics and forecasts of wheat and maize harvest and crop production in Ukraine and the EU are compared. The analysis of the Suite of Food Security Indicators of the EU and Ukraine is presented alongside a comprehensive analysis of the multifactor regression model of Food Production Index from foreign direct investment, net inflows, GDP growth, GNI per capita growth, short-term debt, tax revenue, total natural resources rents, and trade. The analysis has shown that for the analysis of the food production index it is effective to build a regression model, because it allows not only to estimate the degree of influence of the factor on the result, but also to most effectively predict the size of the food production index for the future. Метою дослідження є огляд академічної літератури з питань продовольчої безпеки з метою вивчення показників раціонального та мінімального харчування, полегшення аналізу існуючої системи показників, за допомогою яких можна оцінити стан системи продовольчої безпеки в країні . Мета статті - дослідити та продемонструвати імперативи формування національної (продовольчої) безпеки України в умовах глобалізації. Національну продовольчу безпеку в широкому розумінні слід розглядати як стан економіки, а більш вузько - як гарантовану здатність держави задовольняти потреби населення, забезпечуючи кожного громадянина необхідними обсягами, асортиментом та якістю їжі на рівень, який забезпечує здоров’я та інтелектуальний розвиток особистості, засновані на принципах самозабезпечення основними товарами та їх економічної та фізичної доступності, незалежно від впливу зовнішніх та внутрішніх факторів. Проаналізовано світові рейтинги продовольчої безпеки Європейського Союзу та України. У статті проаналізовано споживчі витрати на їжу, споживану вдома в Україні. Проаналізовано середні показники продовольчої безпеки ЄС та України за 2001–2018 роки, зокрема щодо експорту продовольства, імпорту продовольства, індексу виробництва продовольства, продовольства, напоїв та тютюну. Порівняно динаміку та прогнози збору врожаю пшениці та кукурудзи та рослинництва в Україні та ЄС. Представлений аналіз набору показників продовольчої безпеки ЄС та України разом із всебічним аналізом багатофакторної регресійної моделі індексу виробництва продуктів харчування від прямих іноземних інвестицій, чистий приплив, зростання ВВП, зростання ВНД на душу населення, короткостроковий борг, податкові надходження, загальна орендна плата за природні ресурси та торгівля. Аналіз показав, що для аналізу індексу виробництва харчових продуктів ефективно побудувати регресійну модель, оскільки вона дозволяє не тільки оцінити ступінь впливу фактора на результат, але й найбільш ефективно передбачити розмір індекс виробництва продуктів харчування на майбутнє.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://pressto.amu.edu.pl/index.php/ps/article/view/26099
http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/4337
ISSN: 2084-6991
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації в наукометричній базі Scopus



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.