Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/437
Назва: Особливості білкового обміну у високопродуктивних корів в період сухостою
Інші назви: Features of protein exchange in high-producing cows in dry period
Автори: Корейба, Людмила Володимирівна
Koreyba, Ludmila
Дуда, Юлія Вікторівна
Duda, Yuliya
Ключові слова: корови
cows
сухостійний період
dry period
плазма крові
blood plasma
білковий обмін
protein metabolism
Дата публікації: 2018
Видавництво: Інститут ветеринарної медицини НААН
Бібліографічний опис: Корейба Л. В. Особливості білкового обміну у високопродуктивних корів в період сухостою / Л. В. Корейба, Ю. В. Дуда // Ветеринарна біотехнологія : бюлетень / Інститут ветеринарної медицини НААН. – К.: Інститут ветеринарної медицини НААН, 2018. – Вип. 33. – С. 66-70. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/437.
Короткий огляд (реферат): Встановлено, що в період сухостою у високопродуктивних корів голштинської породи відбувається зниження вмісту загального білка з 87,25±1,20 до 81,60±1,20 г/л (р<0,05), у тому числі глобулінової фракції – з 51,96±2,08 до 43,75±2,07 г/л (р<0,05) і інших показників білкового обміну, а саме вірогідне зменшення γ-глобулінової фракції з 28,53 г/л до 22,97 г/л (р<0,01) внаслідок зниження активності захисних сил організму матері для запобігання розвитку реакції на тканини плоду, який є стороннім організмом. Активність аспартатамінотрансферази знижувалась до 8,5 місяців тільності до 150,26±13,59 нМ/с*л (р<0,01), а потім мала тенденцію до зростання до 18 7,19±9,21 нМ/с*л (р<0,05) внаслідок посилення процесів самооновлення білків за рахунок переамінування, які можуть інтенсивіше використовуватися плодом. The total protein of cows organism decreased during the last months pregnancy in the spring through the dry period from 87.25±1.20 to 81.60±1.20 g/l (p<0.05), including globulin fraction from 51.96±2.08 to 43.75±2.07 g/l (p<0.05). The activity of aspartate aminotransferase decreased by 8.5 months up to 150.26±13.59 nM/s*l (p<0.01), and then it tended to increase up to 187.19±9.21 nM s*l (p<0.05). Such a change in the activity of these enzymes at the end of pregnancy is associated with an increase in the processes of self-renewal of proteins due to reamination, which can be more intensively used by fetus. Significant decrease in the γ-globulin fraction from the 8th to the 9th month occurred gradually from 28.53 g/l to 22.97 g/l (p<0.01).
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/437
ISSN: 2306-9961
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
14.pdf1,69 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.