Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/452
Назва: | Качественный состав молока голштинских коров в зависимости от паратипических и генетических факторов |
Інші назви: | Якісний склад молока голштинских корів в залежності від паратипових і генотипових факторів Qualitative composition of milk of Holstein cows depending on the paratypic’s and genetic factors |
Автори: | Милостивий, Роман Васильович Mylostyvyi, Roman Карлова, Ліна Валентинівна Karlova, Lina Санжара, Роман Андрійович Sanjara, Roman Mylostyvyi, Roman Milostiviy, Roman |
Ключові слова: | корови cows голштинська порода Holstein breed походження origin лінії lines жир fat білок protein лактоза lactose суха речовина nonfat milk solids калорійність caloricity |
Дата публікації: | 2017 |
Видавництво: | Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького |
Бібліографічний опис: | Милостивый Р. В. Качественный состав молока голштинских коров в зависимости от паратипических и генетических факторов / Р. В. Милостивый, Л. В. Карлова, Р. А. Санжара // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького / Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького. – 2017. – Т. 19. – № 82. – С. 125-131. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/452. |
Короткий огляд (реферат): | Изучен уровень молочной продуктивности и качественный состав молока коров голштинской породы в зависимости от происхождения и линейной принадлежности животных. Установлено, что по величине среднесуточных удоев полновозрастные коровы датского, немецкого и венгерского происхождения превосходили требования стандарта породы на 7,9; 6,9 и 8,8 кг или 32,5; 29,7 и 35,1 %. Их дочери превышали стандарт породы на 9,2; 8,8 и 11,1 кг или 36,1; 36,0 и 40,5 % соответственно. По содержанию жира в молоке стандарту породы (3,6 %) соответствовали только импортные коровы и их дочери датской и немецкой селекции. Однако, у импортных коров датского, немецкого и венгерского экогенеза содержание белка в молоке было ниже стандарта породы на 0,2; 0,4 и 0,2 %; животные первой генерации по этому показателю уступали требованию стандарта соответственно на 0,1; 0,5 и 0,8 %. Содержание жира в молоке оказалось выше у импортных коров и их дочерей линии Старбака 352790.79 (3,6 и 3,7 %). По содержанию белка в молоке превосходство имели импортные коровы линии Белла 1667366.74 (3,1 %). Умеренно высокое содержание этого компонента в молоке отмечено у коров отечественной генерации линии Элевейшна 1491007.65 (3,2 %). При этом самым питательным оказалось молоко у импортных коров линии Чифа 1427381.62 (61,2 ккал/100 г). Они отличались также значительным содержанием СОМО (8,42 %). Однако, лишь дочери Старбака 352790.79 превосходили своих матерей по содержанию сухого обезжиренного молочного остатка (8,45 %). Высоким содержанием лактозы отличались импортные коровы линий Чифа 1427381.62 и Белла 1667366.74 (по 4,63 %). В свою очередь лишь дочери линии Старбака 352790.79 оказались лучшими по содержанию молочного сахара. Полученные данные отрывают возможность для проведения селекционно-племенной работы в направлении улучшения желаемых признаков. Выявленная тенденция в изменении качественного состава молока у коров отечественной генерации в сторону уменьшения его основных компонентов (жира и белка), по нашему мнению, может быть обусловлена повышением их среднесуточных удоев, которые, как известно, находятся в обратной корреляционной зависимости от их величины. Вивчено рівень молочної продуктивності і якісний склад молока корів голштинської породи в залежності від походження і лінійної належності тварин. Встановлено, що за величиною середньодобових надоїв повновікові корови данського, німецького та угорського походження перевершували вимоги стандарту породи на 7,9; 6,9 і 8,8 кг або 32,5; 29,7 і 35,1%. Їх дочки перевищували стандарт породи на 9,2; 8,8 і 11,1 кг або 36,1; 36,0 і 40,5 % відповідно. За вмістом жиру в молоці стандарту породи (3,6%) відповідали тільки імпортні корови і їх дочки данської та німецької селекції. Однак, у імпортних корів данського, німецького та угорського екогенезу вміст білка в молоці був нижчим стандарту породи на 0,2; 0,4 і 0,2 %; тварини першої генерації за цим показником поступалися вимогам стандарту відповідно на 0,1; 0,5 і 0,8 %. Вміст жиру в молоці виявилося вищим у імпортних корів і їх дочок лінії Старбака 352790.79 (3,6 і 3,7%). За вмістом білка в молоці перевагу мали імпортні корови лінії Белла 1667366.74 (3,1%). Помірно високий вміст цього компонента в молоці відзначено у корів вітчизняної генерації лінії Елевейшна 1491007.65 (3,2%). При цьому поживнішим виявилося молоко у імпортних корів лінії Чифа 1427381.62 (61,2 ккал / 100 г). Вони відрізнялися також значним вмістом СЗМЗ (8,42%). Проте, лише дочки Старбака 352790.79 перевершували своїх матерів за вмістом сухого знежиреного молочного залишку (8,45%). Високим вмістом лактози відрізнялися імпортні корови ліній Чифа 1427381.62 та Белла 1667366.74 (по 4,63%). У свою чергу лише дочки лінії Старбака 352790.79 виявилися кращими за вмістом молочного цукру. Отримані дані відривають можливість для проведення селекційно-племінної роботи в напрямку покращення бажаних ознак. Виявлена тенденція в зміні якісного складу молока у корів вітчизняної генерації в бік зменшення його основних компонентів (жиру і білка), на нашу думку, може бути обумовлена підвищенням їх середньодобових надоїв, які, як відомо, знаходяться в зворотній кореляційній залежності від їх величини. Studied level of milk production and milk quality of Holstein breed depending on origin and linear conditioning animals. Found that the largest average daily milk production of cow enough adult Danish, German and Hungarian origin surpassed the requirements of the standard breed at 7.9; 8.8 and 6.9 kg or 32.5; 29.7 and 35.1%. Their daughter exceeded breed standard at 9.2; 8.8 and 11.1 kg or 36.1; 36.0 and 40.5%, respectively. On the content of fat in milk breed standard (3.6%) match only imported cows and their daughter of Danish and German breeding. However, the import of cows from the Danish, German and Hungarian origin protein content in milk was below the standard of the breed to 0.2; 0.4 and 0.2%; animals first generation on this indicator inferior requirement standard 0.1, respectively; 0.5 and 0.8%. The fat content in the milk turned out to be higher in imported cows and their daughters Starbuck line 352790.79 (3.6 and 3.7%). On the content of protein in milk cows imported lines have supremacy Bella 1667366.74 (3.1%). Moderately high content of this component in milk observed in cows patriotic line generation Eleveyshn 1491007.65 (3.2%). The most nutritious milk from cows imported turned out to line Cheef 1427381.62 (61.2 kcal/100 g). They also differed with significant content of nonfat milk solids (8.42%). Starbuck’s daughter 352790.79 surpassed their mothers on the content of the skimmed milk residue (8.45%) is water. High in lactose different imported cows lines Cheef 1427381.62 and Bella 1667366.74 (4.63%). in turn, the only daughter of the Starbuck 352790.79 line proved to be the best on the content of milk sugar. The data obtained is cut off the opportunity to conduct breeding work to improve desired traits. Trend identified in the change of qualitative composition of milk from cows of domestic generation to decrease its main components (FAT and protein), in our opinion, may be due to increases in their average daily milk production, which, as is well known, are in the reverse correlation depending on their size. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://nvlvet.com.ua/index.php/journal/article/view/1350/1349 http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/452 |
ISSN: | 2518–7554 print 2518–1327 online 10.15421/nvlvet8226 |
Розташовується у зібраннях: | Наукові статті |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
3.pdf | 354,32 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.