Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/4668
Назва: Морфометричні показники туш свиней залежно від генотипу та передзабійної живої маси
Інші назви: Морфометрические показатели туш свиней в зависимости от генотипа и предубойной живой массы
Morphometric parameters of pig carcasses depending on genotype and preslaughter live weight
Автори: Храмкова, Ольга Миколаївна
Khramkova, O.
Khramkova, O. M.
Khramkova, O. N.
Hramkova, O. N.
Khramkova, Olga
Повод, Микола Григорович
Povod, M. G.
Ключові слова: товщина шпику
fat thickness
свині
pigs
поєднання генотипу
genotype combination
м'ясні якості
meat quality
беконна половинка
bacon side
Дата публікації: 2018
Видавництво: Інститут тваринництва НААН
Бібліографічний опис: Храмкова О. М. Морфометричні показники туш свиней залежно від генотипу та передзабійної живої маси / О. М. Храмкова, М. Г. Повод // Науково-технічний бюлетень / Інститут тваринництва НААН. – Х., 2018. – №119. –С. 158-165. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/4668.
Короткий огляд (реферат): У статті висвітлено морфометричні показники туш свиней різних генетичних поєднань зарубіжної та вітчизняної селекції за передзабійної живої маси 100 і 120 кг. Відмічено перевагу тварин отриманих від маток поєднання (Лі×Йі) і (Йі×Лі) та кнурів синтетичної лінії максгро за довжиною півтуші, довжиною беконної половинки, масою задньої третини напівтуші та площею «м’язового вічка», при відгодівлі як до 100 так і 120 кг. Встановлено, що середня товщина шпику по хребту при забої в 100 кг знаходилася в тушах усіх груп у межах 23,5…27,5 мм і при відгодівлі до 120 кг вона відповідно збільшувалася в усіх групах до 25,0 – 32,1см. Найбільші показники товщини шпику встановлено у тварин вітчизняної селекції, як за передзабійної живої маси 100, так і 120 кг. Найнижчими вони виявились в тушах тварин отриманих від поєднання свиноматок ірландського походження з кнурами синтетичних ліній максгро та макстер. Маса задньої третини півтуші була найвищою у тварин отриманих від маток поєднання (Йі×Лі) та (Лі×Йі) і кнурів синтетичної лінії максгро. Площа «м’язового вічка» у тварин зарубіжного походження була більшою, ніж у тварин вітчизняної селекції на 4,8…1,1 см2 при відгодівлі до 100 кг і на 5,6…2,7 см2 при відгодівлі до 120 кг. The article discusses morphometric parameters of pig carcasses of various genetic combinations of foreign and domestic selection at the pre-slaughter live weight of 100 and 120 kg. The animals obtained from breeding sows of (ILN×IY) and (IY×ILN) combinations and boars of the maksgro synthetic line had advantages in the carcass length, the length of bacon sides, the weight of posterior third of the carcass and the loin eye area when fattened up to as much as 100 and 120 kg. It was found that an average thickness of fat along the spine in pigs with a slaughter weight of 100 kg was within 23.5 ... 27.5 mm in all groups and in pigs fattened to 120 kg it increased to 25.0 - 32.1 cm in all groups respectively. The biggest thickness of back fat was established in the national breeds with the preslaughter live weight of 100 and 120 kg. The thinnest back fat was in carcasses of animals of the breeding combination of irish sows and boars of the maksgro and makster synthetic lines. The highest weight of posterior third of the carcass was in the animals obtained from breeding sows of (IY×ILN) and (ILN×IY) combinations and boars of the maksgro synthetic line. The loin eye area in the animals of foreign origin was larger than that in the national breeds by 4.8 ... 1.1 cm2 when fattened up to 100 kg and by 5.6 ... 2.7 cm2 when fattened up to 120 kg.
Опис: Храмкова Ольга Миколаївна http://orcid.org/0000-0002-0697-7715
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://animal.kharkov.ua/archiv/ntb/NTB119/23.pdf
http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/4668
ISSN: 2312-8402
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Морфометричні показники туш.pdf233,32 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.