Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/4814
Назва: | Ветеринарно-санітарна експертиза молока в умовах державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи ринку «Березинський» міста Дніпро |
Інші назви: | Veterinary and sanitary examination of milk in the conditions of the state laboratory of veterinary and sanitary examination of the market "Berezinsky" of the city of Dnipro |
Автори: | Драгун, М. К. Dragun, M. K. |
Ключові слова: | безпечність safety ветеринарно-санітарна експертиза молока veterinary and sanitary examination of milk діагностика diagnostics санітарна оцінка sanitary assessment фальсифікація falsification якість quality |
Дата публікації: | 2021 |
Видавництво: | Дніпровський ДАЕУ |
Бібліографічний опис: | Драгун М. К. Ветеринарно-санітарна експертиза молока в умовах державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи ринку «Березинський» міста Дніпро : магістер. дипломна робота : 212, Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза / Драгун М. К. ; наук. керівник Бібен І. А. ; Дніпровський держ. аграр.-економ. ун-т , Ф-т ветеринарної медицини , Каф. паразитології та ветеринарно-санітарної експертизи. – Дніпро, 2021. – 61 с. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/4814. |
Короткий огляд (реферат): | Метою роботи було проведення досліджень сучасних методів ветеринарно-санітарного інспектування молока та молочних продуктів, які використовуються у ветеринарній медицині. Проведення ґрунтовного аналізу за результатами власних досліджень та статистичних даних щодо якості і безпечності сирого незбираного молока та молочних продуктів, які реалізуються на продуктовому ринку «Березинський» міста Дніпро. За 2018-2020 роки у державній лабораторії ветсанекспертизи ринку було проведено 3585 експертиз молока на загальну суму 22785,5 грн. Молоко, яке реалізується на ринку за своїм хімічним складом у пере¬важній більшості відповідало вимогам діючих державних стандартів, а саме масова частка жиру становила 3,6%, білка - 3,6 % і сухої речовини 11,48%. При визначенні санітарно-гігієнічних показників та свіжості молока, виявлено 17 проб ( 7,3%) з кислотністю вище 20 °Т, підтверджена фальсифікація молока, в т.ч. виявлено 16 проб мо¬лока (6,4%) фальсифікованого шляхом зняття частини вершків, рівень жиру становив в середньому 1,3%. За результатами ветеринарно-санітарної експертизи утилізовано 255 кг молока шляхом денатурації. Рекомендуємо державній лабораторії ветсанекспертизи ринку «Березинський» м.Дніпро проводити більш чіткий облік виявлених вад та фальсифікацій молока та сметани. Посилити контроль щодо реалізації молока на території ринку з метою зменшення випадків продажу недоброякісного або низької якості даного ви¬ду продукції. The aim of the work was to conduct research on modern methods of veterinary and sanitary inspection of milk and dairy products used in veterinary medicine. Carrying out a thorough analysis based on the results of our own research and statistical data on the quality and safety of raw whole milk and dairy products sold on the Berezinsky food market in Dnipro. In 2018-2020, 3,585 milk examinations for a total amount of UAH 22,785.5 were conducted in the state laboratory of veterinary examination of the market. The milk sold on the market in its chemical composition in the vast majority met the requirements of current state standards, namely the mass fraction of fat was 3.6%, protein - 3.6% and dry matter 11.48%. When determining the sanitary and hygienic indicators and freshness of milk, 17 samples (7.3%) with an acidity above 20 ° T were found, falsification of milk was confirmed, incl. 16 samples of milk (6.4%) falsified by removing part of the cream were detected, the fat level averaged 1.3%. According to the results of veterinary and sanitary examination, 255 kg of milk was disposed of by denaturation. We recommend the state laboratory of veterinary examination of the market "Berezinsky" in Dnipro to conduct a clearer record of detected defects and falsifications of milk and sour cream. Strengthen control over the sale of milk on the market in order to reduce sales of substandard or low quality of this type of product. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/4814 |
Розташовується у зібраннях: | Кафедра паразитології та ветеринарно-санітарної експертизи. Магістри |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Драгун М.К.pdf | 984,38 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.