Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/4837
Назва: | Ветеринарно – санітарна експертиза м'яса за інвазійних хворобах тварин в умовах Державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи ринку «Березинський» міста Дніпро |
Інші назви: | Veterynarno – sanitarna ekspertyza miasa za invaziinykh khvorobakh tvaryn v umovakh Derzhavnoi laboratorii veterynarno-sanitarnoi ekspertyzy rynku «Berezynskyi» mista Dnipro |
Автори: | Сафонов, А. В. Safonov, A. V. |
Ключові слова: | безпечність safety ветеринарно-санітарна експертиза м’яса veterinary and sanitary examination of meat діагностика diagnostics санітарна оцінка sanitary assessment інвазійні хвороби invasive diseases якість quality |
Дата публікації: | 2021 |
Видавництво: | Дніпровський ДАЕУ |
Бібліографічний опис: | Сафонов А. В. Ветеринарно – санітарна експертиза м'яса за інвазійних хворобах тварин в умовах Державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи ринку «Березинський» міста Дніпро : магістер. дипломна робота : 212, Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза / Сафонов А. В. ; наук. керівник Бібен І. А. ; Дніпровський держ. аграр.-економ. ун-т , Ф-т ветеринарної медицини , Каф. паразитології та ветеринарно-санітарної експертизи. – Дніпро, 2021. – 70 с. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/4837. |
Короткий огляд (реферат): | У державній лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи ринку «Березинський» міста Дніпро післязабійною ветсанекспертизою продуктів забою тварин за 2019-2020 роки зафіксовано наступні інвазійні хвороби: ехінококоз свиней, фасціольоз великої рогатої худоби і кокцидіоз кролів. Моніторинг випадків інвазійних захворювань показав наступні результати: ехінококоз свиней - 1,32; фасціольоз великої рогатої худоби – 3,69; кокцидіоз кролів - 16.0% відповідно. Ехінококозне та фасціольозне м'ясо, необхідно розглядати як сировину, що має низькі харчові, біологічні та санітарні якості. У такому м'ясі спостерігалось більший відсоток вологи при зниженні вмісту білку і жиру. Бактеріальне забруднення туш та паренхіматозних органів, отриманих від хворих тварин, є набагато вище ніж у здорових, як результат зниження резистентності організму при зменшенні бар'єрної функції ретикулоендотеліальної системи тварин. На протязі 2019-2020 років в результаті виявлення інвазійних хвороб скеровано на технічну утилізацію 866 кг субпродуктів, що становить 46065 грн економічних збитків. The aim of the work was to conduct research on the products of slaughter of animals for the detection of invasive diseases during veterinary examination. In the state laboratory of veterinary and sanitary examination of the Berezinsky market in Dnipro, the following invasive diseases were recorded by post-slaughter veterinary examination of animal slaughter products for 2019-2020: swine echinococcosis, bovine fasciolosis and rabbit coccidiosis. Monitoring of cases of invasive diseases showed the following results: echinococcosis of pigs - 1.32; fasciolosis of cattle - 3.69; coccidiosis of rabbits - 16.0%, respectively. Echinococcosis and fasciolosis meat should be considered as raw materials with low nutritional, biological and sanitary qualities. In such meat, a higher percentage of moisture was observed with a decrease in protein and fat content. Bacterial contamination of carcasses and parenchymal organs obtained from sick animals is much higher than in healthy animals, as a result of reducing the body's resistance while reducing the barrier function of the reticuloendothelial system of animals. During 2019-2020, as a result of the detection of invasive diseases, 866 kg of by-products were sent for technical utilization, which is UAH 46065 of economic losses. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/4837 |
Розташовується у зібраннях: | Кафедра паразитології та ветеринарно-санітарної експертизи. Магістри |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Сафонов А.В..pdf | 892,85 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.