Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/4882
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorЄфімов, Валентин Геннадійович-
dc.contributor.authorEfimov, V.-
dc.contributor.authorEfimov, Valentyn-
dc.contributor.authorEfimov, V. G.-
dc.contributor.authorYefimov, V.-
dc.contributor.authorYefimov, Valentyn-
dc.contributor.authorYefimov, V. G.-
dc.contributor.authorYefimov, V. H.-
dc.contributor.authorIefimov, V. G.-
dc.contributor.authorJefimov, V. H.-
dc.contributor.authorJefimov, V. G.-
dc.contributor.authorJefimov, V.-
dc.contributor.authorJefimov, Valentyn-
dc.contributor.authorСільвестрова, К. О.-
dc.contributor.authorSilvestrova, К. O.-
dc.contributor.authorКібальченко, В. В.-
dc.contributor.authorKibalchenko, V. V.-
dc.date.accessioned2021-07-22T08:18:04Z-
dc.date.available2021-07-22T08:18:04Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.issn2663-1156 (Print)-
dc.identifier.issn2663-1164 (Online)-
dc.identifier.urihttps://bulletin-biosafety.com/index.php/journal/article/view/215-
dc.identifier.urihttp://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/4882-
dc.descriptionЄфімов Валентин Геннадійович https://orcid.org/0000-0002-4286-8567uk
dc.description.abstractПродукти переробки пшениці для значної частини людства залишаються одним з основних джерел поживних речовин, ессенціальних мінеральних речовин і важких металів. Крупа є другим за величиною продуктом переробки пшениці (після борошна), тому визначення в ній окремих мінеральних речовин є актуальним. У роботі визначено вміст окремих ессенціальних речовин і важких металів у крупі пшеничній. Для цього в торгівельній мережі були відібрані зразки зерна пшениці різних типів і марок: “Артек. Своя лінія”, “Полтавська №3. Зернарі” і “Артек. Розумний вибір”. Визначали вміст сирої золи методом сухої мінералізації, а також Кальцій, Фосфор, Магній, Ферум, Манган, Кобальт, Цинк, Купрум, Плюмбум і Кадмій методами атомно-абсорбційного і колориметричного аналізу. Визначення кожного елементу виконували в трьох паралельних повторах, різницю між отриманими середніми значеннями визначали за допомогою множинного тесту Дункана з використанням програми IBM SPSS Statistics 24.0. Встановлено, що крупа пшенична “Артек” різних марок не мала відмінностей за вмістом золи (1,27–1,32%), тоді як у зерні крупи “Полтавська” був значно нижчий рівень сирої золи і Фосфору. З’ясовано, що крупа пшенична різних марок і видів не відрізнялася за концентрацією Кальцію (0,38–0,39 г/кг), Магнію (0,63–0,66 г/кг), Феруму (32,5–33,4 мг/кг) і Мангану (17,4–20,5 мг/кг). Найменший уміст серед досліджених ессенціальних елементів у пшеничній крупі був характерний для Кобальту, який варіював у межах 0,07–0,10 мг/кг. У крупі “Артек” концентрація Купруму та Цинку істотно не відрізнялася і становила 3,96–4,48 мг/кг і 31,1–33,0 мг/кг, відповідно. Мінімальний уміст Купруму встановлено в крупі “Полтавська” – 2,58 мг/кг, аналогічно, як і Цинку – 16,2 мг/кг. При дослідженні важких металів (концентрація Плюмбуму була нижче 0,19 мг/кг і Кадмію – нижче 0,07 мг/кг) у крупі встановлено, що їх кількість не перевищує рівня, встановленого національними нормативними документами. The products of wheat processing remain for many peoples as one of the main sources of nutrients, essential minerals and heavy metals. Groats are the second largest product of wheat (after flour), and therefore it is expedient to determine the content of certain minerals in it. The purpose of the work was to determine the content of certain minerals in wheat groats and the level of heavy metals in it. To do this, samples of wheat groats of various types and brands were selected in the trading network: “Artek. Svoya liniya”, “Poltavska № 3. Zernari” and “Artek. Rozumnyj vybir”, in which determined the content of crude ash after dry mineralization, as well as calcium, phosphorus, magnesium, iron, manganese, cobalt, zinc, copper, lead and cadmium by atomic absorption and colorimetric methods. The determination of each indicator was performed in three parallel replications, and the difference between the obtained mean values was determined in accordance with the Duncan multiple test using the IBM SPSS Statistics 24.0 program. It was found that wheat groats “Artek” of different brands had no differences in the content of ash (1.27–1.32%), whereas in the groats “Poltavska № 3” was significantly lower the level of crude ash and phosphorus. It was determined that wheat groats of different brands and types did not differ according to the concentration of calcium (0.38–0.39 g/kg), magnesium (0.63–0.66 g/kg), iron (32.5–33.4 mg/kg) and manganese (17.4–20.5 mg/kg). The lowest content among investigated essential elements in wheat groats was found for cobalt, which varied in the range of 0.07–0.10 mg/kg. In the groats “Artek” concentration of copper and zinc did not differ significantly and was 3.96–4.48 mg/kg and 31.1–33.0 mg/kg, respectively. The lowest content of copper was in the groats “Poltavska № 3” – 2.58 mg/kg, as well as zinc – 16.2 mg/kg. In determining the level of heavy metals (lead – lower 0.19 mg/kg and cadmium lower 0.07 mg/kg) in the groats it is clarified that it does not exceed the level established by the national normative documents.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherЄфімов В. Г. Уміст окремих ессенціальних мінеральних речовин і важких металів у крупі пшеничній / В. Г. Єфімов, К. О. Сільвестрова, В. В. Кібальченко // Theoretical and Applied Veterinary Medicine / Дніпровський ДАЕУ. – 2019. – Т. 7. – № 2. – С. 59-62. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/4882.uk
dc.subjectКадмійuk
dc.subjectcadmiumuk
dc.subjectмакро- і мікроелементиuk
dc.subjectmacro-and microelementsuk
dc.subjectзолаuk
dc.subjectashuk
dc.subjectкруп’яні виробиuk
dc.subjectgroatsuk
dc.subjectпшеницяuk
dc.subjectwheatuk
dc.subjectПлюмбумuk
dc.subjectleaduk
dc.titleУміст окремих ессенціальних мінеральних речовин і важких металів у крупі пшеничнійuk
dc.title.alternativeContent of some essential mineral substances and heavy metals in wheat groatsuk
dc.typeArticleuk
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.32819/2019.71010-
Розташовується у зібраннях:Theoretical and Applied Veterinary Medicine

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
document (22).pdf332,27 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.