Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/4894
Назва: Методичні основи оцінки конкурентоспроможності галузі рибництва: теоретичні аспекти
Інші назви: Methodological basis of assessment of fisheries industry competitiveness: theoretical aspects
Автори: Добровольська, Олена Володимирівна
Dobrovolska, Elena
Зубко, Оксана Володимирівна
Zubko, Oksana
Ключові слова: конкурентоспроможність
competitiveness
галузь рибництва
industry aquaculture
оцінка конкурентоспроможності
competitiveness assessment
методи
methods
класифікація
classification
показники
indicators
економіка
economy
Дата публікації: 2021
Видавництво: Придніпровська державна академія будівництва та архітектури
Бібліографічний опис: Добровольська О. В. Методичні основи оцінки конкурентоспроможності галузі рибництва: теоретичні аспекти / О. В. Добровольська, О. В. Зубко // Східна Європа: економіка, бізнес та управління. – 2021. – Вип. 2(29). – С. 23-30. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/4894
Короткий огляд (реферат): У статті визначено необхідність оцінки конкурентоспроможності галузі рибництва зважаючи на те, що галузь рибництва є одним із досить перспективних та економічно вигідних напрямів розвитку агробізнесу для малих та середніх сільськогосподарських суб’єктів, а також представляє значний інтерес для інвесторів. Обґрунтовано роль та значення галузі рибництва для продовольчої безпеки країни та визначено, що дана галузь є перспективним напрямом розвитку в країні. Проаналізовано наукові літературні джерела на предмет існуючих методів оцінки конкурентоспроможності галузі рибництва та визначено основні методичні підходи для оцінювання рівня конкурентоспроможності галузі рибництва з врахуванням специфіки галузі. Наведено порівняльний аналіз методів оцінювання конкурентоспроможності галузі рибництва, визначено їх переваги, недоліки та можливості застосування. Виходячи з того, що конкурентоспроможність підприємства та відповідно галузі в цілому в умовах сьогодення виступає однією з визначальних характеристик ефективності його господарської діяльності і, водночас, можливостей подальшого розвитку було сформульовано дефініції «конкурентоспроможність галузі» та «оцінка конкурентоспроможності галузі» The article identifies the need to assess the competitiveness of the fisheries industry, given that the fisheries industry is one of the most promising and cost-effective areas of agribusiness development for small and medium-sized agricultural entities, and is of great interest to investors. The role and importance of the fish industry for the food security of the country are substantiated and it is determined that this industry is a promising area of development in the country. The scientific literature sources on the subject of the existing methods of assessing the competitiveness of the fisheries industry are analyzed and the main methodological approaches for assessing the level of competitiveness of the fisheries industry are determined, taking into account the specifics of the industry. The article provides a comparative analysis of methods for assessing the competitiveness of the fish industry, identifies the advantages, disadvantages and possibilities of applying this analysis. It is determined that the assessment of the competitiveness of the fisheries sector is an important element of ensuring effective management and a prerequisite for obtaining sustainable competitive advantages in the long run. The article states that the assessment of the competitiveness of the fisheries sector determines the favorable and unfavorable market positions, as well as the strengths and weaknesses of fisheries. It is noted that the competitiveness of the industry is an aggregate indicator of the potential of all structural units and elements of the industry's potential, as well as its ability to prevent and respond quickly and adapt to changing environmental factors. It is emphasized that there is no single methodology for assessing the competitiveness of both the enterprise and the fisheries industry today, which is primarily due to the ambiguity of the interpretation of the very concept of competitiveness. Based on the fact that the competitiveness of the enterprise and the industry as a whole in modern conditions is one of the defining characteristics of the efficiency of its economic activity and, at the same time, opportunities for further development, the article defines the concepts of "industry competitiveness" and "industry competitiveness assessment".
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://www.easterneurope-ebm.in.ua/index.php/vipusk-29-2021
http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/4894
ISSN: (Online): 2518-1971
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
стаття 1 2021.pdf253,49 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.