Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/510
Назва: | Ознаки та властивості Mycobacterium bovis в аспекті штамових відмінностей |
Інші назви: | Characteristics and properties of Mycobacterium bovis strains differences in aspects |
Автори: | Ткаченко, Олексій Андрійович Tkatschenko, A. A. Tkatschenko, O. A. Tkatschenko, Оleksii Білан, Марина Володимирівна Bilan, Maryna Шендрик, Ірина Миколаївна Shendryk, Irina Северина, Юлія Вікторівна Severina, Yuliia |
Ключові слова: | штам strain туберкульоз tuberculosis мікобактерії mycobacteria біологічний цикл biological cycle дисоціація dissociation |
Дата публікації: | 2017 |
Видавництво: | Дніпропетровський ДАЕУ |
Бібліографічний опис: | Ознаки та властивості Mycobacterium bovis в аспекті штамових відмінностей / О. А. Ткаченко, М. В. Білан, І. М. Шендрик, Ю. В. Северина // Вісник Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету / Дніпропетровський ДАЕУ. – 2017. – № 3(45). – С. 109-114. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/510. |
Короткий огляд (реферат): | Наведені матеріали багаторічних досліджень M. bovis свідчать про складність визначення штамових особливостей. Показано, що вона ґрунтується на біологічному циклі розвитку. Акцентовано на необхідності за визначення штаму, оцінювати біологічні властивості конкретної субкультури мікроорганізмів, особливо за динамічного біологічного циклу розвитку. Стверджується, що морфологічні форми певних стадій розвитку володіють специфічними біологічними властивостями, які впливають на штамові особливості. The strain is defined as "a genetically homogeneous culture of microorganisms with the same morphological characteristics and biological properties, isolated from a certain source and maintained in the crops." Bacteria and viruses of the same species may have significant strain differences. But, it is sometimes not clear enough how to identify and evaluate microorganism cultures with altered features, properties derived from the source strain for transplantation through artificial nutritional medium or macroorganism. But sometimes not quite clear how to identify and evaluate the culture of microorganisms with altered characteristics, properties, derived from the original strain that through of the the nutrient artificial medium pass or by macroorganism. On the basis of the biological cycle of M. bovis in the dynamics of multiple pass by nutrient artificial medium strain differences justify certain morphological forms of microorganisms. Substantiate on the basis of the biological cycle M. bovis in the dynamics of multiple passage through an artificial environment the differences of definite morphological forms of microorganisms. In the long-term work, a virulent strain of M. bovis isolated from biological material of the cow was investigated. In the dynamics of 240 passages, the main biological properties of mycobacteria, their lipid composition according to traditional methods of veterinary medicine were studied. Accented that it is necessary to evaluate the biological properties of a specific subculture of microorganisms for determining the strain, especially in the dynamic biological cycle of development. It is argued that certain periods of development the morphological forms of have specific biological properties that affect the characteristics of strain. Some aspects of the biological properties of the mycobacterium of the bovine species, investigated in the dynamics of passes through an nutrient medium, the organism of guinea pigs testify to the diversity and complexity characteristics of strain. Strain differences are determined by the specific biological properties of a particular population, the race of mycobacteria (microorganisms) of the subculture, regardless of the source from which they are derived. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://ojs.dsau.dp.ua/index.php/vestnik/article/view/889 http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/510 |
ISSN: | 2411-7285 (Print) 2413-4899 (Online) |
Розташовується у зібраннях: | Вісник Дніпровського державного аграрно–економічного університету - до липня 2018 р. |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
стаття_№1.pdf | 450,95 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.