Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/611
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorZazharska, Nadiia-
dc.contributor.authorЗажарська, Надія Миколаївна-
dc.contributor.authorBoyko, Olexandra-
dc.contributor.authorБойко, Олександра Олександрівна-
dc.contributor.authorBrygadyrenko, Viktor-
dc.contributor.authorБригадиренко, Віктор Васильович-
dc.contributor.authorZazharska, N. M.-
dc.date.accessioned2018-11-14T12:12:52Z-
dc.date.available2018-11-14T12:12:52Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.citationZazharska, N., Boyko, O. and Brygadyrenko, V. Influence of diet on the productivity and characteristics of goat milk. Indian Journal of Animal Research, 2018. 52(5). 711–717. http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/611uk
dc.identifier.issn0367-6722 Print-
dc.identifier.issnISSN:0976-0555-
dc.identifier.urihttp://arccjournals.com/journal/indian-journal-of-animal-research/B-565-
dc.identifier.urihttp://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/611-
dc.description.abstractThe relationship between the quality of milk of different breeds of goat and their diets was assessed. Anglo-Nubian, German White and Alpine goats were used in the experiment, with 7 goats representing each breed. The influence of two diets viz., a routine diet (hay and concentrates) and a diet improved by introduction of granulated alfalfa hay, cabbage and carrots, as well as mixed feed on productivity and characteristics of goat milk were investigated. Goats were machine milked twice daily and the quantity as well as quality of milk were assessed. Results indicated that the milk yield of the Alpine goats increased 3 times; and that of the German White goats increased more than 2.5 times when fed improved diet. Feeding improved diet resulted in significant increase in fat content of milk irrespective of the goat breed. A significant increase in the protein, lactose, and consequentially the, dry non-fat milk solids was observed in Anglo-Nubian and German White goats when fed the improved diet. However, when compared to German White and Alpine goats, highest fat, protein and lactose contents were recorded in milk of Anglo-Nubian goats both on routine and improved diet. The maximum difference in biochemical parameters of milk upon changing the diet was also found in Anglo-Nubian goats. Further, the freezing point and electrical conductivity of the milk decreased irrespective of the breed when goats were fed improved diet. An inverse relationship was found between the protein content in the goats’ milk and the freezing point: with increase in the protein content, the freezing point was reduced. Оцінено зв'язок між якістю молока різних порід кіз та раціону годівлі. В експерименті використовувались англо-нубійські, німецькі білі та альпійські кози, з яких 7 тварин представляли кожну породу. Досліджено вплив двох раціонів (простий раціон (сіно та концентрати) та раціон, поліпшений введенням гранульованого люцернового сіна, капусти та моркви і комбікорму) на продуктивність та показники козиного молока. Машинне доїння відбувалось двічі на день, оцінювали кількість та якість молока. Результати показали, що за покращеного раціону надій молока альпійських кіз збільшився втричі; а німецьких білих – більш ніж у 2,5 рази. Поліпшений раціон призвів до значного збільшення вмісту жиру в молоці кіз всіх порід. Суттєве збільшення вмісту протеїну, лактози та, як наслідок, сухого знежиреного молочного залишку спостерігалося у англо-нубійських та німецьких білих кіз за покращеного раціону. Проте, у порівнянні з німецькими білими та альпійськими козами, найвищий вміст жиру, білка та лактози зафіксовано в молоці англо-нубійських кіз як за простого, так і за поліпшеного раціонів. Максимальна різниця значень біохімічних показників молока підчас зміни раціону також була виявлена в англо-нубийских козах. Крім того, за поліпшеного раціону температура замерзання та електропровідність молока знижувались незалежно від породи. Знайдено зворотне співвідношення між вмістом білка в козиному молоці та температурою замерзання: у разі збільшення вмісту білка температура замерзання зменшувалась.uk
dc.language.isoenuk
dc.publisherAgricutural Research Communication Centreuk
dc.subjectfeedsuk
dc.subjectкормиuk
dc.subjectsomatic cell countuk
dc.subjectкількість соматичних клітинuk
dc.subjecttotal proteinuk
dc.subjectбілокuk
dc.subjectfatuk
dc.subjectжирuk
dc.subjectmilk yielduk
dc.subjectнадій молокаuk
dc.titleInfluence of diet on the productivity and characteristics of goat milkuk
dc.title.alternativeВплив раціону на продуктивність і показники молока у кізuk
dc.typeArticleuk
dc.identifier.doi10.18805/ijar.v0iOF.6826-
Appears in Collections:Наукові статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Zazharska1.pdf335,16 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.