Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/614
Назва: Сучасний стан родючості чорноземних грунтів та шляхи підвищення продуктивності сільськогосподарських культур
Інші назви: The current state of fertility of black soils and ways to increase the productivity of crops
Автори: Кобець, Анатолій Степанович
Kobets, A.
Kobets, Anatoly Stepanovich
Kobets, Anatoly S.
Сobets’, Anatoliy S.
Kobec, A. S.
Грицан, Юрій Іванович
Gritsan, Y.
Крамарьов, С. М.
Kramar’ov, S.
Мицик, Олександр Олександрович
Micik O., O.
Ключові слова: грунт
soil fertility
деградація
degradation
сучасні технології
modern technology
агрохімічні показники
agrochemical indices
врожай
yield
якість продукції
quality
Дата публікації: 2016
Видавництво: Дніпровський державний аграрно-економічний університет
Бібліографічний опис: Сучасний стан родючості чорноземних грунтів та шляхи підвищення продуктивності сільського-сподарських культур / А. С. Кобець, Ю. І. Грицан, С. М. Крамарьов, О. О. Мицик // Вісник Дніпропетровського державного аграр-но-економічного університету : наук.-теорет., наук.-практ. журн. / [редкол. : А. С. Кобець (гол. ред.) та ін.]. – Дніпропетровськ : Свідлер А. Л., 2016. – № 4. – С. 5-11. – (Серія «Сільськогосподарська екологія. Агрономічні науки. Біологічні науки»).- Режим доступу: http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/614
Короткий огляд (реферат): В останні десятиріччя продукція рослинництва формується голов-ним чином на залишкових запасах елементів живлення та мінералі-зації гумусу. Така ситуація викли-кана зменшенням обсягів внесен-ня добрив, порушенням сівозмін та насиченням їх просапними ку-льтурами, зокрема соняшником. Ці й інші фактори спричинюють поширення і розвиток ерозії, де-гуміфікацію, агрохімічну і агрофі-зичну деградацію з втратою агро-номічно цінної структури і погір-шують фізичні й водні властивос-ті чорноземних ґрунтів. Внесення незбалансованих, переважно азот-них мінеральних добрив веде до вилуговування основ, збіднення ґрунтового вбирного комплексу та зниження його буферної здатнос-ті. У найбільш родючих ґрунтах – чорноземах – підвищується гідро-літична кислотність, що вказує на потенційну небезпеку подальшої деградації цих ґрунтів. Одним із шляхів вирішення проблеми відновлення втраченої родючості чорноземних ґрунтів є впровадження у виробництво сучасних технологій вирощування сільсько-господарських культур з мінімалізацією обробітку ґрунту та елеме-нтами біологізації землеробства.The current state of fertility of black soils and the ways of its increase were studied. In modern conditions the resumption of agricultural pro-duction and increase the fertility of chernozem soils is a very important issue of agriculture. This is due to the fact that the black soil that pre-viously relatively rich on mobile forms of nutrients lost its former high natural fertility as a result of their long inefficient usage and they are no longer able to provide the necessary quantity of agricultural plant nutrients. . In the last decade crop production is mainly formed by the residual reserves of nutrients and humus mineralization. This conse-quences, which caused a decrease in the volume of fertilizer application, crop rotation and breach of satura-tion of cultivated crops, particularly sunflower. As a result, they contrib-ute to the spread and development of erosion, dehumification, agrochemi-cal and agrophysical degradation with the loss of agronomically valu-able structure and deterioration of the physical properties of black soils. Using of unbalanced, primari-ly nitrogen fertilizer leads to leach-ing of calcium compounds from the soil, depletion of soil-absorbing complex of nutrients and reducing soil buffering. One way to solve the problem of renewal of the lost fertil-ity of these soils is the introduction of modern technologies in growing crops that minimize tillage and agri-culture biologization elements. It is necessary to restore the lost fertility of our soils and black soil to create a model of our soil and land manage-ment system and Ukrainewill take place in the global market as a de-veloped agricultural country and a reliable eksporter food raw materi-als.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ojs.dsau.dp.ua/index.php/vestnik/article/view/786
http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/614
ISSN: 2411-7285 (Print) ;2413-4899 (Online)
Розташовується у зібраннях:Вісник Дніпровського державного аграрно–економічного університету - до липня 2018 р.

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
786-Article Text-1567-1-10-20170308(1).pdf403,65 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.