Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/6157
Назва: Вплив речовин гумінової природи на вуглеводний обмін при алоксан-індукованому цукровому діабеті у щурів
Інші назви: The effect of humic substances on carbohydrate metabolism in alloxan-induced diabetes mellitus in rats
Автори: Уткіна, Валентина Олексіївна
Utkina, V. A.
Степченко, Лілія Михайлівна
Stepchenko, L.
Stepchenko, L. M.
Stepchenko, Lilia M.
Stepchenko, Lilia
Ключові слова: глюкорегуляторні гормони
glucoregulatory hormones
Гумілід
«Humilid»
кормова добавка
feed additive
порушення вуглеводного обміну
carbohydrate metabolism disorders
алоксан
alloxan
щури
rats
Дата публікації: 2021
Видавництво: Дніпровський ДАЕУ
Бібліографічний опис: Уткіна В. О. Вплив речовин гумінової природи на вуглеводний обмін при алоксан-індукованому цукровому діабеті у щурів / В. О. Уткіна, Л. М. Степченко // Theoretical and Applied Veterinary Medicine / Дніпровський ДАЕУ. – 2021. – Т. 9. – № 2. – С. 93-97. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/6157.
Короткий огляд (реферат): У статті представлено результати дослідження впливу біологічно активної добавки гумінової природи «Гумілід» на вуглеводний обмін, а саме на глюкозу, інсулін та С-пептид при алоксан-індукованому цукровому діабеті у щурів. Метою експерименту було дослідити, як «Гумілід» впливає на вуглеводний обмін у щурів; вивчити та проаналізувати вплив біологічно активної речовини гумінової природи «Гумілід» на обмінні процеси. У роботі ми використовували біохімічні методи дослідження крові піддослідних щурів. Для експерименту брали дорослих самців білих щурів, з яких сформували чотири групи. Експеримент тривав три тижні, протягом якого тварини першої дослідної групи щодня отримували додатково до основного корму водний розчин кормової добавки «Гумілід» у дозі 5 мг/кг маси тіла діючої речовини, і мав вільний доступ до води. Щурам другої та третьої груп вводили алоксан у вигляді одноразової внутрішньоочеревинної ін’єкції. Щури третьої групи додатково отримували водний розчин кормової добавки «Гумілід». Виявлено, що «Гумілід» має антиоксидантну активність, що може бути одним із механізмів його протидіабетичної дії, оскільки відомо, що алоксан викликає ураження вільними радикалами β-клітин зі слабким антиоксидантним захистом. Виявлено, що застосування біологічно активної кормової добавки гумінової природи має гіпоглікемічний ефект як у здорових тварин, так і у щурів з алоксан-індукованим цукровим діабетом. Встановлено, що застосування «Гуміліду» у щурів посилює енергетичні процеси в їх організмі піддослідних тварин. Відзначено зниження вмісту глюкози у щурів другої групи на 11,9% (Р ≤ 0. 001) порівняно з контрольним. При цьому вміст глюкози у тварин третьої та четвертої груп був на 35,9 % (P ≤ 0,001) та на 20 % (P ≤ 0,001) вищим, ніж у тварин контрольної. Концентрація інсуліну в крові щурів другої групи була на 7,4% вищою (P ≤ 0,05) порівняно з тваринами першої групи. Концентрація С-пептиду була в межах контрольних значень. Рівні концентрації інсуліну та С-пептиду у тварин третьої та груп були нижчими на 47,8 % (P ≤ 0,001) та 32,4 % (P ≤ 0,001) та 55,5 % (P ≤ 0,001) і 37,5 % (P ≤ 0,001) у порівнянні з тваринами першої групи. Виражений гіпоглікемічний ефект, який був обумовлений підвищенням чутливості тканин до глюкорегуляторних гормонів і підвищенням толерантності організму до надмірного надходження вуглеводів. The article presents study results of the effect of humic nature biologically active additive «Humilid» on carbohydrate metabolism, namely on glucose, insulin and C-peptide in alloxan-induced diabetes mellitus in rats. The purpose of the experiment was to investigate how “Humilid” affects carbohydrate metabolism in rats; to study and analyze the effect of the humic nature biologically active substance «Humilid» on metabolic processes. In the work we used biochemical methods for studying the blood of experimental rats. Adult male white rats were taken for the experiment, from which four groups were formed. The experiment lasted three weeks, during which the animals from the first experimental group received daily in addition to the main feed an aqueous solution of feed additive «Humilid» at dose 5 mg / kg of body weight of the active substance, and had free access to water. Rats of the second and third groups were injected with alloxan as a single intraperitoneal injection. The rats of the third group additionally received an aqueous solution of feed additive «Humilid». It was identified that “Humilid” has an antioxidant activity, which may be one of the mechanisms of its antidiabetic action, as it is known that alloxan causes free radical damage to β-cells with weak antioxidant protection. The use of a biologically active feed additive of humic nature was found to have a hypoglycemic effect in both healthy animals as well as in rats with alloxan-induced diabetes mellitus. It was found that the use of “Humilid” in rats enhances energy processes in their bodies of experimental animals. There was a decrease in glucose content in rats from second group by 11.9% (P ≤ 0.001) compared with the control one. At the same time, the glucose content in animals from third and fourth groups was higher by 35.9% (P ≤ 0.001) and 20% (P ≤ 0.001) higher than in animals from the control one. The insulin concentration in the blood of rats from the second group was 7.4% higher (P ≤ 0.05) compared to the animals from first group. The concentration of C-peptide was within the reference values. The levels of insulin and C-peptide concentration in animals of the third and groups were lower by 47.8% (P ≤ 0.001) and 32.4% (P ≤ 0.001) and 55.5% (P ≤ 0.001) and 37.5% (P ≤ 0.001) in comparison with animals of first group. A pronounced hypoglycemic effect, which was due to an increase in the sensitivity of tissues to glucoregulatory hormones and an increase in the body’s tolerance to excessive intake of carbohydrates. The obtained results of the study indicate the regulatory effect of humic feed additive «Humilid» on key links in the regulation of carbohydrate metabolism, which is characterized by the decrease in blood glucose level due to activation of the synthesis and secretion of insulin and C-peptide.
Опис: Степченко Лілія Михайлівна https://orcid.org/0000-0001-8509-7048
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://bulletin-biosafety.com/index.php/journal/article/view/312
http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/6157
ISSN: 2663-1156 (print)
2663-1164 (online)
Розташовується у зібраннях:Theoretical and Applied Veterinary Medicine

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
document (6).pdf406,13 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.