Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/660
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorТкаченко, Олексій Андрійович-
dc.contributor.authorTkatschenko, A. A.-
dc.contributor.authorTkatschenko, O. A.-
dc.contributor.authorTkatschenko, Оleksii-
dc.date.accessioned2018-11-21T11:33:27Z-
dc.date.available2018-11-21T11:33:27Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.citationТкаченко О. А. Методологічні засади щодо визначення штаму мікобактерій ( теоретико-експериментальні дані ) / О. А. Ткаченко // Науково-технічний бюлетень НДЦ біобезпеки та екологічного контролю ресурсів АПК / Дніпропетровський ДАЕУ. – 2016. – Т 4. – № 4. – С. 6-11. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/660.uk
dc.identifier.issn2409-9023-
dc.identifier.urihttps://bulletin-biosafety.com/index.php/journal/article/view/40-
dc.identifier.urihttp://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/660-
dc.description.abstractНаведені матеріали багаторічних досліджень M. bovis свідчать про складність визначення штамових особливостей. Показано, що вона грунтується на біологічному циклі розвитку. Акцентовано на необхідності за визначення штаму, оцінювати біологічні властивості конкретної субкультури мікроорганізмів, особливо за динамічного біологічного циклу розвитку. Стверджується, що морфологічні форми певних стадій розвитку володіють специфічними біологічними властивостями, які впливають на штамові особливості. These materials of years of research demonstrate the complexity of determining characteristics of a strain of mycobacteria, because this type as in some other types of microorganisms biological cycle of development, which is largely detected by protracted numerous replanting рassages through the culture medium like in experiments on the use of suspension mycobacteria and those of a single cell. It is shown that morphological development cycle depends on the phase of the cycle and growth. The attention is focused on the fact that at replanting (including direct) culture (suspension of Mycobacterium) and culturing at 37 ° C acid resistant highly virulent мycobacterium tuberculosis in the first 117 рassages depending on the pH changes morphologically, cultural properties, the rate of reproduction , lipid composition, virulence, biochemical activity. Next there is the ability to be cultivated by 2-3° C and a gradual loss as such at 37° C. These forms reproduce on simple nutrient media, intensive form a pigment. With the advent of these forms significantly reduced virulence and sensibilization ability with preserving immunogenic properties. Dynamically changing the structure of free fatty acids with of long chain against a background of significant reduction in total lipids and preserve the quality of the fractions. Is accented to the need for determining strain to assess biological properties of a particular subculture microorganisms, especially dynamic biological development cycle. It is alleged that certain morphological forms of development stages have specific biological properties that influence the strain characteristics. Is accented to the need for determining strain to assess biological properties of a particular subculture microorganisms, especially dynamic biological development cycle. It is alleged that certain morphological forms of development stages have specific biological properties that influence the strain characteristics.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherДніпропетровський ДАЕУuk
dc.subjectL-формиuk
dc.subjectL-formuk
dc.subjectдисоціаціяuk
dc.subjectdissociationuk
dc.subjectмікобактеріїuk
dc.subjectmycobacteriauk
dc.subjectтуберкульозuk
dc.subjecttuberculosisuk
dc.subjectштамuk
dc.subjectstrainuk
dc.titleМетодологічні засади щодо визначення штаму мікобактерій ( теоретико-експериментальні дані )uk
dc.title.alternativeMethodological principles for determining strains of mycobacteria (theoretical-experimental materials)uk
dc.typeArticleuk
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
6.pdf186,71 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.