Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/6680
Назва: Сиропридатність молока залежить від стресостійкості корів
Інші назви: Cheese suitability depends on the stress resistance of cows
Автори: Черненко, Олександр Миколайович
Chernenko, Oleksandr
Chernenko, O. M.
Chernenko, Oleksandr Mikolajovich
Chernenko, O.
Chernenko, Oleksandr M.
Chernenko, A.
Черненко, Олена Іванівна
Chernenko, O.
Chernenko, O. I.
Chernenko, Olena Ivanivna
Милостивий, Роман Васильович
Mylostyvyi, Roman
Milostiviy, Roman
Milostivyiy, Roman
Mylostyvyi, R. V.
Mylostyvyi, Roman V.
Mylostyvy, R.
Mylostyvyi, R.
Бордунова, Ольга Георгіївна
Ключові слова: якість сиру
quality of cheese
корови
cows
якість і безпечність молока
quality and safety of milk
сиропридатність молока
raw milk suitability
Дата публікації: січ-2022
Бібліографічний опис: Сиропридатність молока залежить від стресостійкості корів / О. М. Черненко, О. І. Черненко, Р. В. Милостивий, О. Г. Бордунова // Тваринництво сьогодні : щоміс. наук.-практ. журн. – 2022. – № 1. – С. 66-69. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/6680.
Короткий огляд (реферат): Досліджено вплив стресостійкості корів на показники екологічної безпеки молока та його сиропридатність. З молока піддослідних корів в умовах приватного сирзаводу виготовляли сичужний сир «Любительський» згідно ДСТУ 4395:2005 «Сири м’які». Наукова новизна досліджень полягає у з’ясуванні все більшої кількості раніше не досліджуваних факторів на якісний склад молока. Актуальність досліджень полягає у зростаючій потребі підвищення безпечності молока та продукції з нього. Встановлено, що високий рівень чутливості до стресів дійних корів негативно впливає на склад та технологічні властивості молока в процесі його переробки на сир. Щоб зменшити масову частку сичужно-в'ялого молока та підвищити якість продукції молокозаводів господарства повинні формувати продуктивні групи корів залежно від їхньої стресостійкості, а також вчасно відбраковувати тварин з підвищеною чутливістю до стресів. З метою покращення коагуляційних властивостей молока і його сиропридатності доцільним є продовжити вивчення впливу на ці ознаки породних, генетичних і паратипових факторів, а також типу нервової системи корів. The influence of stress resistance of cows on indicators of ecological safety of milk and its orphanability was studied. "Lyubitelsky" rennet cheese was produced from the milk of experimental cows in the conditions of a private cheese factory in accordance with DSTU 4395:2005 "Soft cheeses". The scientific novelty of the research lies in the elucidation of an increasing number of previously unresearched factors on the quality composition of milk. The relevance of research lies in the growing need to improve the safety of milk and milk products. It was established that the high level of stress sensitivity of dairy cows negatively affects the composition and technological properties of milk in the process of processing it into cheese. In order to reduce the mass share of rennet and flaccid milk and improve product quality, dairy farms should form productive groups of cows depending on their stress resistance, as well as timely reject animals with increased sensitivity to stress. In order to improve the coagulation properties of milk and its sirupatability, it is advisable to continue studying the influence of breed, genetic and paratype factors, as well as the type of nervous system of cows on these characteristics.
Опис: Черненко Олександр Миколайович https://orcid.org/0000-0002-8829-3148 Черненко Олена Іванівна https://orcid.org/0000-0002-5951-6576 Милостивий Роман Васильович https://orcid.org/0000-0002-4450-8813
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/6680
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
33 Черненко ОМ стаття.pdf925,48 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.