Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/6885
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorХаритонов, Микола Миколайович-
dc.contributor.authorKharytonov, M. M.-
dc.contributor.authorБабенко, Михайло Григорович-
dc.contributor.authorBabenko, M. G.-
dc.contributor.authorЧабан, Ілля Павлович-
dc.contributor.authorChaban, I. P.-
dc.contributor.authorРула, Ірина Василівна-
dc.contributor.authorRula, Iryna-
dc.contributor.authorГармаш, С.М.-
dc.contributor.authorHarmash, S.-
dc.date.accessioned2022-11-30T19:30:33Z-
dc.date.available2022-11-30T19:30:33Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationПриродне агровиробництво овочевої та плодової продукції / [ М.  М. Харитонов, М.  Г. Бабенко, І.  П. Чабан та ін. ] // Розвиток Придніпровського регіону : агроекологічний аспект: монографія / за заг. ред. проф. А. С. Кобця ; відп. ред. проф. Д.  М. Онопрієнко та ін. / Дніпровський ДАЕУ. – Дніпро : Ліра, 2021. – С. 148-159. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/6885.uk
dc.identifier.isbn978-966-981-552-1-
dc.identifier.urihttp://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/6885-
dc.description.abstractПошук нових перспективних напрямків у сільському господарстві вимагає використання технологій, безпечних для здоров’я людини, тварин та біоти взагалі, тобто виключаючи техногенне забруднення. Тому в умовах сьогодення гострою проблемою і постали питання раціонального економічного та екологічного ведення сільського господарства. У зв’язку з цим відбувається поступовий перехід від інтенсивного промислового сільськогосподарського виробництва до альтернативного (зокрема, біологічного або екологічного), яке передбачає економічніші шляхи використання енергетичних ресурсів навколишнього середовища, високу якість сільськогосподарської продукції, зменшення забруднення навколишнього середовища, зберігання і підвищення родючості ґрунту, безвідходне використання сільськогосподарської продукції. Нітрати до організму людини надходять у більшому ступені з овочами, ніж з фруктами та ягодами. До основних факторів, які викликають накопичення нітратів в овочевій, плодово-ягідній продукції належать метеорологічні та агротехнічні умови вирощування культур, рівень родючості ґрунтів, сортові ознаки рослин. Вивчення закономірностей надходження і накопичення в рослинах нітратів є необхідним для правильного обґрунтування і розробки заходів, що знижують їхній вміст у готовій продукції. Впровадження ресурсозберігаючих та безвідходних технологій виробництва дозволить покращити ефективність аграрно-ресурсних циклів та забезпечити надійні шляхи ведення органічного інтенсивного овочівництва і плодівництва. Poshuk novykh perspektyvnykh napriamkiv u silskomu hospodarstvi vymahaie vykorystannia tekhnolohii, bezpechnykh dlia zdorovia liudyny, tvaryn ta bioty vzahali, tobto vykliuchaiuchy tekhnohenne zabrudnennia. Tomu v umovakh sohodennia hostroiu problemoiu i postaly pytannia ratsionalnoho ekonomichnoho ta ekolohichnoho vedennia silskoho hospodarstva. U zviazku z tsym vidbuvaietsia postupovyi perekhid vid intensyvnoho promyslovoho silskohospodarskoho vyrobnytstva do alternatyvnoho (zokrema, biolohichnoho abo ekolohichnoho), yake peredbachaie ekonomichnishi shliakhy vykorystannia enerhetychnykh resursiv navkolyshnoho seredovyshcha, vysoku yakist silskohospodarskoi produktsii, zmenshennia zabrudnennia navkolyshnoho seredovyshcha, zberihannia i pidvyshchennia rodiuchosti gruntu, bezvidkhodne vykorystannia silskohospodarskoi produktsii. Nitraty do orhanizmu liudyny nadkhodiat u bilshomu stupeni z ovochamy, nizh z fruktamy ta yahodamy. Do osnovnykh faktoriv, yaki vyklykaiut nakopychennia nitrativ v ovochevii, plodovo-yahidnii produktsii nalezhat meteorolohichni ta ahrotekhnichni umovy vyroshchuvannia kultur, riven rodiuchosti gruntiv, sortovi oznaky roslyn. Vyvchennia zakonomirnostei nadkhodzhennia i nakopychennia v roslynakh nitrativ ye neobkhidnym dlia pravylnoho obgruntuvannia i rozrobky zakhodiv, shcho znyzhuiut yikhnii vmist u hotovii produktsii. Vprovadzhennia resursozberihaiuchykh ta bezvidkhodnykh tekhnolohii vyrobnytstva dozvolyt pokrashchyty efektyvnist ahrarno-resursnykh tsykliv ta zabezpechyty nadiini shliakhy vedennia orhanichnoho intensyvnoho ovochivnytstva i plodivnytstva.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherДніпровський ДАЕУuk
dc.subjectресурсозберігаючі та безвідходні технології виробництваuk
dc.subjectresursozberihaiuchi ta bezvidkhodni tekhnolohii vyrobnytstvauk
dc.subjectнітратиuk
dc.subjectnitratyuk
dc.subjectагровиробництво овочевої та плодової продукціїuk
dc.subjectahrovyrobnytstvo ovochevoi ta plodovoi produktsiiuk
dc.subjectстимулятори ростуuk
dc.subjectstymuliatory rostuuk
dc.titleПриродне агровиробництво овочевої та плодової продукціїuk
dc.title.alternativePryrodne ahrovyrobnytstvo ovochevoi ta plodovoi produktsiiuk
dc.typeOtheruk
Розташовується у зібраннях:Монографії, розділи монографій

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Монографія_РОЗВИТОК ПРИДНІПРОВСЬКОГО РЕГІОНУ_2021-148-159.pdf457,61 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.