Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/7061
Назва: Перспективи використання дезінфектора яєць на основі плазмохімічно активованих розчинів
Інші назви: Perspektyvy vykorystannia dezinfektora yaiets na osnovi plazmokhimichno aktyvovanykh rozchyniv
Автори: Дейнега, А. О.
Deineha, А.
Ключові слова: дезінфектор
disinfectant
яйця
eggs
плазмохімічно активовані розчини
plasma chemically activated solutions
контамінація
contamination
патогенна мікрофлора
pathogenic microflora
Дата публікації: 2021
Видавництво: Хмельницький національний університет
Бібліографічний опис: Дейнега А. О. Перспективи використання дезінфектора яєць на основі плазмохімічно активованих розчинів / А. О. Дейнега, наук. кер. : О. С. Ковальова // Ресурсозберігаючі технології легкої, текстильної і харчової промисловості: збірник тез доповідей Міжнародної науково-практичної Інтернет-конференції молодих вчених та студентів, 17-18 листопада 2021 р. = Resource-saving technologies of apparel, textile & food industry : International scientific-practical internet-conference of young scientists & students. - Хмельницький : ХНУ, 2021. – С. 164 - 165. – Режим доступу : URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/7061
Короткий огляд (реферат): Запропоновано проводити знезараження яєць шляхом їх обробки плазмохімічно активованими водними розчинами, з метою зниження мікробної забрудненості поверхні яєць і деконтамінації їх від сальмонел. Поверхня яєць знезаражується водними розчинами активованими під дією контактної нерівноважної плазми з різним часом активації таких розчинів. Плазмохімічно активовані водні розчини виконують функцію високоякісного дезінфектанту, мають в своєму складі діючу речовину – пероксид водню концентрацією від 100 до 700 мг/л і володіють вираженими антисептичними властивостями. Плазмохімічно активовані водні розчини призводять до повної деконтамінації сальмонел, повністю припиняють розвиток мікрофлори на тривалий період часу, при необхідності стерилізують поверхню яйця і значно підвищують строки зберігання товарних яєць. Крім того, використання плазмохімічно активованих водних розчинів покращує якість меланжу і яєчного порошку. Представлена технологія дозволяє отримати безпечний продукт харчування (яйця), який не буде нести мікробіологічної небезпеки для споживачів. Крім того представлений дезінфектант не матиме негативного впливу на склад продукту та здоров’я споживачів товарних яєць, виключаючи можливість їх зараження сальмонельозом та іншими захворюваннями, носіями яких є яйця та продукти їх переробки. Zaproponovano provodyty znezarazhennia yaiets shliakhom yikh obrobky plazmokhimichno aktyvovanymy vodnymy rozchynamy, z metoiu znyzhennia mikrobnoi zabrudnenosti poverkhni yaiets i dekontaminatsii yikh vid salmonel. Poverkhnia yaiets znezarazhuietsia vodnymy rozchynamy aktyvovanymy pid diieiu kontaktnoi nerivnovazhnoi plazmy z riznym chasom aktyvatsii takykh rozchyniv. Plazmokhimichno aktyvovani vodni rozchyny vykonuiut funktsiiu vysokoiakisnoho dezinfektantu, maiut v svoiemu skladi diiuchu rechovynu – peroksyd vodniu kontsentratsiieiu vid 100 do 700 mh/l i volodiiut vyrazhenymy antyseptychnymy vlastyvostiamy. Plazmokhimichno aktyvovani vodni rozchyny pryzvodiat do povnoi dekontaminatsii salmonel, povnistiu prypyniaiut rozvytok mikroflory na tryvalyi period chasu, pry neobkhidnosti sterylizuiut poverkhniu yaitsia i znachno pidvyshchuiut stroky zberihannia tovarnykh yaiets. Krim toho, vykorystannia plazmokhimichno aktyvovanykh vodnykh rozchyniv pokrashchuie yakist melanzhu i yaiechnoho poroshku. Predstavlena tekhnolohiia dozvoliaie otrymaty bezpechnyi produkt kharchuvannia (iaitsia), yakyi ne bude nesty mikrobiolohichnoi nebezpeky dlia spozhyvachiv. Krim toho predstavlenyi dezinfektant ne matyme nehatyvnoho vplyvu na sklad produktu ta zdorovia spozhyvachiv tovarnykh yaiets, vykliuchaiuchy mozhlyvist yikh zarazhennia salmonelozom ta inshymy zakhvoriuvanniamy, nosiiamy yakykh ye yaitsia ta produkty yikh pererobky.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/7061
ISSN: ISSN 2308-6718
Розташовується у зібраннях:Публікації бакалаврів, магістрів

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
4.pdf307,32 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.