Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/7992
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorСавченко, Тетяна Вікторівна-
dc.contributor.authorSavchenko, Tetyana-
dc.contributor.authorРодіна, Ольга Вікторівна-
dc.contributor.authorRodina, Olga-
dc.date.accessioned2023-07-27T11:32:02Z-
dc.date.available2023-07-27T11:32:02Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.citationСавченко Т. В. Умови ефективного функціонування регіональних продовольчих ринків / Т. В. Савченко, О. В. Родіна // Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка – 2022. – Вип. 13. – С. 163-170. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/7992uk
dc.identifier.issnISSN Print 2708-0366 ISSN Online 2708-0374-
dc.identifier.urihttp://tnv-econom.ksauniv.ks.ua/index.php/journal/article/view/291-
dc.identifier.urihttps://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/7992-
dc.description.abstractБазуючись на проведеному аналіз літературних джерел сформовано власне визначення поняття «продовольчий ринок». Узагальнено загальні характеристики та можливості функціонування продовольчого ринку у контексті їх структурного розподілу. Розглянувши особливості функціонування регіональних продовольчих ринків узагальнено ряд чинників, які впливають на діяльність таких ринків. Визначено ряд переваг і недоліків щодо реалізації продукції місцевими виробниками на регіональних продовольчих ринках. Обґрунтовано умови для ефективного функціонування регіональних продовольчих ринків, а саме: формування здорового конкурентного середовища, збалансована взаємодія ринкових механізмів регулювання ринку, створення ефективних інвестиційних та кредитних механізмів, забезпечення комфортних умов реалізації продукції на регіональному ринку для усіх його учасників, впровадження державної підтримки інтересів національного і регіонального виробника. Based on the analysis of literary sources, a proper definition of the concept of “food market” was formed – it is a system of certain economic relationships between consumers and producers of agricultural products on the basis of supply and demand, provided by production, economic and logistical connections between agriculture, food industry and trade food products. The main characteristics and possibilities of the functioning of the food market in the context of their structural distribution are summarized. Since, it is necessary to consider the structure of the food market both as a set of regional markets for the sale of a specific type of product, where producers compete with each other, and as a set of industries that provide not only production, but also distribution and storage of these products. Having considered the features and basic conditions of functioning of the regional food market, a number of factors affecting the effective functioning of such markets are summarized. It was determined that the level of development of the food market can be characterized by analyzing the dynamics of the main macroeconomic indicators. A number of advantages and disadvantages regarding the sale of products for local producers on regional food markets have been determined. The conditions for the effective functioning of regional food markets are substantiated, namely: the formation of a healthy competitive environment that would ensure both the saturation and balancing of products on the market and the maintenance of an equal weight between supply and demand; balanced interaction of market mechanisms of market regulation and state-administrative levers; creation of effective investment and credit mechanisms; creation of such conditions for both manufacturers and intermediaries or the sale of products on regional markets, which make it possible to satisfy the interests of consumers as much as possible; the state should primarily protect the interests of the national producer, and the local authorities should protect the interests of the regional (local) producer, which provides jobs, which means a stable income for the population in the regions, which in turn creates a stable demand in consumer markets.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherХерсонський державний аграрно-економічний університетuk
dc.subjectпродовольчий ринокuk
dc.subjectfood marketuk
dc.subjectрегіональний продовольчий ринокuk
dc.subjectregional food marketuk
dc.subjectефективне функціонуванняuk
dc.subjecteffective functioninguk
dc.subjectфакториuk
dc.subjectfactorsuk
dc.subjectструктурний розподілuk
dc.subjectstructural distributionuk
dc.titleУмови ефективного функціонування регіональних продовольчих ринківuk
dc.title.alternativeCondition of effective functioning of regional marketsuk
dc.typeArticleuk
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.32782/2708-0366/2022.13.20-
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
2_Родіна_Умови ефективного функціонування регіонального ринку.pdf466,21 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.