Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8259
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorСавченко, Тетяна Вікторівна-
dc.contributor.authorSavchenko, Tetіana-
dc.contributor.authorСаванчук, Тетяна Миколаївна-
dc.contributor.authorSavanchuk, Tetіana-
dc.date.accessioned2023-08-28T09:21:43Z-
dc.date.available2023-08-28T09:21:43Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.citationСавченко Т. В. Сучасний стан і тенденції виробництва продукції птахівництва у регіонах України / Т. В. Савченко, Т. М. Саванчук // Економіка та суспільство. – 2022. – № 46. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8259uk
dc.identifier.issnISSN (Online): 2524-0072-
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-46-40-
dc.identifier.urihttps://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8259-
dc.description.abstractУ статті розглянуто стан і тенденції виробництва продукції птахівництва по регіонах України. З’ясовано важливість галузі птахівництва для розвитку агросектору економіки країни та забезпечення продовольчої безпеки. Проаналізовано динаміку виробництва як продукції птахівництва по регіонах України. Визначено та проведено порівняння тенденцій обсягів виробництва м’яса птиці та часток виробництва у загальному обсязі по регіонах. Охарактеризовано основних лідерів з виробництва продукції птахівництва та їх географічний розподіл по областям України: значні обсяги виробництва продукції птахівництва, які виробляються підприємствами України, зосереджені у Центральному (Вінницька, Київська і Черкаська області) та Східному регіонах (Дніпропетровська область). З’ясовано та проведено градацію зовнішніх факторів впливу на підприємства, що виробляють продукцію птахівництва. The article is examines the state and trends of production of poultry products in the regions of Ukraine. The importance of the poultry industry for the development of the agricultural sector of the country’s economy and ensuring food security has been clarified. In 2021, a total of 81.4% a crop production and 18.6% a livestock production were produced in Ukraine. The article is analyses the dynamics of the production of both livestock products in general and, in particular, poultry products in the regions of Ukraine. Poultry meat production trends and production shares in the total volume by region were determined and compared: comparing production volumes in 2021 with 2015, the share decreased by almost 13%. The largest production of livestock products by enterprises of Ukraine is concentrated in the Western and Central regions. In the Western region, the leader is the Volyn region, and in the Central region, the Dnipropetrovsk region. As for the trends in the production of poultry meat, they differ somewhat from the situation in the production of meat of all types by region: there is an increase in production volumes in the Western, Eastern, Central and Northern regions (by 40.51%, 41.91%, 17.62% and 4.35%, respectively), but a significant reduction in production in the Southern region (by 95.24%). The main leaders in the production of poultry products and their geographical distribution by regions of Ukraine are characterized: significant volumes of production of poultry products produced by Ukrainian enterprises are concentrated in the Central (Vinnytsya, Kyiv and Cherkasy regions) and Eastern regions (Dnipropetrovsk region). The gradation of external factors of influence on enterprises producing poultry products was clarified and carried out: on factors that can be partially or fully controlled by the state, in particular: investment and credit policy, gradual increase in prices for fuel, electricity and other utility tariffs, changes in the system taxation, the level of income of the population, which is related to the level of employment and unemployment in the state, the volume of imports of agricultural products, the instability of the political, financial and monetary and economic situation in the country.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherМукачівський державний університетuk
dc.subjectпродукція птахівництваuk
dc.subjectpoultry productsuk
dc.subjectвиробництвоuk
dc.subjectproductionuk
dc.subjectрегіони Україниuk
dc.subjectregions of Ukraineuk
dc.subjectчастки виробництваuk
dc.subjectshares of productionuk
dc.subjectтемпи змінuk
dc.subjectrates of changeuk
dc.subjectфактори зовнішнього впливуuk
dc.subjectfactors of external influenceuk
dc.titleСучасний стан і тенденції виробництва продукції птахівництва у регіонах Україниuk
dc.title.alternativeCurrent situation and trends of production of poultry products in the regions of Ukraineuk
dc.typeArticleuk
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-46-40-
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Стаття (1).pdf178,77 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.