Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8493
Назва: Effect of plasma-chemically activated aqueous solutions on the process of disinfection of food production equipment
Інші назви: Вплив плазмохімічно активованих водних розчинів на процес дезінфекції обладнання харчових виробництв
Автори: Kovaliova, Olena
Ковальова, Олена Сергіївна
Pivovarov, Oleksandr
Півоваров, Олександр Андрійович
Koshulko, Vitalii
Кошулько, Віталій Сергійович
Ключові слова: plasma-chemical activation
плазмохімічна активація
aqueous solutions
водні розчини
hydrogen peroxide
пероксид водню
microflora
мікрофлора
contamination
контамінація
disinfectant
дезінфектор
equipment
обладнання
Дата публікації: 2022
Бібліографічний опис: Kovalova О. Effect of plasma-chemically activated aqueous solutions on the process of disinfection of food production equipment / О. Kovalova, О. Pivovarov, V. Koshulko // Food Science and Technology. – 2022. – Vol.16(3). – P. 61-70. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8493
Короткий огляд (реферат): In food production, it is essential to implement preventive measures aimed at improvingthe qualityof products, namely decontaminating them of microorganisms causing food poisoning. Effective sanitisation of food production equipment allows preventing products’ contamination by pathogenic microflora and by microorganisms that lead to spoilage of food. The paper presents a study of the effect of plasma-chemically activated aqueous solutions on the process of disinfection of food production equipment. Activated aqueous solutions have been characterised,and it has been shownhow theyaffect pathogenic microflora present on the surfaces of equipment involved in meat production and processing. Analysis of microbiological indicators (QMAFAnМand coliform bacteria) has shown that the number of pathogenic bacteria decreased by half on all surfaces of theprocessing roomeven at the peroxide concentration 100 mg/l, while at the concentration 500 mg/l, we observed complete destruction of pathogenic microflora both in the poultry slaughter room and in thediseased animal slaughterhouse. The disinfecting properties of plasma-chemically activated aqueous solutions in the process of production of chicken mincehave been analysed. After the surfaces of the cutterswere treated with the activated aqueous solutions having the peroxide concentration 500 mg/l,the equipment was found to be completely sterile:no microflora was detected in the wipe samples, andthis dynamics was observed for 7 days.The use of the disinfectant proposedstops thedevelopment of any microflora on the surface of technological equipment. The level of microbiological contamination of the finished meat product (chicken mince) after treating the equipment with plasma-chemically activated solutions has been studied,their peroxide concentrationsbeing 100 to 700 mg/l. No pathogenic microflora (in particular, nocoliform bacteria and mould) was detected in the finished meat products obtained after the equipment was treatedwith thedisinfectant solution at a concentration higher than 500 mg/l. Plasma-chemically activated aqueous solutions with the concentration of peroxides 500 mg/l are considered optimal for disinfection of the technological surfaces and equipment of meat processing enterprises, since they ensure complete removal of pathogenic microflora and allow obtaining a product free from pathogens. У процесі виробництва харчових продуктів важливим є провадження профілактичних прийомів, направлених на підвищення якості продукції, а саме, деконтамінацію мікроорганізмів, здатних викликати харчові отруєння. Ефективна дезінфекція обладнання харчових виробництв дозволяє попередити забруднення продукції патогенною мікрофлорою і мікроорганізмами, що призводять до псування харчових продуктів. Досліджено вплив плазмохімічно активованих водних розчинів на процес дезінфекції обладнання харчових виробництв. Представлено характеристику активованих водних розчинів, їхній вплив на патогенну мікрофлору, що присутня на поверхнях обладнання, задіяного в процесі переробки м’яса та виробництва м’ясопродуктів.При аналізі мікробіологічних показників (КМАФАнМ і БГКП) кількість патогенної мікрофлори знизилась в два рази на всіх поверхнях цеху вже при концентрації пероксидів 100 мг/л. А при концентрації 500 мг/л, спостерігалось повне знищення патогенної мікрофлори як в цеху по забою птиці, так і на санітарній бійні. Проаналізовано дезінфікуючі властивості плазмохімічно активованих водних розчинів в процесі виробництво курячого фаршу. При обробці поверхонь кутерів активованими водними розчинами з концентрацією пероксидів 500 мг/л відмічено повну стерильність обладнання, оскільки в змивах взагалі не виявлено мікрофлору, така динаміка зберігається протягом 7 діб. Припиняється розвиток будь-якої мікрофлори на поверхні технологічного обладнання після використання запропонованого дезінфектанту. Досліджено мікробіологічне забруднення готової м’ясної продукції (курячого фаршу) при обробці обладнання плазмохімічно активованими розчинами з концентрацією пероксидів від 100 до 700 мг/л. Так в готовій м’ясній продукції, отриманій після обробки обладнання дезінфікуючими розчинами концентрацією більше 500 мг/л, не виявлено патогенну мікрофлору, в тому числі, бактерії групи кишкової палички та плісняву. Плазмохімічно активовані водні розчини з концентрацією пероксидів 500 мг/л є оптимальними для використання в процесі дезінфекції технологічних поверхонь і обладнання м’ясопереробних підприємств, оскільки викликають повну деконтамінацію патогенної мікрофлори і дозволяють отримати продукт не заражений патогенами.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8493
ISSN: ISSN-print: 2073-8684 ISSN-online: 2409-7004
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації в наукометричній базі Web of Science

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Веб оф Сайнс. Стаття.pdf920,45 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.