Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8589
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorПохил, Володимир Іванович-
dc.contributor.authorPokhil, Volodymyr-
dc.contributor.authorPokhil, V.-
dc.contributor.authorPokhil, V. I.-
dc.contributor.authorPokhyl, V.-
dc.contributor.authorPokhyl, V. I.-
dc.contributor.authorPohyl, V.-
dc.contributor.authorPohyl, V. I.-
dc.contributor.authorPohil, V.-
dc.contributor.authorPohil, V. I.-
dc.contributor.authorPokhyl, Volodymyr Ivanovych-
dc.contributor.authorPokhil, Vladimir-
dc.contributor.authorМиколайчук, Людмила Петрівна-
dc.contributor.authorMykolaychuk, L. P.-
dc.contributor.authorMykolajchuk, L. P.-
dc.contributor.authorMykolaychuk, Lyudmyla Petrovna-
dc.contributor.authorMykolaychuk, Ludmila-
dc.contributor.authorMykolaichuk, L. P.-
dc.contributor.authorMykolaichuk, Liudmyla-
dc.date.accessioned2023-11-06T17:37:52Z-
dc.date.available2023-11-06T17:37:52Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationПохил В. І. Особливості і харчова цінність молока овець та кіз / В. І. Похил, Л. П. Миколайчук // Вісник Сумського національного аграрного університету : Серія «Тваринництво» / Сумський НАУ. – 2023. – № 1(52). – С. 38-43. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8589.uk
dc.identifier.issn2708-4639-
dc.identifier.issn2708-4647-
dc.identifier.urihttps://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8589-
dc.descriptionПохил Володимир Іванович https://orcid.org/0000-0002-2994-879X Миколайчук Людмила Петрівна https://orcid.org/0000-0001-5331-719Xuk
dc.description.abstractВ останні роки в Україні зростає зацікавленість в розвитку молочного вівчарства і козівництва – галузі, які здатні давати велику різноманітність цінних продуктів та сировини для забезпечення населення високоякісними та безпечними продуктами харчування. Використання у виробництві молочних продуктів профілактичної спрямованості з овечого та козиного молока, що мають високу біологічну та харчову цінність, представляє певний науковий та практичний інтерес. Метою роботи була порівняльна оцінка молочної продуктивності кіз та овець різних порід, що розводять в Україні, фізико-хімічних та технологічних властивостей їх молока. Дослідженнями встановлено, що вівці і кози різних порід відрізняються за рівнем молочної продуктивності, фізико-хімічними та технологічними властивостями молока. Вміст жиру в молоці овець становив 6,35%, що на 1,85% вище порівняно з молоком кіз нубійської породи. Вміст білка в молоці кіз склав 3,70%, що на 1,80 абсолютних відсотка нижче порівняно з молоком овець. За вмістом молочного цукру перевага на 0,26% також спостерігалася в молоці овець, та склала 4,86% проти 4,60% у молоці кіз. Енергетична цінність молока овець породи лакун значно вище показника кіз нубійської породи, і становила 100,8 ккал/100 г проти 75,83 ккал/100 г, за рахунок більш високого вмісту сухої речовини в молоці овець. За розміром жирових кульок спостерігається деяка перевага овець над козами, де домінування становить 13,70% відповідно, що вказує на можливе деяке відстоювання жиру молока овець при зберіганні. Дана закономірність підтверджується розподілом жирових кульок за діаметром, де значно більша масова частка даної структури розміром від 0,5 до 5 мкм – 57,7% у кіз проти 45,9% у овець. На виготовлення кисломолочного сиру з молока овець витрачається в 2,76 рази менше сировини ніжу кіз, що має важливе практичне значення для господарств та підприємств різних форм власності з виробництва і переробки овечого та козиного молока. Найбільші витрати молока на отримання 1 кг кисломолочного сиру були у кіз нубійської породи (8,4 кг), а в овечому молоці породи лакун (3,1 кг), що пов’язано з часткою білка в їх молоці. Використання у виробництві молочних продуктів профілактичної спрямованості з овечого та козиного молока, що мають високу біологічну та харчову цінність, представляє певний науковий та практичний інтерес. In recent years, there has been a growing interest in the development of dairy sheep and goat breeding in Ukraine – industries capable of providing a wide variety of valuable products and raw materials to provide the population with high-quality and safe food. The use in the production of preventive dairy products from sheep and goat milk, which have high biological and nutritional value, is of certain scientific and practical interest. The aim of the work was a comparative assessment of milk productivity of goats and sheep of different breeds bred in Ukraine, physico-chemical and technological properties of their milk. Research has established that sheep and goats of different breeds differ in the level of milk productivity, physicochemical and technological properties of milk. The fat content in sheep's milk was 6.35%, which is 1.85% higher compared to the milk of Nubian goats. The protein content in goat milk was 3.70%, which is 1.80 absolute percent lower compared to sheep's milk. In terms of milk sugar content, a 0.26% advantage was also observed in sheep's milk, and it was 4.86% against 4.60% in goat's milk. The energy value of Lacun sheep milk is significantly higher than that of Nubian goats, and was 100.8 kcal/100 g versus 75.83 kcal/100 g, due to the higher content of dry matter in sheep milk. According to the size of fat globules, there is some advantage of sheep over goats, where the dominance is 13.70%, respectively, which indicates a possible accumulation of fat in sheep's milk during storage. This regularity is confirmed by the distribution of fat globules by diameter, where the mass fraction of this structure with a size from 0.5 to 5 μm is much larger – 57.7% in goats versus 45.9% in sheep. 2.76 times less raw materials are used to make sour milk cheese from sheep's milk than goat's milk, which is of important practical importance for farms and enterprises of various forms of ownership involved in the production and processing of sheep and goat milk. The highest consumption of milk for obtaining 1 kg of sour milk cheese was in goats of the Nubian breed (8.4 kg), and in sheep milk of the Lacun breed (3.1 kg), which is related to the proportion of protein in their milk. The use in the production of preventive dairy products from sheep and goat milk, which have high biological and nutritional value, is of certain scientific and practical interest.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherСумський НАУuk
dc.subjectрозмір жирових кульокuk
dc.subjectsize of fat globulesuk
dc.subjectхімічний склад молокаuk
dc.subjectchemical composition of milkuk
dc.subjectжирuk
dc.subjectfatuk
dc.subjectбілокuk
dc.subjectproteinuk
dc.subjectмолочний цукорuk
dc.subjectmilk sugaruk
dc.subjectмолоко овець і кізuk
dc.subjectsheep and goat milkuk
dc.subjectенергетична цінністьuk
dc.subjectenergy valueuk
dc.titleОсобливості і харчова цінність молока овець та кізuk
dc.title.alternativeFeatures and nutritional value of sheep and goat milkuk
dc.typeArticleuk
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.32782/bsnau.lvst.2023.1.6-
Розташовується у зібраннях:Публікації аспірантів

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ОСОБЛИВОСТІ І ХАРЧОВА ЦІННІСТЬ МОЛОКА ОВЕЦЬ ТА КІЗ.pdf583,21 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.