Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8950
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorФарафонов, С. Ж.-
dc.contributor.authorFarafonov, S.-
dc.contributor.authorБорщенко, В. В.-
dc.contributor.authorBorshchenko, V.-
dc.contributor.authorСтахів, В. І.-
dc.contributor.authorStakhiv, V.-
dc.contributor.authorМилостива, Дар’я Федорівна-
dc.contributor.authorMylostiva, Daria-
dc.contributor.authorMilostiva, Daria-
dc.contributor.authorMylostуva, D.-
dc.contributor.authorМилостивий, Роман Васильович-
dc.contributor.authorMylostyvyi, Roman-
dc.contributor.authorMilostiviy, Roman-
dc.contributor.authorMilostivyiy, Roman-
dc.contributor.authorMylostyvyi, R. V.-
dc.contributor.authorMylostyvyi, Roman V.-
dc.contributor.authorMylostyvy, R.-
dc.contributor.authorMylostyvyi, R.-
dc.contributor.authorMilostivyi, R.-
dc.contributor.authorMylostyvyi, P.-
dc.date.accessioned2024-01-14T18:35:33Z-
dc.date.available2024-01-14T18:35:33Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationПриродна резистентність та імунологічна відповідь молодняку волинської м’ясної породи за дії пробіотиків / [ С. Ж. Фарафонов, В. В. Борщенко, В. І. Стахів та ін. ] // Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва = Animal Husbandry Products Production and Processing : зб. наук. праць / Білоцерківський НАУ. – 2023. – № 2(182). – С. 64-70. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8950.uk
dc.identifier.issn2310-9289 (print)-
dc.identifier.issn2415-7635 (online)-
dc.identifier.urihttps://tvppt.btsau.edu.ua/uk/content/pryrodna-rezystentnist-ta-imunologichna-vidpovid-molodnyaku-volynskoyi-myasnoyi-porody-za-
dc.identifier.urihttps://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8950-
dc.descriptionМилостива Дар’я Федорівна https://orcid.org/0000-0002-3609-776X Милостивий Роман Васильович https://orcid.org/0000-0002-4450-8813uk
dc.description.abstractДля проведення експериментальних досліджень з метою наукового розгляду досліджено природну резистентність та імунологічні реакції новонародженого молодняку волинської м’ясної породи за використання пробіотичних препаратів. Було сформовано три групи тварин: контрольну групу утримували лише на материнському молоці, І група, крім молока корів, отримувала пробіотичний препарат зі штамом Bacillus Subtilis, ІІ дослідна група –– Lactobacillus spp. Активність природної резистентності та імунну реакцію організму досліджували на 5, 10 та 30 добу експерименту. Рівень неспецифічної природної резистентності визначали за показниками бактерицидної, лізоцимної, фагоцитарної та комплементарної активності сироватки крові, імунологічну відповідь –– за концентрацією в крові імуноглобулінів класів G, М, А. Починаючи з 5 доби життя, спостерігали відмінності у неспецифічній резистентності тварин контрольної та дослідних груп. В окремі вікові періоди пробіотичні добавки мали різний ступінь впливу на природну резистентність молодняку. Найбільша різниця у бік зростання у таких показниках неспецифічної резистентності, як бактерицидна та комплементарна активність сироватки крові спостерігалась за впливу пробіотичної добавки Bacillus Subtilis (І дослідна група), а показники лізоцимної та фагоцитарної активності сироватки крові були більшими за дії Lactobacillus spp. (ІІ дослідна група). Різниця між показниками бактерицидної активності крові за дії Lactobacillus spp., порівняно з контролем, була у віці 30 діб (16,85 %, Р<0,01), а за дії Bacillus Subtilis –– у віці 60 діб (25,49 %, Р<0,001). Лізоцимна активність сироватки крові була вищою у 60-добових тварин (27,20 %, Р<0,001), у ІІ дослідній групі –– у 30-добових телят (19,16 %, Р<0,01). Рівень фагоцитарної та комплементарної активності крові був найвищим у віці 60 діб в І дослідній групі –– на 17,17 % (Р<0,001) та 32,57 % (Р<0,001), в ІІ дослідній групі –– на 23,20 % (Р<0,001) та 36,34 % (Р<0,001), відповідно. Щодо концентрації імуноглобулінів, найбільші зміни у їх показниках спостерігались у групі, яка отримувала Lactobacillus spp. Додавання до раціону молодняку пробіотичних штамів бактерій позитивно впливає на становлення природної резистентності та імунної відповіді організму, що в подальшому сприятиме зменшенню рівня захворюваності молодняку. To investigate the response of natural resistance and immunological reactions of newborn young animals of the Volyn beef breed to the use of probiotic preparations. To conduct experimental research, three groups were formed from young Volyn meat breeds: the control group was fed only on mother's milk, the first group received a probiotic preparation with Bacillus Subtilis strain in addition to cow's milk, the second experimental group –– Lactobacillus spp. The activity of natural resistance and the body's immune response were studied on the 5th, 10th, and 30th day of the experiment. The level of nonspecific natural resistance was determined by indicators of bactericidal, lysozyme, phagocytic, and complementary activity of blood serum, and the immunological response was determined by the concentration of immunoglobulins of classes G, M, and A in the blood. It was established that starting from the 5th day of life, a difference in the nonspecific resistance of control and experimental animals was noted groups In separate age periods, probiotic supplements had a different degree of influence on the natural resistance of young animals. The greatest difference in the direction of growth in such indicators of non-specific resistance as bactericidal and complementary activity of blood serum was noted under the influence of the probiotic supplement Bacillus Subtilis (I experimental group), and indicators of lysozyme and phagocytic activity of blood serum were greater under the action of Lactobacillus spp. (II experimental group). The difference between indicators of bactericidal activity of blood under the action of Lactobacillus spp. in comparison with the control was at the age of 30 days (16.85 %, Р<0.01), and under the action of Bacillus Subtilis –– at the age of 60 days (25.49 %, Р<0.001). The level of phagocytic and complementary blood activity was the highest at the age of 60 days in the I experimental group –– by 17.17 % (Р<0.001) and 32.57 % (Р<0.001), in the II experimental group –– by 23.20 % (Р <0.001) and 36.34 % (Р<0.001), respectively. Regarding the concentration of immunoglobulins, the largest changes in their indicators were noted in the group that received Lactobacillus spp. Addition of probiotic strains of bacteria to the diet of young animals has a positive effect on the natural resistance and immune response of the body, which in the future will contribute to reducing the level of morbidity in young animals.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherБілоцерківський НАУuk
dc.subjectбактерицидна активність сироватки кровіuk
dc.subjectbactericidal activity of blood serumuk
dc.subjectтелятаuk
dc.subjectcalvesuk
dc.subjectпробіотикиuk
dc.subjectprobioticsuk
dc.subjectмікроорганізмиuk
dc.subjectmicroorganismsuk
dc.subjectімуноглобуліниuk
dc.subjectimmunoglobulinsuk
dc.subjectштами бактерійuk
dc.subjectbacterial strainsuk
dc.subjectнеспецифічна резистентність організмуuk
dc.subjectnon-specific resistance of the organismuk
dc.subjectТ-лімфоцитиuk
dc.subjectT-lymphocytesuk
dc.subjectфагоцитарна активністьuk
dc.subjectphagocytic activityuk
dc.titleПриродна резистентність та імунологічна відповідь молодняку волинської м’ясної породи за дії пробіотиківuk
dc.title.alternativeNatural resistance and immunological response of young Volyn meat breed to the action of probioticsuk
dc.typeArticleuk
dc.identifier.doi10.33245/2310-9289-2023-182-2-64-70-
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
farafonov_2_2023.pdf496,38 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.