Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9392
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorШевченко, Олександра Олександрівна-
dc.contributor.authorShevchenko, Oleksandra-
dc.contributor.authorВащенко, Володимир Васильович-
dc.contributor.authorVashchenko, Volodymyr-
dc.contributor.authorЛобко, Таісія Костянтинівна-
dc.contributor.authorLobko, Taisiia-
dc.date.accessioned2024-03-07T04:37:32Z-
dc.date.available2024-03-07T04:37:32Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationШевченко О. О. Ступінь пластичності сортів пшениці м’якої озимої різних екотипів / О. О. Шевченко, В. В. Ващенко, Т. К. Лобко // Зернові культури. – 2023. – Т. 7, № 1. – С. 37-42. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9392uk
dc.identifier.issnPrint ISSN 2523-4544 Online ISSN 2706-5871-
dc.identifier.urihttps://journal-grain-crops.com/arhiv/view/64aff654d4b6e.pdf-
dc.identifier.urihttps://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9392-
dc.description.abstractАктуальність. За останнє десятиріччя здійснено реалізацію селекційних програм провідних наукових установ по удосконаленню сортів пшениці м’якої озимої за врожайністю, масою зерна з колоса, ступенем пластичності, генотиповим ефектом. Це характеризує сорти за здатністю пристосовуватись до змін середовища. Наведені показники пластичності сортів доповнюють додатковою інформацією для вивчення за комплексом інших ознак і властивостей. Мета роботи. встановити ступінь пластичності, рівень стабільності, селекційної цінності сучасних сортів пшениці м’якої озимої провідних наукових установ. Матеріали і методи. Дослідження проводили дослідних полях кафедри селекції і насінництва ДДАЕУ впродовж 2020–2022 рр., вивчали 15 сортів пшениці м’якої озимої. Обліки і спостереження проводили згідно з методикою державного сортовипробування. Екологічну пластичність визначено за методикою ІР ім. В. Я. Юр’єва згідно з пакетом прикладних програм “OSGE” Tlite Sistems gr. Результати. Представлені сорти за ознакою ˮмаса зерна головного колосуˮ мають суму рангів два, а сорти Подолянка, Годувальниця, Богдана, Перемога, Богиня – ранг три, що свідчить про їх високу пластичність, обумовлену стабільністю реалізації генетичного потенціалу і їх більшу пристосованість до умов вирощування в північній підзоні Степу України. З’ясовано рівень стабільності, пластичності і селекційної цінності сортів у різних умовах вегетаційних періодів. Пластичними є сорти Смуглянка, Подолянка, Перемога, Ігриста, Комерційна, Корисна і Єдність. Це надає можливість прогнозувати реалізацію ознаки в умовах достатнього вологозабезпечення в період вегетації рослин та незначного зниження за посухи. Висновки. Встановлено рівень стабільності, пластичності, рівень селекційної цінності 15 сортів різних різновидів пшениці м’якої озимої. В мінливих умовах середовища виявили можливість їх генотипового потенціалу урожайності та екологічної пластичності за роками, що обумовлено проявом високої стабільності генетичного ефекту ознаки. Підтверджено селекційну цінність сучасних сортів на адаптивність з метою їх використання в якості вихідного матеріалу та впровадження в виробництво для умов нестійкого та недостатнього зволоження. Topicality. Over the past decades, a breeding program of leading scientific institutions has been implemented to improve soft winter wheat varieties in terms of yield, grain weight per main spike, degree of plasticity and genotypic effect. These characteristics demonstrate the ability of varieties to adapt to environmental changes. Purpose. To determine the degree of plasticity, level of stability, breeding value of modern varieties of soft winter wheat developed by leading scientific institutions. Materials and Methods. During 2020-2022, 15 varieties of soft winter wheat were examined in the crop rotation of the Breeding and Seed Production Department of the Dnipro State Agrarian and Economic University. Accounting and observations were carried out according to the methodology of state variety testing. Ecological plasticity was determined by the methodology of the Plant Production Institute named after V. Ya. Yuriev of NAAS according to the OSGE application package Tlite Systems gr. Results. The presented varieties have the sum of ranks 2 and 3 for the trait "grain weight per main spike", which indicates their high plasticity due to the stability of genetic potential realisation and their greater adaptation to the growing conditions in the northern subzone of the Steppe of Ukraine. The level of stability, plasticity and breeding value of varieties in different conditions of growing seasons was determined. The varieties Smuhlianka, Podolianka, Peremoha, Ihrysta, Komertsiina, Korusna and Yednist showed the highest level of plasticity. This allows us to predict the realisation of plasticity under sufficient moisture supply during the growing season and a slight decrease it under drought. Conclusions. The stability, plasticity, and breeding value for 15 varieties of soft winter wheat were determined. Under changing environmental conditions, authors revealed the possibility of their genetic potential for yield and ecological plasticity over the years due to the high stability of the genetic effect of the trait. The breeding value of modern varieties in terms of adaptability was confirmed to use them as a source material and introduce into production in conditions of unstable and insufficient moisture supply.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherІнститут зернових культурuk
dc.subjectурожайністьuk
dc.subjectyielduk
dc.subjectмаса зерна головного колосуuk
dc.subjectgrain weight of the main spikeuk
dc.subjectгенотиповий ефектuk
dc.subjectgenotypic effectuk
dc.subjectстабільністьuk
dc.subjectstabilityuk
dc.subjectселекційна цінністьuk
dc.subjectbreeding valueuk
dc.titleСтупінь пластичності сортів пшениці м’якої озимої різних екотипівuk
dc.title.alternativeDegree of plasticity of wheat winter varieties in different ecotypesuk
dc.typeArticleuk
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.31867/2523-4544/0256-
Розташовується у зібраннях:Наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
64aff654d4b6e.pdf939,34 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.