Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9726
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorRadchenko, Mykola-
dc.contributor.authorРадченко, Микола-
dc.contributor.authorTrotsenko, Volodymyr-
dc.contributor.authorТроценко, Володимир-
dc.contributor.authorButenko, Andrii-
dc.contributor.authorБутенко, Андрій-
dc.contributor.authorHotvianska, Anna-
dc.contributor.authorГотвянська, Анна Сергіївна-
dc.contributor.authorGulenko, Oleksandr-
dc.contributor.authorГуленко, Олександр Іванович-
dc.contributor.authorNozdrina, Nataliia-
dc.contributor.authorНоздріна, Наталія Леонідівна-
dc.contributor.authorKarpenko, Olena-
dc.contributor.authorКарпенко, Олена-
dc.contributor.authorRozhko, Valentina-
dc.contributor.authorРожко, Валентина-
dc.date.accessioned2024-05-17T09:22:29Z-
dc.date.available2024-05-17T09:22:29Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationRadchenko, M., Trotsenko, V., Butenko, A., Hotvianska A., Gulenko O., Nozdrina N., Karpenko O., Rozhko V. (2024). Influence of seeding rate on the productivity and quality of soft spring wheat grain. Agriculture and Forestry, 70 (1): 91-103. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9726uk
dc.identifier.issnISSN: 0554-5579 (Printed) EISSN: 1800-6492-
dc.identifier.urihttps://www.agricultforest.ac.me/data/20240331-06%20Radchenko.pdf-
dc.identifier.urihttps://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9726-
dc.description.abstractThe grain industry in Ukraine is the most important component of the agro-industrial complex. At the same time, spring wheat grain production remains low and unstable due to insufficient efficiency of cultivation technology. The purpose of the research was to establish optimal seeding rates for soft spring wheat (Triticum aestivum L.) seeds of the Shirocco variety. The study of the influence of the seeding rate on the productivity and quality indicators of soft spring wheat was carried out according to the scheme: 3.5 million pcs ha-1, 4.0 million pcs ha-1, 4.5 million pcs ha-1, 5.0 million pcs ha-1; 5.5 million pcs ha-1; 6.0 million pcs ha-1. As a result of the research, it was found that the highest density of standing was obtained on the variant with a seeding rate of 6.0 million pcs ha-1 – 522 pcs m2 with plant preservation during the growing season of 86.8% (453.1 pcs m2). The maximum yield was observed on the variant with a seeding rate of 6.0 million pcs ha-1 – 5.63 t ha-1. At a seeding rate of 3.5, 4.0, 4.5, 5.0, 5.5 pcs m2 the yield was 4.07, 4.58, 4.76, 5.00, 5.30 t ha-1, respectively. According to the results of the research, it was studied that at a seeding rate of 6.0 million pcs ha-1, the highest yield of spring wheat grain was obtained – 5.63 t ha-1, and the maximum quality indicators of gluten and protein content at a seeding rate of 5.5 million pcs ha-1 – 25.5, 13.82%, respectively. Галузь зернової промисловості в Україні є найважливішою складовою агропромислового комплексу. У той же час виробництво зерна м'якої ярої пшениці залишається низьким і нестабільним через недостатню ефективність технології вирощування. Метою дослідження було встановлення оптимальної норми висіву для насіння м'якої ярої пшениці (Triticum aestivum L.) сорту Shirocco. Вплив густоти посіву на показники продуктивності та якості зерна м'якої ярої пшениці досліджувався за такою схемою: 3,5 мільйона штук/га, 4,0 мільйона штук/га, 4,5 мільйона штук/га, 5,0 мільйона штук/га; 5,5 мільйона штук/га; 6,0 мільйона штук/га. В результаті дослідження було встановлено, що найбільша густота стояння була отримана на варіанті з нормою висіву 6,0 мільйона штук/га - 522 шт./м2 зі збереженням рослин протягом вегетаційного періоду на рівні 86,8 % (453,1 шт./м2). Максимальна врожайність отримано на варіанті з нормою висіву 6,0 мільйона штук/га - 5,63 т/га. При густоті посіву 3,5, 4,0, 4,5, 5,0, 5,5 шт/м2 врожайність становила відповідно 4,07, 4,58, 4,76, 5,00, 5,30 т/га. Згідно з результатами дослідження, було виявлено, що при нормі висіву 6,0 мільйона штук/га був отриманий найвищий врожай зерна м'якої ярої пшениці - 5,63 т/га, а також максимальні показники якості глютену та вмісту білка при нормі висіву 5,5 млн штук/га - відповідно 25,5%, 13,82%.uk
dc.language.isoenuk
dc.publisherБіотехнічний факультет Університету Чорногоріїuk
dc.subjectseeding rateuk
dc.subjectнорма висівуuk
dc.subjectstanding densityuk
dc.subjectгустота стоянняuk
dc.subjectproductivityuk
dc.subjectпродуктивністьuk
dc.subjectyielduk
dc.subjectврожайністьuk
dc.subjectproteinuk
dc.subjectбілокuk
dc.subjectglutenuk
dc.subjectглютенuk
dc.titleInfluence of seeding rate on the productivity and quality of soft spring wheat grainuk
dc.title.alternativeВплив норми висіву на продуктивність та якість зерна пшениці м’якої яроїuk
dc.typeArticleuk
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.17707/AgricultForest. 70.1.06-
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації в наукометричній базі Scopus

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
20240331-06 Radchenko.pdf230,17 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.