Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9752
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorРадько, В. І.-
dc.contributor.authorRadko, V.-
dc.contributor.authorПрисяжнюк, Н. М.-
dc.contributor.authorPrysiazhniuk, N.-
dc.contributor.authorФедорук, Н. М.-
dc.contributor.authorFedoruk, N.-
dc.contributor.authorГорчанок, Анна Володимирівна-
dc.contributor.authorHorchanok, Anna-
dc.contributor.authorHorchanok, A.-
dc.contributor.authorHorchanok, A. V.-
dc.contributor.authorGorchanok, A. V.-
dc.contributor.authorГейко, О. Л.-
dc.contributor.authorHeiko, O.-
dc.date.accessioned2024-05-27T08:52:55Z-
dc.date.available2024-05-27T08:52:55Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationІнноваційний розвиток виробництва аквакультури в Україні / [ В. І. Радько, Н. М. Присяжнюк, Н. М. Федорук, А. В. Горчанок, О. Л. Гейко ] // Агросвіт. – 2024. – № 6. – С. 44-50. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9752.uk
dc.identifier.issn2306-6792-
dc.identifier.urihttps://nayka.com.ua/index.php/agrosvit/article/view/3205/3241-
dc.identifier.urihttps://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/9752-
dc.descriptionГорчанок Анна Володимирівна https://orcid.org/0000-0003-0103-1477uk
dc.description.abstractІнновації в аквакультурі включають технології, що диверсифікують економіку та виробництво продуктів харчування, підвищують ефективність виробництва на рівні інкубаторів або ферм, при цьому зменшуючи вплив на довкілля; технології, що перешкоджають виникненню хвороб тварин та зараженню паразитами або скорочують або припиняють застосування протимікробних препаратів; досягнення в галузі рециркуляції води в ставкових та садкових системах виробництва аквакультури; нові інгредієнти для кормів; скорочення викидів вуглецю за рахунок підвищення енергоефективності чи регенерації; соціальні програми, розроблені для поліпшення умов життя та праці на рівні ферми чи переробного підприємства. Істотного підвищення ефективності можна досягти також за рахунок скорочення втрат і псування під час виробництва та переробки продукції. Стратегічним напрямком у розвитку аквакультури буде збільшення обсягів виробництва рибної продукції, розширення товарної пропозиції, що сприятиме забезпеченню продовольчої безпеки, підвищенню конкурентоспроможності галузі рибництва, а також реалізації соціальної функції сільського господарства (забезпечення додаткових робочих місць на селі, розвиток підприємництва сільського населення), активізація розвитку депресивних територій, забезпечення збереження навколишнього середовища. Досягненню поставлених завдань в кінцевому підсумку буде сприяти формування на першому етапі інноваційної структури у галузі аквакультури, яка в подальшому стане центром розвитку регіонального (всеукраїнського) агропромислового кластеру. Прикладом кластера інновацій на національному рівні, метою якого було вироблення рішень для низки проблем, є створена в Таїланді на початку 1990-х національна система інновацій (що складається з консорціуму промисловості, науки, уряду та асоціацій виробників) у галузі культивування морських креветок. Країни із традицією аквакультури виробили свої національні стратегії сталого розвитку аквакультури. Спираючись на розвиток технологій та сильний науково-дослідний потенціал, ці країни впровадили інноваційні технології в галузі аквакультури для досягнення цілей сталого розвитку. У зв'язку з цим, основною метою створення "Освітньо — інноваційного та виробничого центру прісноводної аквакультури" є розвиток інноваційної науково-освітньої бази в галузі розвитку прісноводної аквакультури, забезпечення прискореного розвитку інноваційних процесів у цій галузі, виробничої та переробної галузі у продуктових ланцюгах аквакультури для створення точок економічного зростання, підвищення ефективності суб'єктів господарювання. Центр буде забезпечувати широкомасштабний трансфер інновацій у галузь аквакультури із необхідною адаптацією інновацій під діючі агрокліматичні і, можливо, технологічні особливості ведення бізнесу у галузі рибництва. Innovations in aquaculture include technologies that diversify the economy and food production, increase production efficiency at the fish hatchery or farm level, while reducing environmental impact; technologies that prevent the occurrence of animal diseases and parasite infection or reduce or stop the use of antimicrobial drugs; achievements in the field of water recycling in pond and rearing channel systems of aquaculture production; new feed ingredients; reduction of carbon emissions due to increased energy efficiency or regeneration; social programs created to improve living and working conditions at the farm or processing plant level. A significant increase in efficiency can also be achieved by reducing losses and spoilage during production and processing of products. The strategic directions in the development of aquaculture are the following: increasing the production of fish products, expanding the product offer, which will contribute to ensuring food security; increasing the competitiveness of the fishing industry, as well as realizing the social function of agriculture (providing additional jobs in the rural areas, developing entrepreneurship of the rural population); activating the development of depressed areas, ensuring the preservation of the environment. The formation of an innovative structure in the field of aquaculture, which in the future will become the centre of development of the regional (allMUkrainian) agroMindustrial cluster, will contribute to the achievement of the set tasks at the first stage. An example of a nationalMlevel innovation cluster that aimed to develop solutions to a range of problems is Thailand's national shrimp farming innovation system (consisting of a consortium of industry, science, government and producer associations) was established in the early 1990s. Countries with a tradition of aquaculture have developed their national strategies for the sustainable development of aquaculture. Relying on the development of technology and strong research capacity, these countries have introduced innovative technologies in the aquaculture field to achieve the goals of sustainable development. In this regard, the main goal of the creation of the "Educational — Innovative and Production Centre of Freshwater Aquaculture" is the development of an innovative scientific and educational base in the field of freshwater aquaculture development, as well as ensuring the accelerated development of innovative processes in this field, the production and processing industry in aquaculture product chains to create points of economic growth, increase the efficiency of business entities. The centre will provide a largeMscale transfer of innovations to the aquaculture industry with the necessary adaptation of innovations to the current agroMclimatic and possibly technological features of providing business in the field of fish farming.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherДніпровський ДАЕУ ; ТОВ `ДКС Центр`uk
dc.subjectрибництвоuk
dc.subjectfish farminguk
dc.subjectаквакультураuk
dc.subjectaquacultureuk
dc.subjectінноваціяuk
dc.subjectinnovationuk
dc.subjectкластерuk
dc.subjectclusteruk
dc.subjectвиробництвоuk
dc.subjectproductionuk
dc.titleІнноваційний розвиток виробництва аквакультури в Україніuk
dc.title.alternativeInnovative development of aquaculture production in Ukraineuk
dc.typeArticleuk
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.32702/2306-6792.2024.6.44-
Розташовується у зібраннях:Агросвіт

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
A+6-2024_St6.pdf150,01 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.