Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10822
Title: Обґрунтування технології харчових добавок із рослинної сировини
Other Titles: Obgruntuvannia tekhnolohii kharchovykh dobavok iz roslynnoi syrovyny
Authors: Скрипник, Аліна Олегівна
Skrypnyk, Alina Olehivna
Keywords: біологічно активні речовини
biolohichno aktyvni rechovyny
харчові добавки
kharchovi dobavky
актинідія
aktynidiia
фейхоа
feikhoa
хурма
khurma
сублімація
sublimatsiia
температура
temperatura
вологість
volohist
харчова цінність
kharchova tsinnist
Issue Date: 2024
Publisher: Дніпровський ДАЕУ
Citation: Скрипник А. О. Обґрунтування технології харчових добавок із рослинної сировини : пояснювальна записка до кваліфікаційної роботи на здобуття ОС «Бакалавр» : 181 , Харчові технології / Скрипник Аліна Олегівна ; наук. керівник Тертишний О. О. ; Дніпровський держ. аграр.-економ. ун-т , Інженерно-технологічний факультет, Кафедра харчових технологій. – Дніпро, 2024. – 56 с. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10822.
Abstract: Метою досліджень є розробка технології отримання сухих натуральних харчових добавок з плодів культурних рослин на прикладі актинідії китайської, фейхоа, хурми східної. Об’єкт дослідження – технологія отримання сухих натуральних харчових добавок з плодів культурних рослин на прикладі актинідії китайської, фейхоа, хурми східної. Предмет дослідження – зв’язок якісних і технологічних показників сировини та параметрів технологічного процесу з якісними показниками отриманого продукту. У цілях забезпечення населення повноцінними збалансованими продуктами харчування необхідно використовувати не тільки традиційну сировину, але і різні дикорослі культури, що володіють високою харчовою цінністю та біологічною активністю. За останні роки проводилися роботи з районування плодових культур, широко поширених за межами нашої держави та які містять у своєму складі цінні біологічно активні речовини. Сублімація має ряд незаперечних переваг, до яких можна, віднести не тільки можливість тривалого зберігання сублімованих продуктів при позитивних температурах, але і високий ступінь збереження компонентів, що визначають біологічну цінність продуктів, значне зменшення маси і швидку відновлюваність продукту. Metoiu doslidzhen ye rozrobka tekhnolohii otrymannia sukhykh naturalnykh kharchovykh dobavok z plodiv kulturnykh roslyn na prykladi aktynidii kytaiskoi, feikhoa, khurmy skhidnoi. Obiekt doslidzhennia – tekhnolohiia otrymannia sukhykh naturalnykh kharchovykh dobavok z plodiv kulturnykh roslyn na prykladi aktynidii kytaiskoi, feikhoa, khurmy skhidnoi. Predmet doslidzhennia – zviazok yakisnykh i tekhnolohichnykh pokaznykiv syrovyny ta parametriv tekhnolohichnoho protsesu z yakisnymy pokaznykamy otrymanoho produktu. U tsiliakh zabezpechennia naselennia povnotsinnymy zbalansovanymy produktamy kharchuvannia neobkhidno vykorystovuvaty ne tilky tradytsiinu syrovynu, ale i rizni dykorosli kultury, shcho volodiiut vysokoiu kharchovoiu tsinnistiu ta biolohichnoiu aktyvnistiu. Za ostanni roky provodylysia roboty z raionuvannia plodovykh kultur, shyroko poshyrenykh za mezhamy nashoi derzhavy ta yaki mistiat u svoiemu skladi tsinni biolohichno aktyvni rechovyny. Sublimatsiia maie riad nezaperechnykh perevah, do yakykh mozhna, vidnesty ne tilky mozhlyvist tryvaloho zberihannia sublimovanykh produktiv pry pozytyvnykh temperaturakh, ale i vysokyi stupin zberezhennia komponentiv, shcho vyznachaiut biolohichnu tsinnist produktiv, znachne zmenshennia masy i shvydku vidnovliuvanist produktu.
URI: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/10822
Appears in Collections:Кафедра харчових технологій. Бакалаври

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Скрипник А. О..pdf1,37 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.