Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11899
Title: | Реалізація господарсько-цінних ознак сортів пшениці озимої в умовах нестабільного зволоження |
Other Titles: | Realization of winter wheat varieties agriculture-valuable traits under unstable moisture conditions |
Authors: | Хорошун, Іван Віталійович Khoroshun, Ivan Назаренко, Микола Миколайович Nazarenko, Mykola |
Keywords: | пшениця озима winter wheat сорт variety якість зерна grain quality врожайність yield |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Інститут кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України |
Citation: | Хорошун І. В. Реалізація господарсько-цінних ознак сортів пшениці озимої в умовах нестабільного зволоження / І. В. Хорошун, М. М. Назаренко // Аграрні інновації. – 2024. – № 25. – C. 139-143. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11899 |
Abstract: | Сорти ЗУ Траско та Яліта формують врожайність за рахунок гарно розвиненого головного колосу, сорти Вагома та Балагура мають перевагу через вищу продуктивну кущистість. Встановлено дів механізми формування високої врожайності, але обов’язковою компонентою є вища МТЗ. Сорт Балагура формує і високу продуктивність та задовільну якість. Вагома та ЗУ Траско високу продуктивність та задовільну якість. За компонентами запасних білків зерна позитивно виділилися по високомолекулярним глютенінам сорти Вагома, Вірність, Ейфорія, ЗУ Траско, Яліта (вищий вміст), по низькомолекулярним сорти Вигода Одеська, Ейфорія (нижчий вміст) та по гліадинам сорти Плеяда та ПС ТАШАНЬ (вищий вміст). Varieties ZU Trasko and Yalita form productivity due to a well-developed main spike, varieties Vahoma and Balahura have an advantage due to higher productive bushiness. Mechanisms for the formation of high yields have been established, but a higher WTG is a mandatory component. The variety Balahura forms both high productivity and higher quality, Vahoma and ZU Trasko high productivity and satisfactory quality. According to the components of reserve proteins, the varieties of Vahoma, Virnist, Euphoria, ZU Trasko, Yalita (higher content) stood out positively for high molecular weight glutenins, for low molecular weight varieties Vyhoda Odeska, Euphoria (lower content) and for gliadins varieties Pleyada and PS TASHAN (higher content). |
URI: | http://agrarian-innovations.izpr.ks.ua/index.php/agrarian/issue/archive https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11899 |
ISSN: | ISSN: 2709-4405 (Print) |
Appears in Collections: | Наукові статті |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.