Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11910
Title: | Індукція корисної частини спектру змін за дії Тритон-305Х у пшениці озимої |
Other Titles: | Induction of the useful part of the spectrum of changes under the action of Triton-305X for winter wheat |
Authors: | Бейко, Володимир Сергійович Beiko, Volodymyr Назаренко, Микола Миколайович Nazarenko, Mykola |
Keywords: | пшениця озима winter wheat Тритон-305Х Triton-305X епімутаген epimutagen корисні зміни value changes спектр spectre |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Херсонський державний аграрно-економічний університет |
Citation: | Бейко В. С. Індукція корисної частини спектру змін за дії Тритон-305Х у пшениці озимої / В. С. Бейко, М. М. Назаренко // Таврійський науковий вісник. – 2024. – № 140. – C. 53-59. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11910 |
Abstract: | Насіння пшениці озимої (по 1000 зерен на кожну концентрацію) обробили Т-305Х (Тритон Х-305) у концентраціях 0,001%, 0,005%, 0,1%, 0,5% у водному розчині. Експозиція 24 години. У поколіннях M3–M4 мутації були ідентифі- ковані шляхом візуальної оцінки, біометричного аналізу структури врожайності, аналізу вмісту білка, клейковини, гліадинів, глютенинів, визначення вмісту мікроелементів Резуль- тати факторного аналізу показали, що переважно показник частоти позитивних змін зростав з підвищенням концентрації, але у сорту Співанка при максимальному варіанту ТХ 0,5% він суттєво знизився, частина ж спектру, що відповідала позитивним епімута- ціям суттєво не змінювалася, переважно залишалася на одному рівні з деякими флуктуа- ціями для сорту Подолянка, котрі були не дуже значимі у практичному сенсі подальшого використання. Winter wheat seeds (1000 grains for each concentration) were treated with T-305X (Triton X-305) in concentrations of 0.001%, 0.005%, 0.1%, 0.5% in aqueous solution. Exposure time 24 hours. In generations M3–M4, mutations were identified by visual assessment, biometric analysis of the yield structure, analysis of the content of protein, gluten, gliadins, glutenins, determination of the content of trace elements. The results of factor analysis showed that mainly the frequency of positive changes increased with increasing concentration, but in the Spivanka variety at the maximum TX variant of 0.5% it significantly decreased, while the part of the spectrum corresponding to positive epimutations did not change significantly, mostly remaining at the same level with some fluctuations for the variety Podolyanka, which were not very significant in the practical sense of further use. |
URI: | https://www.tnv-agro.ksauniv.ks.ua/archives/140_2024/10.pdf https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11910 |
ISSN: | ISSN: 2226-0099 (Print) 2664-6102 (Online) |
Appears in Collections: | Публікації аспірантів |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
10 (1).pdf | 448,27 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.