Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11910
Назва: Індукція корисної частини спектру змін за дії Тритон-305Х у пшениці озимої
Інші назви: Induction of the useful part of the spectrum of changes under the action of Triton-305X for winter wheat
Автори: Бейко, Володимир Сергійович
Beiko, Volodymyr
Назаренко, Микола Миколайович
Nazarenko, Mykola
Ключові слова: пшениця озима
winter wheat
Тритон-305Х
Triton-305X
епімутаген
epimutagen
корисні зміни
value changes
спектр
spectre
Дата публікації: 2024
Видавництво: Херсонський державний аграрно-економічний університет
Бібліографічний опис: Бейко В. С. Індукція корисної частини спектру змін за дії Тритон-305Х у пшениці озимої / В. С. Бейко, М. М. Назаренко // Таврійський науковий вісник. – 2024. – № 140. – C. 53-59. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11910
Короткий огляд (реферат): Насіння пшениці озимої (по 1000 зерен на кожну концентрацію) обробили Т-305Х (Тритон Х-305) у концентраціях 0,001%, 0,005%, 0,1%, 0,5% у водному розчині. Експозиція 24 години. У поколіннях M3–M4 мутації були ідентифі- ковані шляхом візуальної оцінки, біометричного аналізу структури врожайності, аналізу вмісту білка, клейковини, гліадинів, глютенинів, визначення вмісту мікроелементів Резуль- тати факторного аналізу показали, що переважно показник частоти позитивних змін зростав з підвищенням концентрації, але у сорту Співанка при максимальному варіанту ТХ 0,5% він суттєво знизився, частина ж спектру, що відповідала позитивним епімута- ціям суттєво не змінювалася, переважно залишалася на одному рівні з деякими флуктуа- ціями для сорту Подолянка, котрі були не дуже значимі у практичному сенсі подальшого використання. Winter wheat seeds (1000 grains for each concentration) were treated with T-305X (Triton X-305) in concentrations of 0.001%, 0.005%, 0.1%, 0.5% in aqueous solution. Exposure time 24 hours. In generations M3–M4, mutations were identified by visual assessment, biometric analysis of the yield structure, analysis of the content of protein, gluten, gliadins, glutenins, determination of the content of trace elements. The results of factor analysis showed that mainly the frequency of positive changes increased with increasing concentration, but in the Spivanka variety at the maximum TX variant of 0.5% it significantly decreased, while the part of the spectrum corresponding to positive epimutations did not change significantly, mostly remaining at the same level with some fluctuations for the variety Podolyanka, which were not very significant in the practical sense of further use.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://www.tnv-agro.ksauniv.ks.ua/archives/140_2024/10.pdf
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/11910
ISSN: ISSN: 2226-0099 (Print) 2664-6102 (Online)
Розташовується у зібраннях:Публікації аспірантів

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
10 (1).pdf448,27 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.