Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12617| Title: | Проєкт цеху з виробництва олії лляної |
| Other Titles: | Proiekt tsekhu z vyrobnytstva olii llianoi |
| Authors: | Мирний, Максим Олегович Myrnyi, Maksym Olehovych |
| Keywords: | льон олійний lon oliinyi лляна олія lliana oliia харчова промисловість kharchova promyslovist холодне пресування kholodne presuvannia гаряче пресування hariache presuvannia макуха makukha |
| Issue Date: | 2025 |
| Publisher: | Дніпровський державний аграрно-економічний університет |
| Citation: | Мирний М. О. Проєкт цеху з виробництва олії лляної : пояснювальна записка до дипломної роботи ОС «Бакалавр» : 181, Харчові технології / Мирний Максим Олегович; наук. керівник Сова Наталія; Дніпровський держ. аграр.-економ. ун-т , Інженерно-технологічний факультет, Кафедра харчових технологій. – Дніпро, 2025. – 65 с. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12617 |
| Abstract: | Об’єкт дослідження – технологія виробництва лляної олії. Предмет дослідження – зв’язок показників якості лляної олії та технологічних параметрів процесу її виробництва. Метою роботи є обґрунтування та розроблення енергоефективної технології виробництва лляної олії з урахуванням особливостей сировини, вимог до якості продукції, технічних параметрів обладнання та економічної доцільності виробництва. У роботі висвітлено особливості виробництва олії з насіння льону олійного, зокрема порівняно технології пресування й екстракції за якістю та виходом продукту. Розглянуто підготовку сировини, конструкцію шнекових пресів, енергетичні та водні витрати, що впливають на ефективність процесу. Обґрунтовано принципи планування цеху з урахуванням безперервності виробництва, охорони праці та автоматизації. Економічний розрахунок підтверджує прибутковість виробництва з рентабельністю 15,2 % і прибутком 2795 грн/т сировини. Obiekt doslidzhennia – tekhnolohiia vyrobnytstva llianoi olii. Predmet doslidzhennia – zviazok pokaznykiv yakosti llianoi olii ta tekhnolohichnykh parametriv protsesu yii vyrobnytstva. Metoiu roboty ye obgruntuvannia ta rozroblennia enerhoefektyvnoi tekhnolohii vyrobnytstva llianoi olii z urakhuvanniam osoblyvostei syrovyny, vymoh do yakosti produktsii, tekhnichnykh parametriv obladnannia ta ekonomichnoi dotsilnosti vyrobnytstva. U roboti vysvitleno osoblyvosti vyrobnytstva olii z nasinnia lonu oliinoho, zokrema porivniano tekhnolohii presuvannia y ekstraktsii za yakistiu ta vykhodom produktu. Rozghlianuto pidhotovku syrovyny, konstruktsiiu shnekovykh presiv, enerhetychni ta vodni vytraty, shcho vplyvaiut na efektyvnist protsesu. Obgruntovano pryntsypy planuvannia tsekhu z urakhuvanniam bezperervnosti vyrobnytstva, okhorony pratsi ta avtomatyzatsii. Ekonomichnyi rozrakhunok pidtverdzhuie prybutkovist vyrobnytstva z rentabelnistiu 15,2 % i prybutkom 2795 hrn/t syrovyny. |
| URI: | https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/12617 |
| Appears in Collections: | Кафедра харчових технологій. Бакалаври |
Files in This Item:
| File | Description | Size | Format | |
|---|---|---|---|---|
| Мирний М. О..pdf | 2,86 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
