Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/2467
Назва: | Біогеоценотичні особливості розвитку техногенних екосистем Степового Придніпров’я |
Інші назви: | Biogeocenotic features of development of technogenic ecosystems of Steppe Dnieper |
Автори: | Узбек, Іван Харлампійович Uzbek, Ivan |
Ключові слова: | природно-техногенні комплекси. natural-technogenic complexes рекультивація reclamation ґрунтові мікроорганізми soil microorganisms корені рослин plant roots консортивні зв’язки consortium connections ґрунт soil |
Дата публікації: | 2016 |
Видавництво: | Дніпровський державний аграрно-економічний університет |
Бібліографічний опис: | Узбек І. Х. Біогеоценотичні особливості розвитку техногенних екосистем Степового Придніпров’я / І. Х. Узбек // Вісник Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету. - 2016. - № 4. - С. 89-101. - Режим доступу http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/2467 |
Короткий огляд (реферат): | Показано, що максимальна кількість мікроорганізмів налічується навесні з подальшим стрибкоподібним зниженням до осені. Встановлено, що культурфітоценози сприяють збільшенню кількості мікроорганізмів до декількох сотень мільйонів на 1 г наважки та стабілізації конструкції мікробних угруповань відповідно до фізико-хімічних властивостей природно-техногенних комплексів. Експериментально доведено, що загальна біологічна продуктивність люцерни і еспарцету на варіантах без добрив становила 14–18 т/га (повітряно-суха маса), у тому числі до 11 т/га коренів, з яких 74–87 % зосереджувалось у шарі 0–40 см. It is shown that the maximum number of microorganisms is in the spring with a further jump-like decline until the fall. It is established that culture phytocenoses contribute to the increase in the number of microorganisms to several hundred million per 1 g of sample and stabilization of the structure of microbial groups according to the physico-chemical properties of natural-technogenic complexes. It is experimentally proved that the total biological productivity of alfalfa and asparagus on variants without fertilizers was 14-18 t / ha (air-dry mass), including up to 11 t / ha of roots, of which 74–87% was concentrated in a layer of 0–40 cm. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://nbuv.gov.ua/UJRN/vddau_2016_4_18 http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/2467 |
ISSN: | 2617-6106 |
Розташовується у зібраннях: | Вісник Дніпровського державного аграрно–економічного університету - до липня 2018 р. |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
vddau_2016_4_18.pdf | 1,18 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.