Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/3111
Title: Амарант: селекція, генетика та перспективи вирощування
Other Titles: Amaranth: selection, genetics and cultivation prospects
Authors: Гопцій, Тетяна Іванівна
Hoptsiy, T. I.
Воронков, Микола Федорович
Voronkov, M. F.
Бобро, Михайло Архипович
Bobro, M. A.
Мірошниченко, Лідія Олександрівна
Miroshnychenko, L. O.
Лиманська, Світлана Василівна
Lymanska, S. V.
Гудим, Олена Володимирівна
Hudym, O. V.
Гудковська, Наталія Борисівна
Hudkovska, N. B.
Дуда, Юлія Вікторівна
Duda, Yuliya
Duda, Y. V.
Duda, J. V.
Duda, Julia
Duda, Y.
Duda, J.
Duda, Yulia
Duda, Yu.
Duda, Yulia V.
Duda, Julia Viktorovna
Duda, Yu. V.
Keywords: вирошування амаранта
cultivation of amaranth
амарант
amaranth
селекція амаранта
selection of amaranth
генетика амаранта
genetics of amaranth
Issue Date: 2018
Publisher: Харківський НАУ ім. В. В. Докучаєва
Citation: Амарант : селекція, генетика та перспективи вирощування : монографія / [ Т. І. Гопцій, М. Ф. Воронков, М. А. Бобро та ін. ] / Харківський НАУ ім. В. В. Докучаєва. – Харків : ХНАУ, 2018. – 362 с. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/3111.
Abstract: Висвітлено господарське значення амаранта, історію культури, її ботанічну характеристику, систематику, генетику ознак і молекулярну генетику. Розкрито біологічні та фізіологічні особливості амаранта, хвороби і шкідників. Сформульовано наукові основи вирощування культури в умовах Лівобережного Лісостепу України. Наведено характеристику листостеблової маси і зерна амаранта, їх хімічний склад, позитивні властивості та перспективи використання. Доведено ефективність селекційної роботи з амарантом, доцільність використання для одержання вихідного матеріалу радіаційного та хімічного мутагенезу. Розраховано на наукових працівників і виробничників, які займаються селекцією, вирощуванням та переробкою зеленої маси і зерна амаранта. Видання також буде корисним для аспірантів і студентів. The economic significance of amaranth, the history of culture, its botanical characteristics, taxonomy, genetics of traits and molecular genetics are highlighted. Biological and physiological features of amaranth, diseases and pests are revealed. The scientific bases of cultivation of culture in the conditions of the Left - bank Forest - steppe of Ukraine are formulated. The characteristics of amaranth leaf and stem mass, their chemical composition, positive properties and prospects of use are given. The efficiency of selection work with amaranth, the expediency of using radiation and chemical mutagenesis to obtain the source material is proved. Designed for researchers and producers involved in the selection, cultivation and processing of green mass and amaranth grain. The publication will also be useful for graduate and undergraduate students.
Description: Дуда Юлія Вікторівна https://orcid.org/0000-0003-0892-0402
URI: http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/3111
ISBN: 978-966-2741-70-4
Appears in Collections:Монографії, розділи монографій

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
MONOGRAFIA AMARANTH.pdf10,27 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.