Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/4037
Title: Обґрунтування впливу попередньої обробки на якість сушених яблук
Other Titles: Obgruntuvannia vplyvu poperednoi obrobky na yakist sushenykh yabluk
Authors: Леснік, Костянтин Володимирович
Lesnik, Kostiantyn
Keywords: яблука
yabluka
сушка
sushka
ІЧ-опромінення
ICh-oprominennia
НВЧ-поле
NVCh-pole
нагрів
nahriv
температура
temperatura
суха речовина
sukha rechovyna
тривалість
tryvalist
волога
voloha
фрукти
frukty
Issue Date: 2020
Publisher: Дніпровський державний аграрно-економічний університет
Citation: Леснік К. В. Обґрунтування впливу попередньої обробки на якість сушених яблук : магістер. дипломна робота : 181, Харчові технології / Леснік Костянтин Володимирович ; наук. Керівник Кошулько В. С. ; Дніпровський держ. аграрно-екон. ун-т, Інженерно-технологічний ф-т, Каф. технології зберігання і переробки сільськогосподарської продукції. – Дніпро, 2020. - 116 с. - Режим доступу : URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/4037
Abstract: Мета досліджень – підвищення якості сушених яблук шляхом розробки комплексу підготовчих технологічних операцій з фіксованими параметрами і режимами. Об’єкт дослідження – процеси попередньої обробки та сушіння сортів яблук вітчизняного походження. Предмет дослідження – взаємозв’язок технологічних параметрів процесів підготовки та сушіння яблук з якісними показниками готового продукту. Свіжі плоди і овочі в процесі зберігання зазнають різних мікробіологічних, біохімічні та ферментативних змін, які призводять до зниження їх рівня якості. Одним із засобів пригнічення зростання мікроорганізмів і ферментативної активності є видалення вологи шляхом природної або штучної сушки. Рослинна сировина, як об’єкт сушіння, характеризується великою кількістю води і малим вмістом сухих речовин. Основна частина води знаходиться у вільному вигляді і тільки близько 5 % зв’язані з клітинними колоїдами і міцно утримуються. Цим пояснюється легкість висушування фруктів та овочів, до масової частки вологи 12 – 14 % і ускладнює видалення залишкової вологи. Meta doslidzhen – pidvyshchennia yakosti sushenykh yabluk shliakhom rozrobky kompleksu pidhotovchykh tekhnolohichnykh operatsii z fiksovanymy parametramy i rezhymamy. Obiekt doslidzhennia – protsesy poperednoi obrobky ta sushinnia sortiv yabluk vitchyznianoho pokhodzhennia. Predmet doslidzhennia – vzaiemozviazok tekhnolohichnykh parametriv protsesiv pidhotovky ta sushinnia yabluk z yakisnymy pokaznykamy hotovoho produktu. Svizhi plody i ovochi v protsesi zberihannia zaznaiut riznykh mikrobiolohichnykh, biokhimichni ta fermentatyvnykh zmin, yaki pryzvodiat do znyzhennia yikh rivnia yakosti. Odnym iz zasobiv pryhnichennia zrostannia mikroorhanizmiv i fermentatyvnoi aktyvnosti ye vydalennia volohy shliakhom pryrodnoi abo shtuchnoi sushky. Roslynna syrovyna, yak obiekt sushinnia, kharakteryzuietsia velykoiu kilkistiu vody i malym vmistom sukhykh rechovyn. Osnovna chastyna vody znakhodytsia u vilnomu vyhliadi i tilky blyzko 5 % zviazani z klitynnymy koloidamy i mitsno utrymuiutsia. Tsym poiasniuietsia lehkist vysushuvannia fruktiv ta ovochiv, do masovoi chastky volohy 12 – 14 % i uskladniuie vydalennia zalyshkovoi volohy.
URI: http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/4037
Appears in Collections:Кафедра харчових технологій. Магістри

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Леснік К.В..pdf2,89 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.