Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/6729
Title: Інтегративний підхід у визначенні показників якості та безпечності напівфабрикаті м’ясних в умовах наукового- дослідного центру біобезпеки та екологічного контролю ресурсів агропромислового комплексу Дніпровського державного аграрно-економічного університету
Other Titles: Integrative approach in determining the quality and safety of meat semi-finished products in the research center of biosafety and environmental control of resources of the agro-industrial complex of the Dnieper State Agrarian and Economic University
Authors: Голованенко, В. С.
Golovanenko, V. S.
Keywords: мікробіологічне дослідження
microbiological research
напівфабрикати
semi-finished products
показники якості та безпечності
quality and safety indicators
ПЛР
PCR
діагностика
diagnostics
мікроструктурний аналіз
microstructural analysis
Issue Date: 2022
Publisher: Дніпровський ДАЕУ
Citation: Голованенко В. С. Інтегративний підхід у визначенні показників якості та безпечності напівфабрикаті м’ясних в умовах наукового- дослідного центру біобезпеки та екологічного контролю ресурсів агропромислового комплексу Дніпровського державного аграрно-економічного університету : магістер. дипломна робота : 212, Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза / Голованенко В. С. ; наук. керівник Масюк Д. М. ; Дніпровський держ. аграр.-економ. ун-т , Ф-т ветеринарної медицини , Каф. фізіології та біохімії с.-г. тварин. – Дніпро, 2022. – 80 с. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/6729.
Abstract: Органолептичними та мікробіологічними дослідженнями було встановлено, що всі зразки відповідають нормативним вимогам, тоді як за мікроструктурним аналізом було виявлено, що у зразку №1 та 5 м’ясо з ознаками тривалого зберігання та заморожування та по співвідношенню складових компонентів всі зразки не відповідають нормативним вимогам. Видовою ідентифікацією тканин з’ясовано, що у виробах м’ясних (зразок № 1 і 3), у складі містяться не зазначені у рецептурі компоненти – тканини курки та свинини відповідно. Економічна ефективність за проведеним мікроструктурним аналізом складає 352,53 грн, методом ПЛР –за двома позиціями 513,88 та 228,88 та за мікробіологічним дослідженням складає 111,72 грн. Тому у профільних лабораторіях НДЦ біобезпеки та екологічного контролю ресурсів АПК ДДАЕУ проведення досліджень за показниками якості та безпечності у харчовій продукції є економічно обґрунтованими. The thesis reveals the solution of problems and summarizes the results of determining the quality and safety of semi-finished meat products. Organoleptic and microbiological studies have shown that all samples meet regulatory requirements, while microstructural analysis found that samples №1 and 5 meat with signs of long-term storage and freezing and the ratio of components, all samples do not meet regulatory requirements. Species identification of tissues revealed that meat products (samples № 1 and 3) contain components not specified in the recipe - chicken and pork tissues, respectively. The economic efficiency of the microstructural analysis is 352.53 UAH, the PCR method - for two positions 513.88 and 228.88 and the microbiological study is 111.72 UAH. Therefore, in the specialized laboratories of the Research Center for Biosafety and Environmental Control of Resources of the State Agrarian University of Ukraine, research on quality and safety in food products is economically justified.
URI: http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/6729
Appears in Collections:Кафедра фізіології, біохімії тварин і лабораторної діагностики. Магістри

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Голованенко В. С..pdf2,12 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.