Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/6842
Title: Морфофункціональний стан печінки щурів за впливу спиртової настоянки Aralia elata
Other Titles: Morfofunktsionalnyi stan pechinky shchuriv za vplyvu spyrtovoi nastoianky Aralia elata
Authors: Лєщова, Марина Олексіївна
Lieshchova, M. O.
Lieshchova, M. А.
Lieshchova, M.
Lieshchova, Maryna
Lieshchova, Marina
Білан, Марина Володимирівна
Bilan, Maryna
Bilan, M. V.
Bilan, M.
Кравцова, Маріанна Володимирівна
Kravtsova, M. V.
Kravtsova, M.
Богомаз, Арсеній Анатолійович
Bogomaz, A. A.
Bohomaz, A. A.
Keywords: Aralia elata
Aralia elata
морфофункціональний стан печінки
morfofunktsionalnyi stan pechinky
надлишкова жирова годівля
nadlyshkova zhyrova hodivlia
Issue Date: Oct-2022
Publisher: Поліський нац. ун-т
Citation: Морфофункціональний стан печінки щурів за впливу спиртової настоянки Aralia elata / М. О. Лєщова, М. В. Білан, М. В. Кравцова, А. А. Богомаз // Сучасний стан розвитку ветеринарної медицини, науки і освіти : Матеріали Міжнар. наук.-практ. конф., присвяч. 35-річчю заснування факультету ветеринарної медицини ( Житомир, 12-13 жовт. 2022 р. ) / Поліський нац. ун-т. – Житомир, 2022. – С. 86-89. – Режим доступу : http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/6842.
Abstract: Спиртова настоянка аралії (A. elata) пом’якшує негативний уплив надлишкової жирової годівлі, сприяє нормалізації індексу маси і гістоструктури печінки, зменшує прояв диспротеїнемії в крові. Надмірне споживання жиру викликає порушення роботи печінки, що проявляється розвитком стеатозу і супроводжується зниженням її відносної маси, підвищенням активності печінкових ферментів, диспротеїнемією. Додаткове використання 0,1 етанолу, ще більше посилює негативний вплив високожирової дієти на морфофункціональний стан печінки. Spyrtova nastoianka aralii (A. elata) pomiakshuie nehatyvnyi uplyv nadlyshkovoi zhyrovoi hodivli, spryiaie normalizatsii indeksu masy i histostruktury pechinky, zmenshuie proiav dysproteinemii v krovi. Nadmirne spozhyvannia zhyru vyklykaie porushennia roboty pechinky, shcho proiavliaietsia rozvytkom steatozu i suprovodzhuietsia znyzhenniam yii vidnosnoi masy, pidvyshchenniam aktyvnosti pechinkovykh fermentiv, dysproteinemiieiu. Dodatkove vykorystannia 0,1 etanolu, shche bilshe posyliuie nehatyvnyi vplyv vysokozhyrovoi diiety na morfofunktsionalnyi stan pechinky.
Description: Лєщова Марина Олексіївна http://orcid.org/0000-0002-4251-4152 Білан Марина Володимирівна https://orcid.org/0000-0003-3178-201X Кравцова Маріанна Володимирівна https://orcid.org/0000-0003-2735-4661 Богомаз Арсеній Анатолійович http://orcid.org/0000-0001-9402-0472
URI: http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/123456789/6842
Appears in Collections:Тези конференцій

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Збірник_праць_до_35_річчя_факультету-86-89.pdf177,79 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.