Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/7514
Title: | Забруднення мікотоксинами продовольчого зерна: причини, наслідки, профілактика |
Other Titles: | Mycotoxin contamination of food grains: causes, consequences, prevention |
Authors: | Черних, Свiтлана Анатоліївна Chernykh, Svetlana Лемішко, Світлана Миколаївна Lemishko, Svetlana Березань, Ігор Сергійович Berezan, Igor |
Keywords: | зерно Grain якість quality мікотоксигенні гриби mycotoxigenic fungi забруднення pollution токсичність toxicity |
Issue Date: | 2021 |
Publisher: | CPN Publishing Group |
Citation: | Черних С. А. Забруднення мікотоксинами продовольчого зерна: причини, наслідки, профілактика / С. А. Черних, С. М. Лемішко, І. С. Березань // Science and education: problems, prospects and innovations : The 10th International scientific and practical conference (June 23-25, 2021). – Kyoto, Japan : CPN Publishing Group, 2021. – P. 485-489. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/7514 |
Abstract: | Приведені результати досліджень по висвітленню шкодочинності плісеневих грибів, які мають здатність продукувати значну кількість мікотоксинів, кількість яких щорічно збільшується. Наведений механізм дії мікотоксинів, що призводить до порушення різних обмінних процесів в організмі: інгібування синтезу протеїну, ДНК, РНК, порушення структури мембран та ініціювання перекисного окислення ліпідів. The results of research on the harmfulness of mold fungi, which have the ability to produce a significant amount of mycotoxins, the number of which increases annually. The mechanism of action of mycotoxins, which leads to disruption of various metabolic processes in the body: inhibition of protein synthesis, DNA, RNA, disruption of membrane structure and initiation of lipid peroxidation. |
URI: | https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/7514 |
ISBN: | ISBN 978-4-9783419-5-2 |
Appears in Collections: | Тези конференцій |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.