Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8759
Title: | Вміст жирних кислот і продуктів перекисного окиснення ліпідів у сироватці крові молодняка української м’ясної породи при дії солей міді, селену та марганцю |
Other Titles: | Content of fatty acids and lipid peroxidation products in the blood serum of young ukrainian beef breed under the action salt of copper, selenium and manganese |
Authors: | Милостива, Дар’я Федорівна Mylostiva, Daria Milostiva, Daria Mylostуva, D. Гутий, Б. В. Gutyj, B. Борщенко, В. В. Borshenko, V. Маренков, О. М. Marenkov, O. Яремко, О. В. Yaremko, O. Лесновська, Олена Володимирівна Lesnovska, O. V. Lesnovskay, O. V. Lesnovska, E. V. Lesnovskay, E. V. Lesnovska, O. W. Lesnovska, E. W. Lesnovskay, O. W. Lesnovska, O. W. Lesnovska, Olena Lesnovskaya, O. V. Lesnovska, O. Іжболдіна, Олена Олександрівна Izhboldina, O. O. Izhboldina, O. Izhboldina, Е. А. Izhboldina, Н. Izhboldina, Е. Izhboldina, Olena Милостивий, Роман Васильович Mylostyvyi, Roman Milostiviy, Roman Milostivyiy, Roman Mylostyvyi, R. V. Mylostyvyi, Roman V. Mylostyvy, R. Mylostyvyi, R. Milostivyi, R. Фарафонів, С. Ж. Farafonov, S. Левицький, Т. Р. Levytskyy, T. Кушнір, Г. В. Kushnir, H. Ривак, Г. П. Ryvak, H. |
Keywords: | сироватка крові blood serum вільні жирні кислоти free fatty acids окисний стрес oxidative stress продукти перекисного окиснення ліпідів lipid peroxidation products мідь copper селен selenium марганець manganese |
Issue Date: | 2023 |
Publisher: | Інститут фізіології ім. О. О. Богомольця |
Citation: | Вміст жирних кислот і продуктів перекисного окиснення ліпідів у сироватці крові молодняка української м’ясної породи при дії солей міді, селену та марганцю / [ Д. Ф. Милостива, Б. В. Гутий, В. В. Борщенко та ін. ] // Фізіологічний журнал / Інститут фізіології ім. О. О. Богомольця. – 2023. – Т. 69. – № 6. – С. 60-68. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8759. |
Abstract: | Жирні кислоти суттєво впливають на загальні метаболічні процеси в організмі. Однією з ланок загального метаболізму є утворення продуктів пероксидації під час окиснення жирних кислот. Метою нашої роботи було дослідити взаємозв’язок вмісту жирних кислот та продуктів пероксидації ліпідів при нестачі міді, селену та марганцю. Концентрацію жирних кислот у сироватці крові визначали за допомогою газового хроматографа, вміст продуктів пероксидації ліпідів − за загальноприйнятими методиками. У 6-місячних телят української м’ясної породи, яким до основного раціону додавали відповідну дозу міді, селену та марганцю, спектр жирних кислот сироватки крові в основному складався з вільних жирних кислот. Отримані результати свідчать про зв’язок жирних кислот з концентрацією продуктів пероксидації внаслідок посиленого окиснення відповідних субстратів. Показано, що дефіцитні мідь, селен та марганець впливають на кореляційні зв’язки між жирними кислотами та продуктами пероксидації. Виявлені закономірності можуть стати основою для розробки обґрунтованих стратегій мінерального живлення м’ясної худоби включенням цих мікроелементів та ω-поліненасичених жирних кислот. Таким чином, концентрація жирних кислот та та продуктів перекисного окиснення ліпідів пов’язані з вмістом міді, селену та марганцю, спричинючи збільшення концентрації жирних кислот на тлі зниження концентрації основ Шиффа, кетодієнів та гідроперекисів в сироватці крові дослідних тварин. Додавання до раціону тварин відповідної їх кількості істостно вплияває на зниження вмісту продуктів пероксидації ліпідів і окремих жирних кислот. Fatty acids have a significant impact on the overall metabolic processes in the body. One of the links of the general metabolism is the formation of peroxidation products during the oxidation of fatty acids. The aim of our work was to investigate the relationship between the content of fatty acids and lipid peroxidation products under copper, selenium, and manganese deficiency. The study was conducted on calves of the Ukrainian meat breed aged 6 months. An appropriate dose of deficient trace elements was added to the basic diet of the experimental groups. Determination of the spectrum of fatty acids in blood serum was performed using a gas chromatograph. The diet with copper, selenium and manganese increased the content of short-chain saturated fatty acids and the level of monounsaturated fatty acids decreased. The obtained results indicate the influence of individual fatty acids on the formation of peroxidation of products as a result of increased oxidation of the corresponding substrates. It is shown that deficient copper, selenium and manganese affect the correlation between fatty acids and peroxidation products. The revealed regularities can become the basis for the development of sound strategies for the mineral nutrition of beef cattle by including deficient trace elements and polyunsaturated omega fatty acids. In addition to obtaining important data on the relationship between biochemical processes in the body of beef cattle, the study of the influence of dietary strategies on the nutritional value and fatty acid composition of beef is provided by our further research. |
Description: | Лесновська Олена Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-9027-6734 Іжболдіна Олена Олександрівна https://orcid.org/0000-0002-8816-2228 Милостивий Роман Васильович https://orcid.org/0000-0002-4450-8813 |
URI: | https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8759 |
ISSN: | 2522-9028 (Print) 2522-9036 (Online) |
Appears in Collections: | Наукові публікації в наукометричній базі Scopus |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Страницы 60-68.pdf | 316,26 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.