Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8759
Назва: Вміст жирних кислот і продуктів перекисного окиснення ліпідів у сироватці крові молодняка української м’ясної породи при дії солей міді, селену та марганцю
Інші назви: Content of fatty acids and lipid peroxidation products in the blood serum of young ukrainian beef breed under the action salt of copper, selenium and manganese
Автори: Милостива, Дар’я Федорівна
Mylostiva, Daria
Milostiva, Daria
Mylostуva, D.
Гутий, Б. В.
Gutyj, B.
Борщенко, В. В.
Borshenko, V.
Маренков, О. М.
Marenkov, O.
Яремко, О. В.
Yaremko, O.
Лесновська, Олена Володимирівна
Lesnovska, O. V.
Lesnovskay, O. V.
Lesnovska, E. V.
Lesnovskay, E. V.
Lesnovska, O. W.
Lesnovska, E. W.
Lesnovskay, O. W.
Lesnovska, O. W.
Lesnovska, Olena
Lesnovskaya, O. V.
Lesnovska, O.
Іжболдіна, Олена Олександрівна
Izhboldina, O. O.
Izhboldina, O.
Izhboldina, Е. А.
Izhboldina, Н.
Izhboldina, Е.
Izhboldina, Olena
Милостивий, Роман Васильович
Mylostyvyi, Roman
Milostiviy, Roman
Milostivyiy, Roman
Mylostyvyi, R. V.
Mylostyvyi, Roman V.
Mylostyvy, R.
Mylostyvyi, R.
Milostivyi, R.
Фарафонів, С. Ж.
Farafonov, S.
Левицький, Т. Р.
Levytskyy, T.
Кушнір, Г. В.
Kushnir, H.
Ривак, Г. П.
Ryvak, H.
Ключові слова: сироватка крові
blood serum
вільні жирні кислоти
free fatty acids
окисний стрес
oxidative stress
продукти перекисного окиснення ліпідів
lipid peroxidation products
мідь
copper
селен
selenium
марганець
manganese
Дата публікації: 2023
Видавництво: Інститут фізіології ім. О. О. Богомольця
Бібліографічний опис: Вміст жирних кислот і продуктів перекисного окиснення ліпідів у сироватці крові молодняка української м’ясної породи при дії солей міді, селену та марганцю / [ Д. Ф. Милостива, Б. В. Гутий, В. В. Борщенко та ін. ] // Фізіологічний журнал / Інститут фізіології ім. О. О. Богомольця. – 2023. – Т. 69. – № 6. – С. 60-68. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8759.
Короткий огляд (реферат): Жирні кислоти суттєво впливають на загальні метаболічні процеси в організмі. Однією з ланок загального метаболізму є утворення продуктів пероксидації під час окиснення жирних кислот. Метою нашої роботи було дослідити взаємозв’язок вмісту жирних кислот та продуктів пероксидації ліпідів при нестачі міді, селену та марганцю. Концентрацію жирних кислот у сироватці крові визначали за допомогою газового хроматографа, вміст продуктів пероксидації ліпідів − за загальноприйнятими методиками. У 6-місячних телят української м’ясної породи, яким до основного раціону додавали відповідну дозу міді, селену та марганцю, спектр жирних кислот сироватки крові в основному складався з вільних жирних кислот. Отримані результати свідчать про зв’язок жирних кислот з концентрацією продуктів пероксидації внаслідок посиленого окиснення відповідних субстратів. Показано, що дефіцитні мідь, селен та марганець впливають на кореляційні зв’язки між жирними кислотами та продуктами пероксидації. Виявлені закономірності можуть стати основою для розробки обґрунтованих стратегій мінерального живлення м’ясної худоби включенням цих мікроелементів та ω-поліненасичених жирних кислот. Таким чином, концентрація жирних кислот та та продуктів перекисного окиснення ліпідів пов’язані з вмістом міді, селену та марганцю, спричинючи збільшення концентрації жирних кислот на тлі зниження концентрації основ Шиффа, кетодієнів та гідроперекисів в сироватці крові дослідних тварин. Додавання до раціону тварин відповідної їх кількості істостно вплияває на зниження вмісту продуктів пероксидації ліпідів і окремих жирних кислот. Fatty acids have a significant impact on the overall metabolic processes in the body. One of the links of the general metabolism is the formation of peroxidation products during the oxidation of fatty acids. The aim of our work was to investigate the relationship between the content of fatty acids and lipid peroxidation products under copper, selenium, and manganese deficiency. The study was conducted on calves of the Ukrainian meat breed aged 6 months. An appropriate dose of deficient trace elements was added to the basic diet of the experimental groups. Determination of the spectrum of fatty acids in blood serum was performed using a gas chromatograph. The diet with copper, selenium and manganese increased the content of short-chain saturated fatty acids and the level of monounsaturated fatty acids decreased. The obtained results indicate the influence of individual fatty acids on the formation of peroxidation of products as a result of increased oxidation of the corresponding substrates. It is shown that deficient copper, selenium and manganese affect the correlation between fatty acids and peroxidation products. The revealed regularities can become the basis for the development of sound strategies for the mineral nutrition of beef cattle by including deficient trace elements and polyunsaturated omega fatty acids. In addition to obtaining important data on the relationship between biochemical processes in the body of beef cattle, the study of the influence of dietary strategies on the nutritional value and fatty acid composition of beef is provided by our further research.
Опис: Лесновська Олена Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-9027-6734 Іжболдіна Олена Олександрівна https://orcid.org/0000-0002-8816-2228 Милостивий Роман Васильович https://orcid.org/0000-0002-4450-8813
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8759
ISSN: 2522-9028 (Print)
2522-9036 (Online)
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації в наукометричній базі Scopus

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Страницы 60-68.pdf316,26 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.