Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8832
Title: | Обґрунтування технології та обладнання для видалення оболонок з насіння сої |
Other Titles: | Obgruntuvannia tekhnolohii ta obladnannia dlia vydalennia obolonok z nasinnia soi |
Authors: | Бобошко, Іван Олексійович Boboshko, Ivan Oleksiiovych |
Keywords: | обладнання obladnannia соя soia лущення lushchennia технологія tekhnolohiia технічні засоби tekhnichni zasoby вихідні вимоги vykhidni vymohy технічне завдання tekhnichne zavdannia дослідний зразок doslidnyi zrazok випробування vyprobuvannia |
Issue Date: | 2023 |
Publisher: | Дніпровський ДАЕУ |
Citation: | Бобошко І. О. Обґрунтування технології та обладнання для видалення оболонок з насіння сої : пояснювальна записка до дипломної роботи ОС «Магістр» : 181, Харчові технології / Бобошко Іван Олексійович ; наук. керівник Півоваров О. А. ; Дніпровський держ. аграр.-економ. ун-т , Інженерно-технологічний ф-т , Кафедра харчових технологій. – Дніпро, 2023. – 81 с. – Режим доступу : https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8832. |
Abstract: | Метою дипломної роботи є удосконалення процесу і розробка обладнання для ефективного видалення оболонки насіння сої і забезпечення зниження втрат оброблюваної сировини, максимальне збереження його цінних кормових і харчових властивостей. Об’єктом дослідження є технологічний процес видалення оболонки з насіння сої методом зрушення сім’ядоль. Предметом дослідження є обладнання для видалення оболонки з насіння сої. Відмітною рисою насіння сої є високий вміст повноцінного білка, що має всі незамінні амінокислоти. По вмісту окремих незамінних амінокислот соєвий білок навіть перевершує тваринні білки. Повноцінний, збалансований по амінокислотному складу він представляє реальну альтернативу харчовим білкам тваринного походження. Винятково корисні для тваринних ліпіди насіння сої, називані рослинними оліями. На відміну від тваринних жирів рослинні олії містять «есенційні» жирні кислоти – ленолеву, ліноленову й арахідонову. З останньої в організмі тварин синтезуються гормоноподібні речовини – простогландіни, що володіють дуже широким спектром біологічної дії. Серед різних класів ліпідів, що втримуються в насіннях сої, найбільше корисні фосфоліпіди, з яких утворюються оболонки кліток – біологічні мембрани. клітковина, що втримується в сої, впливає на перистальтику й мікрофлору кишечнику. Metoiu dyplomnoi roboty ye udoskonalennia protsesu i rozrobka obladnannia dlia efektyvnoho vydalennia obolonky nasinnia soi i zabezpechennia znyzhennia vtrat obrobliuvanoi syrovyny, maksymalne zberezhennia yoho tsinnykh kormovykh i kharchovykh vlastyvostei. Obiektom doslidzhennia ye tekhnolohichnyi protses vydalennia obolonky z nasinnia soi metodom zrushennia simiadol. Predmetom doslidzhennia ye obladnannia dlia vydalennia obolonky z nasinnia soi. Vidmitnoiu rysoiu nasinnia soi ye vysokyi vmist povnotsinnoho bilka, shcho maie vsi nezaminni aminokysloty. Po vmistu okremykh nezaminnykh aminokyslot soievyi bilok navit perevershuie tvarynni bilky. Povnotsinnyi, zbalansovanyi po aminokyslotnomu skladu vin predstavliaie realnu alternatyvu kharchovym bilkam tvarynnoho pokhodzhennia. Vyniatkovo korysni dlia tvarynnykh lipidy nasinnia soi, nazyvani roslynnymy oliiamy. Na vidminu vid tvarynnykh zhyriv roslynni olii mistiat «esentsiini» zhyrni kysloty – lenolevu, linolenovu y arakhidonovu. Z ostannoi v orhanizmi tvaryn syntezuiutsia hormonopodibni rechovyny – prostohlandiny, shcho volodiiut duzhe shyrokym spektrom biolohichnoi dii. Sered riznykh klasiv lipidiv, shcho vtrymuiutsia v nasinniakh soi, naibilshe korysni fosfolipidy, z yakykh utvoriuiutsia obolonky klitok – biolohichni membrany. klitkovyna, shcho vtrymuietsia v soi, vplyvaie na perystaltyku y mikrofloru kyshechnyku. |
URI: | https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/8832 |
Appears in Collections: | Кафедра харчових технологій. Магістри |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Бобошко І.О..pdf | 2,33 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.